Κέλλας: “Υπάρχει επάρκεια προϊόντων” – Εγκαινίασε τη “Γιορτή του Αγρότη και Κτηνοτρόφου” στην Πιερία (Βίντεο)

Για 19η χρονιά διοργανώνεται η έκθεση αγροτικών προϊόντων και αγροτικής τεχνολογίας «Γιορτή του Αγρότη και Κτηνοτρόφου» στη δημοτική κοινότητα Καρίτσας Πιερίας.

Η έκθεση φιλοξενεί πάνω από 60 εκθέτες, όπως επαγγελματίες παραγωγούς, αγροτικούς συνεταιρισμούς, κατασκευαστές μηχανημάτων, συλλόγους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε σήμερα (12/10) ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ3 για ζητήματα, που απασχολούν τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα.

Κέλλας: Υπάρχει επάρκεια προϊόντων

«Έχουμε επάρκεια προϊόντων, η φετινή χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της λειψυδρίας και της κλιματικής αλλαγής. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι στα περισσότερα προϊόντα οι τιμές είναι καλές κι εμείς είμαστε δίπλα στο πλευρό των καλλιεργητών. Βεβαίως, πρέπει σαν υπουργείο να λάβουμε υπόψιν μας το υψηλό κόστος παραγωγής, το οποίο είναι συνέπεια των υψηλών τιμών στην ενέργεια και των ακριβών πρώτων γεωργικών εφοδίων αλλά και της έλλειψης των εργατικών χεριών», ανέφερε αρχικά ο υφυπουργός.

«Το τελευταίο διάστημα οι τιμές στα ράφια υποχωρούν, όπως υποχωρεί κι ο πληθωρισμός. Η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα μέτρο για να μειώσει το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, που είναι ο μηδενισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην μόνιμη νομοθέτηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τον αγροτικό κόσμο, για το αγροτικό πετρέλαιο. Ένα μέτρο, που είχε καταργηθεί από το 2015 και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τελευταία τρία χρόνια έχει δώσει 240 εκατ. και τώρα προχωρά σε νομοθέτηση για μόνιμη ρύθμιση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες», σημείωσε ο Χ.Κέλλας.

Σχετικά με τις αγροτικές και κτηνοτροφικές αποζημιώσεις επισήμανε: «Ο ΕΛΓΑ είναι ένας ασφαλιστικός οργανισμός, στον οποίο ασφαλίζονται τα διάφορα ασφαλιστικά προϊόντα. Τα τελευταία πέντε χρόνια εισέπραξε περί τα 700 εκατ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές κι έχει πληρώσει ως ασφαλιστικές εισφορές 1,5 δις ευρώ».

Για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις ο υφυπουργός είπε: «Όλα αυτά ρυθμίζονται με την επικείμενη αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, το οποίο έχουμε υποσχεθεί. Έχουμε καθυστερήσει αλλά σύντομα θα γίνει πράξη».

Τέλος, αναφορικά με τις ζωικές ασθένειες τόνισε: «Είχαμε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα την πανώλη από τον Ιούλιο. Σε αυτή τη φάση η πανώλη με τα μέτρα που έλαβε άμεσα το υπουργείο σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, τους κτηνιάτρους και τους κτηνοτρόφους, βρίσκεται σε αποδρομή, βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια και ελπίζουμε ότι τον επόμενο μήνα θα την έχουμε εκριζώσει. Από την άλλη, έχουμε το τελευταίο διάστημα την ευλογιά των προβάτων, η οποία βρίσκεται σε έξαρση στη Βόρεια Ελλάδα. Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, ελπίζουμε ότι γρήγορα κι εκεί θα έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4u13ytc1f2h)

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ