Χάρης Δούκας στα Παραπολιτικά: Η δική µου επιλογή είναι επιλογή εξουσίας

Μήνυµα ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ βλέπει στη δική του υποψηφιότητα το πρόσωπο που µπορεί να επαναφέρει το κόµµα σε τροχιά εξουσίας, εξουδετερώνοντας το σύστηµα διακυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας, στέλνει µε συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Χάρης ∆ούκας.

Ο δήµαρχος της Αθήνας και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στις κάλπες της Κυριακής οι φίλοι και τα µέλη, που απαιτούν ήττα της Ν.∆. και νίκη της παράταξης στις επόµενες εθνικές εκλογές, δεν θα αφήσουν να πάει χαµένη η τελευταία ευκαιρία που τους προσφέρεται για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου.

Θεωρείτε πως αυτές οι εκλογές είναι η τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ προκειµένου να καταφέρει να επιστρέψει σε τροχιά εξουσίας;

Είναι µια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, όπως η προηγούµενη. Η κοινωνία έχει χάσει την εµπιστοσύνη της στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Οι πολίτες περιµένουν, αντί για καλύτερες, χειρότερες µέρες. Στρέφουν ξανά το βλέµµα τους προς τα εµάς, που καλούµαστε να αποφασίσουµε: Θέλουµε ένα µικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ του 12%, 13%, 14% ή θέλουµε ένα µεγάλο, νικηφόρο ΠΑΣΟΚ, που θα είναι η επόµενη προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου; Την Κυριακή δεν έχουµε απλώς τη δυνατότητα να αλλάξουµε πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ. Εχουµε τη δυνατότητα να κάνουµε το πρώτο µεγάλο βήµα προς τον τελικό µας στόχο: να νικήσουµε στις επόµενες εθνικές εκλογές και να αλλάξουµε το σύστηµα διακυβέρνησης της χώρας. Πιστεύω πως θα το κάνουµε αυτό το βήµα. Η βάση της παράταξής µας βλέπει ότι η δική µου επιλογή είναι αυτή που χτυπάει στην καρδιά το σύστηµα διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Είναι µια επιλογή νίκης. Αυτό εξηγεί και τις λυσσαλέες επιθέσεις που δέχοµαι από το Μέγαρο Μαξίµου.

Πώς απαντάτε σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι, επειδή ήρθατε δεύτερος στον πρώτο γύρο των εσωκοµµατικών εκλογών, το µατς δεν γυρίζει στην επαναληπτική αναµέτρηση της Κυριακής;

Απαντώ λέγοντας ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιµά το εµφανές, το πανίσχυρο αίτηµα για αλλαγή ηγεσίας. Είναι κοινή η αγωνία µας, ο στόχος µας να µεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ, να µην υπάρχουν µηχανισµοί, αλλά να ανοίξει, να είναι συµµετοχικό, συµπεριληπτικό, να έχουν όλοι οι φίλοι και τα µέλη ρόλο, λόγο και ευθύνη. Κανένα µατς δεν κρίθηκε πριν ξεκινήσει. Και κανένα εκλογικό µατς δεν έχει κατάληξη αντίθετη µε τη θέληση της πλειοψηφίας. Και η πλειοψηφία του κόσµου µας θέλει αλλαγή σελίδας. Για το ΠΑΣΟΚ και για τη χώρα.

Εάν είστε ο νικητής των εκλογών, θα παραιτηθείτε από δήµαρχος ή θα αξιοποιήσετε τη διπλή σας ιδιότητα για να διεκδικήσετε περισσότερα πράγµατα από την κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας;

Θα παραµείνω δήµαρχος Αθηναίων και θα ολοκληρώσω το έργο που έχω υποσχεθεί, το νερό έχει µπει στο αυλάκι. ∆ιεκδικώ ήδη, για την Αθήνα και για την Αυτοδιοίκηση, από µια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στην αποκέντρωση. Που θέλει τους δηµάρχους επαίτες των υπουργών της. Η πίεση αυτή θα αυξηθεί αν είµαι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά στα ζητήµατα της αποκέντρωσης, της βασικής προϋπόθεσης για ένα άλλο µοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Για ένα πραγµατικό και όχι ψευδεπίγραφο επιτελικό κράτος.

Εσείς τι θα κάνετε τη ∆ευτέρα το πρωί, έτσι και είστε ο επόµενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Θα κρατήσετε στη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο. του κόµµατος τον Ν. Ανδρουλάκη ή σκέφτεστε να αξιοποιήσετε και τον Παύλο Γερουλάνο;

Με τους συνυποψηφίους µου, αλλά και µε τους πολίτες που πήραν µέρος στις εκλογές, έχουµε από τη ∆ευτέρα το πρωί να ξεκινήσουµε τον επίµονο, αλλά ωραίο αγώνα για να αλλάξουµε το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουµε τη χώρα. Θέλω να ενεργοποιήσουµε όλο αυτό τον κόσµο να φτιάξουµε τοµείς και δίκτυα σε όλη τη χώρα. Το είχαµε πει και την άλλη φορά και δεν το κάναµε. Και θέλω να καθίσουµε µε τους συνυποψηφίους µου στο ίδιο τραπέζι. Μαζί µπορούµε να καταφέρουµε πάρα πολλά πράγµατα, µαζί µπορούµε να κάνουµε τη διαφορά, να πετύχουµε τον κοινό µας στόχο, να δείξουµε την πόρτα της εξόδου στη Ν.∆. Για να γίνει αυτό, απαιτείται η συστράτευση και ο συντονισµός όλων των δυνάµεών µας. Να αξιοποιήσουµε την Κοινοβουλευτική Οµάδα, να φτιάξουµε ένα νέο πολιτικό κέντρο, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε εβδοµάδα. Θα συνδιαµορφώνουµε όλοι µαζί την πρότασή µας για την κοινωνία και για τη Βουλή. Θα κερδίσουµε ενώνοντας τις δυνάµεις µας. Στο κόµµα και στην κοινωνία. Την Κυριακή ψηφίζουµε για την αλλαγή.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 12/10

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ