Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα στην Κύπρο για τη Σύνοδο Κορυφής της MED9 στην Πάφο – Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζεται, καθώς ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο, όπου υπό τη σκιά των τελευταίων καταιγιστικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της μεγάλης ανησυχίας για περαιτέρω κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της MED9 στην Πάφο.

«Το θέμα της Μέσης Ανατολής είναι αυτό που θα κυριαρχήσει», επεσήμανε προ ημερών ο Νίκος Χριστοδουλίδης. «Και περισσότερο, πώς μπορούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση της κατάστασης», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook απηύθυνε εκ νέου έκκληση για αποκλιμάκωση, ενώ τις προάλλες, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, σημείωσε πως «ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια», επανέλαβε την έκκληση για «άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων» και υπογράμμισε ότι «η περιοχή πρέπει να έχει μια ευκαιρία για ειρήνη και ασφάλεια για όλους, ξεκινώντας με κατάπαυση του πυρός».

*Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικός πυρετός 8 ημερών για Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Μεταναστευτικό – Ταξίδια σε Κροατία, Κύπρο, Γερμανία, Βέλγιο

Μαζί με τους εννέα ηγέτες των ευρωμεσογειακών κρατών θα είναι στην Κύπρο για τη σύνοδο MED9 ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία χθες έκανε βόλτα με τον κ. Χριστοδουλίδη στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου και έφαγαν σε παραθαλάσσια ταβέρνα.
Η Σύνοδος της MED9 είναι η πρώτη συνάντηση κορυφής ηγετών της Ε.Ε. λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (16-18 Οκτωβρίου) και αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αποτελέσει την πλατφόρμα πρώτης συζήτησης στο ανώτατο επίπεδο της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας.

MED9: Τι αναμένεται να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό που επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. αλλά και τον φόβο μεταναστευτικών ροών λόγω των εξελίξεων στον Λίβανο, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και η συζήτηση για την έκθεση Ντράγκι, οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, θα βρεθούν στην ατζέντα των ηγετών, μαζί με τις προτεραιότητες του νέου θεσμικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να τονίσει ότι χρειάζεται συντονισμός του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Στο μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης με βάση τις ίδιες πληροφορίες θα επαναλάβει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ενώ θα υπογραμμίσει τη σημασία εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Θυμίζουμε ότι μετά την Ολλανδία και η Ουγγαρία ζήτησε να εξαιρεθεί από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ασύλου και μετανάστευσης. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα κι άλλες 16 χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν ζητούν την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι επιστροφές μεταναστών που δεν πληρούν τα κριτήρια για να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ