Live οι εξελίξεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ: “Αντικομματική” η στάση αποχής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, λέει ο Φάμελλος

«Αντικομματική» χαρακτήρισε τη στάση αποχής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής κατά την παρέμβασή του ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι «έπρεπε να είναι όλοι και όλες εδώ».

«Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι «επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση αλλά και για τη διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Επιτροπή».

Έκανε λόγο, επίσης, για «σοβαρά λάθη» που οδήγησαν «στην συρρίκνωση και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ», μεταξύ των οποίων, είπε «η δημιουργία εσωτερικών εχθρών» που «κορυφώθηκε μετά το Συνέδριο». Κατήγγειλε επίσης ως «αντικαταστατική» την αλλαγή προέδρου ΚΟ «χωρίς απόφαση οργάνων», όπως και τη «συζήτηση για τον Πολάκη», για «την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου», και «το θέμα της Αθηνάς Λινού».

«Όλα αυτά συνηγορούν ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα πρόσωπα, το πρόβλημα ήταν οι πολιτικές που εφαρμόζονταν από την προηγούμενη ηγεσία γιατί πολύ απλά ήθελε ένα άλλο κόμμα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στη ΚΕ που υπήρξε πρόκληση να πάνε σε «μομφή», όταν η πρόθεση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής έλεγε να πάνε στη «βάση».

«Θέλει κάποιος εδώ διαγραφές και αποκλεισμό; Όχι βέβαια εφόσον η πλειοψηφία των μελών έλεγε ‘πάμε σε προσφυγή στη βάση χωρίς κανένα αποκλεισμό και χωρίς μομφή’», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «επιδιώκει αποκλεισμούς, όποιος επιτίθεται στο κόμμα». «Φταίει το κόμμα και τα μέλη του όταν αντιδρούν για να υπερασπιστούν το κόμμα και όχι αυτοί οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος του κόμματος;», διερωτήθηκε.

Σημεία παρέμβασης Όλγας Γεροβασίλη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

– Η μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας είναι αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα.

– Είμαστε στο σημείο αυτό μετά από συγκεκριμένες συμπεριφορές, τοποθετήσεις σε πολιτικά θέματα, αλλά και ζητήματα ήθους και ύφους, που τέθηκαν με ευθύνη του πρώην προέδρου.

– Εμείς δεν κάναμε επιθετικές ενέργειες, αλλά αμυντικές ενέργειες όλο αυτό τον καιρό.

– Το κόμμα έδειξε όλους αυτούς τους μήνες πολύ μεγάλη ανοχή και υπομονή απέναντι στον πρώην πρόεδρο.

– Από την πλευρά μου έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τον Φεβρουάριο στο συνέδριο αλλά τότε η άποψη μου δεν ήταν πλειοψηφική. Σήμερα είναι.

– Οι κινήσεις μας είναι αντίδραση στη δράση. Λέμε ένα «Ως εδώ!».

– Ποιοι μιλούν για τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Εκείνοι που όταν είχαν την πλειοψηφία δεν ανέχονταν καμιά διαφορετική άποψη κι έφτιαχναν εσωτερικούς εχθρούς και υπονομευτές;

– Σήμερα είναι μια καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας.

Η παρέμβαση της Τζάκρη στην ΚΕ

Η Θεοδώρα Τζάκρη πριν από την ομιλία της παρέδωσε στη Γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου εξουσιοδότηση από τον Στέφανο Κασσελάκη για την κατάθεση της υποψηφιότητας του αλλά και χειρόγραφα τις 87 υπογραφές.

Για «μια νέα πρόταση μομφής » κατά της “έγκυρης” υποψηφιότητας Κασσελάκη, έκανε λόγο η Θεοδώρα Τζάκρη στην παρέμβασή της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το όργανο συνεδριάζει «χωρίς απαρτία», αφού δεν δέχονται «λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου».

«Αυτό όμως που κάνετε σήμερα εδώ είναι επί της ουσίας μια νέα πρόταση μομφής, αυτή την φορά κατά της έγκαιρα και έγκυρα κατατεθειμένης υποψηφιότητας Κασσελάκη», σημείωσε.

Επίσης, τόνισε πως η λεγόμενη « πλειοψηφία » διαδίδει ότι θα θέσει θέμα «καθαίρεσής» της από την Γραμματεία της ΚΟ, επειδή «στηρίζει τον Κασσελάκη». Και διερωτήθηκε αν «μπορεί να παραμείνει επικεφαλής της ΚΟ ο χαμογελαστός Νίκος που ψήφισε χθες στην ΠΓ την σύγκληση της σημερινής ΚΕ με θέμα τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας νομίμως εκλεγέντος προέδρου».

« Εφόσον  όμως το καταστατικό προβλέπει στην περίπτωση μομφής απαιτούμενη πλειοψηφία του 50+1 επί του συνόλου των μελών, δηλαδή 148, προφανώς η αμφισβήτηση κατατεθειμένης έγκυρα και έγκαιρα υποψηφιότητας συνιστά μομφή κατά της υποψηφιότητας.

Άρα για να εξαιρεθεί υποψήφιος που έχει καταθέσει έγκυρα και έγκαιρα τα προαπαιτούμενα απαιτούνται 148 ψήφοι μελών της ΚΕ.  Ούτε μια ψήφος λιγότερη », υπογράμμισε η Θ. Τζάκρη.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «ήρθε πια η ώρα από την γραφειοκρατική διαστροφή  να περάσουμε στην συμμετοχική δημοκρατία των μελών». «Κι από τους τακτικισμούς της νομενκλατούρας να περάσουμε επιτέλους στην εκπόνηση στρατηγικής  ηγεμονίας του ακηδεμόνευτου  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι πολύ μεγάλη η παράταξη για να καταντήσει θλιβερή ουρά του διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος», κατέληξε.

Θεοχαρόπουλος: Ζητά τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη

Τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη ζήτησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα στην ομιλία του ανέφερε: «Τα συλλογικά μας όργανα δέχθηκαν εξώδικο και απειλή με εισαγγελικές αρχές από τον πρώην πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Για να πει ότι το παίρνει πίσω αλλά καλώς το έκανε!

Ταυτόχρονα έχει μιλήσει για εκτροπή, κουκούλες και διαπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν δέχεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων λέγοντας ότι είναι πρόεδρος πάρα την μομφή με την οποία έγινε έκπτωτος.

Και ρωτάω αν έρθει ο οποιοσδήποτε σήμερα και ζητήσει να είναι υποψήφιος κατηγορώντας το κόμμα για διαπλοκή, εκτροπές, κουκούλες, στέλνοντας εξώδικα, απειλώντας το κόμμα για εισαγγελικές αρχές και μετά το έπαιρνε πίσω λέγοντας ότι καλώς το έκανε, και υπέγραφε ως πρόεδρος ενώ δεν ήταν, θα δεχόμασταν την υποψηφιότητα του. Η απάντηση είναι προφανώς όχι.

Αυτό που συνέβη επίσης σήμερα με το να παλεύουν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη τεχνητά να μην υπάρχει απαρτία και να μην γράφονται ενώ βρίσκονται στον χώρο λέγεται υπονόμευση των δημοκρατικών λειτουργιών του κόμματος. Επειδή δεν έχουν πλειοψηφία προχώρησαν σε αυτές τις αδιανόητες ενέργειες. Δεν τους πέρασε, απέτυχαν και σε αυτό.

Τις προηγούμενες μέρες είδαμε sms για κινητοποιήσεις έξω από την Κ.Ε. μέχρι και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να καλεί κόσμο να μαζευτεί έξω από την αίθουσα Συνεδρίου όταν αυτό θα διεξαχθεί. Λες και οι Κ.Ε. και τα συνέδρια είναι αρένες μάχης. Είμαι βέβαιος ότι σε όλους θυμίζουν κάτι αυτά. Όλες αυτές οι πρακτικές δεν έχουν σχέση με την Αριστερά και τον δημοκρατικό χώρο. Για αυτό ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ».

Παραιτήθηκε η Πούλου από μέλος της ΚΕ

Παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής του κόμματος, Γιώτα Πούλου, η οποία είναι μία εκ των υποστηρικτών του έκπτωτου προέδορυ, Στέφανου Κασσελάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έχει και άλλα αξιώματα από τα οποία θα παραιτηθεί, αφήνοντας υπανιγμούς για τα έδρανα της Βουλής.

Κατατέθηκε η πρόταση διαγραφής Κασσελάκη

Πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή να υπάρξει απόφαση του οργάνου, με την οποία θα παραπέμπεται ο Στέφανος Κασσελάκης στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, κατέθεσε ο Θύμιος Γεωργόπουλος, μέλος της Κ.Ε. και τ. οικονομικός διευθυντής.

Ο Θ. Γεωργόπουλος επικαλείται δε, 20 λόγους: τους 17 λόγους που είχε επικαλεσθεί σε αντίστοιχο υπόμνημα ο Θέμης Μουμουλίδης συν άλλους τρεις:

-Το εξώδικο Κασσελάκη.

-Τη συνέντευξη του τ. προέδρου στον ANT1.

-Τη σημερινή προσπάθεια οι αντιπρόσωποι του Στ. Κασσελάκη να υπονομεύσουν τη λειτουργία του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Με 2:30 ώρες καθυστέρηση η συνεδρίαση της ΚΕ

Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα αποφασίσει αν τελικά αποσύρει ή όχι την υποψηφιότητα του έκπτωτου προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, από τις επερχόμενες εκλογές του κόμματος.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Επιτροπή διεξάγεται σε ξενοδοχείο του κέντρου της Αθήνας και είχε καθοριστεί η έναρξη της στις 12:30. Ωστόσο, επεισόδια και ταραχές σημειώθηκαν νωρίτερα, με αλλεπάλληλα πυρά να εκτοξεύεται από την πλευρά των «Kasselistas» και το μπλοκ των «87». Οι εργασίες της συνεδρίασης ξεκίνησαν επίσημα στις 15:00, έπειτα από μία σειρά παρεμβάσεων που καθυστέρησαν την έναρξη της.

Μουζάλας: Στηρίζει τη διαγραφή Κασσελάκη

Την απόσυρση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη ζήτησε στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μουζάλας.

Στα «μαχαίρια» Τζάκρη και Γεροβασίλη

Ένταση εντός και εκτός της αίθουσας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε όταν η πλειοψηφία δεν έδωσε τον λόγο στην Θεοδώρα Τζάκρη η οποία είχε αρνηθεί προηγουμένως να διαπιστευθεί και να πάρει το καρτελάκι του μέλους της ΚΕ.

Πηγές του προεδρείου της συνεδρίασης ανέφεραν: «Προσπάθησαν να σπάσουν την πλειοψηφία και δεν το κατάφεραν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Διότι και δεν ξέρουν και δεν έμαθαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχουν κάποιο ενδιαφέρον για αυτόν. Μόνο για το σακάκι του Κασσελάκη που θα τον βγάλουν και πρόεδρο. Η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε να πάρει το λόγο χωρίς να έχει εγγραφεί  ομιλήτρια και χωρίς να έχει διαπιστευθεί ως παρούσα διότι είναι στους απόντες που προσπαθούσαν να μην έχει πλειοψηφία το όργανο». 

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Γεροβασίλη ανέβηκε στο βήμα και ζήτησε από την κ. Τζάκρη να κατέβει να πάρει το καρτελάκι της και να μιλήσει. Αν το πάρει θα θεωρηθεί παρούσα και θα υπάρξει μεγαλύτερη πλειοψηφία. 

Από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκης έλεγαν ότι «η Κεντρική Επιτροπή αρνήθηκε την λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου που είχε ζητήσει η Θεοδώρα Τζάκρη».

Ο Γιάννης Μαντζουράνης – φωτογραφίζοντας προφανώς τον Στέφανο Κασσελάκη – είπε στην ομιλία του ότι «με φρου-φρου και αρώματα» δεν γίνεται πολιτική ούτε «με τα μπρος πίσω των υποψηφίων».

Το περιστατικό προκάλεσε ένταση και εκτός της αίθουσας που διεξάγεται η συνεδρίαση από υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη που έχουν προσέλθει και εκφράζουν εντόνως τις διαμαρτυρίες τους ενώ ενίοτε διαπληκτίζονται με άτομα της άλλης πτέρυγας.

Πηγές Κασσελάκη: «Το 147 είναι άκρως οριακό»

«Το 147 είναι άκρως οριακό, το οποίο έχει προέλθει από δυο πολιτικές παρατηρήσεις: πρώτον ότι μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των  μελών της ΚΕ, δηλαδή από 295, έγιναν 293», σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, από τα δύο άτομα που λείπουν, ο ένας φέρεται να είναι ο

Λαμπρινός και «δικαίως γιατί, ανήκε σε άλλο κόμμα, στην Νέα Αριστερά», όπως τονίζουν, αλλά  «που πριν δυο εβδομάδες  υπήρχε, αφού ανήκει σε εκείνους που ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής».  «Τώρα που δεν τους βόλευε, τον αφαίρεσαν», όπως σημειώνουν, ενώ «αντίστοιχο είναι και το παράδειγμα μετά την παραίτησης του Μενέλαου Γκίβαλου», όπως τονίζουν.

Κατά τις ίδιες πηγές, «10% του 147 δηλαδή 14 μέλη είναι από πλευρά Πολάκη», ενώ «για τον αποκλεισμό του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τέτοιες μεθόδους», καταλήγουν.

Πηγές της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ: «Πρωτοφανή πράγματα που δεν έχουν σχέση με το κόμμα»

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής απάντησε ο Γιάννης Ματζουράνης στη Θεοδώρα Τζάκρη λέγοντας χαρακτηρισιτκά ότι:

«Απαρτία σημειώθηκε στην ΚΕ και η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κανονικά, παρά την αποτυχημένη προσπάθεια της πλευράς Κασσελάκη να τη σαμποτάρει απέχοντας από αυτή.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την προσπάθεια τορπιλισμού της διαδικασίας από το γεγονός ότι μέλη της ΚΕ, που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ βρέθηκαν στην συνεδρίαση, δεν παίρνουν σκοπίμως την κάρτα τους και δεν δηλώνουν την παρουσία τους.

Πρωτοφανή πράγματα, που δεν έχουν καμία σχέση με το σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος.

Η δημοκρατία, όμως, έχει κανόνες και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξέρει να αυτοπροστατεύεται από όσους επιχειρούν τη διάλυση και την απαξίωση του».

Χρήστος Γιαννούλης: Τελικά τα SMS των υποστηρικτών Κασσελάκη δεν ήταν και τόσο προβοκάτσια

«Τελικά όπως φαίνεται τα SMS των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη και των οδηγιών για το τι θα κάνουν οι μέσα και οι έξω και άλλα εξόχως αρνητικά δεν ήταν και τόσο προβοκάτσια. Επιβεβαιώνονται λέξη λέξη, βήμα βήμα για να μην ξεκινούσε η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλες κουβέντες μη λες όπως λέει ο λαός μας. Και κυρίως το ψέμα έχει πολύ κοντά ποδάρια», επισημαίνει σε ανάρτηση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.

Η ανάρτηση του βουλευτή

Τα παρατράγουδα πριν από τη συνεδρίαση

Σε ταραχώδες κλίμα πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν έλειψαν οι εντάσεις και στον χώρο έξω από την αίθουσα που πραγματοποιούνται οι εργασίες του κόμματος.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ξεκίνησαν να εξαπολύουν τα «πυρά» τους το ένα στο άλλο, δυναμιτίζοντας το ήδη τεταμένο κλίμα.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4trzyvdvlw1)

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Βασίλης Σμπώκος, μπαίνοντας στην αίθουσα της συνεδρίασης, δέχθηκε την πρόκληση από άλλο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Λεωνίδα Μπεχράκη, που ανήκει στο στρατόπεδο Κασσελάκη, ο οποίος φέρεται να του είπε «όποιοι Κρητικοί είστε πάνω από 300 μέτρα είστε κότες».

Σαν δύο «ξένοι» οι «Kasselistas» και οι «87»

Μάλιστα, σαν «ξένοι» μέσα στο ίδιο ξενοδοχείο συμπεριφέρονται οι «Kasselistas», Θεοδώρα Τζάκρη,  Μανώλης Καπνισάκης και Νίκος Μωραΐτης, δίχως να μπαίνουν στην αίθουσα, με τους δύο τελευταίους να σκέφτονται τον τρόπο που θα καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις του έκπτωτου προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη.

Ήδη από το «μπλοκ» Κασσελάκη γίνεται λόγος για ευτελισμός της όλης διαδικασίας από τη στίγμη που με το ζόρι προσπαθεί η πλευρά των «87» να μαζέψει μέλη της ΚΕ για να επιτευχθεί απαρτία.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4tryiig4gyx)

Θεοδώρα Τζάκρη: Οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει επειδή δεν υπάρχει απαρτία

«Το μόνο που μένει είναι να αποκλείσουν με διάταγμα τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές», υπογράμμισε σε δήλωση της η Θεοδώρα Τζάκρη στο χώρο όπου διεξάγεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μιάμιση ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής οι εργασίες της δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα επειδή δεν υπάρχει απαρτία», σημείωσε η Θ. Τζάκρη και συνέχισε: «Η γραμματέας και οι 87 μεταθέτουν συνεχώς την ώρα έναρξης των εργασιών καλώντας μέλη να προσέλθουν τα οποία αρνούνται όμως μέχρι στιγμής να προσέλθουν και να νομιμοποιήσουν την εκτροπή».

«Τι άλλο μέλλει να γίνει; Το μόνο που μένει είναι να αποκλείσουν με διάταγμα τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές», κατέληξε.

Η εισήγηση της Ράνιας Σβίγκου στην Κεντρική Επιτροπή

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει μπροστά, με ενότητα, αποφασιστικότητα και με οδηγό τις ανάγκες και τις ελπίδες της ελληνικής κοινωνίας. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, θα συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα του για την ανατροπή των αντιλαϊκών και αντικοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για την προοδευτική αντεπίθεση και ανατροπή. Και θα γίνει ακόμα πιο ισχυρός, με ακόμα πιο βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Κορμός της προοδευτικής παράταξης, φωνή και δύναμη όλων των πολιτών που ανήκουν από την ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο, κοινωνός της ελπίδας και της προοπτικής για τον τόπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μπροστά του τον αγώνα για την ανασύνταξή του. Το συνέδριό του στις 8-10 Νοεμβρίου 2024, την εκλογή προέδρου στις 24 Νοεμβρίου 2024 και νέας Κεντρικής Επιτροπής στις ημερομηνίες που έχουν ήδη αποφασιστεί. Έναν αγώνα που θα δοθεί με πνεύμα συλλογικότητας, συντεταγμένα, με πιστή τήρηση του Καταστατικού και των αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων του. Και θα διεξαχθεί, όπως αρμόζει στις παραδόσεις, τις αξίες και τις ιδέες της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου, στη βάση της συντροφικής συζήτησης, της αντιπαράθεσης πολιτικών προγραμμάτων και σχεδίων, για το παρόν και το μέλλον του κόμματος και της ελληνικής κοινωνίας.

Κανένας και καμιά δεν έχει το δικαίωμα, ούτε να παραγνωρίζει τα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ελληνικό λαό, που του εμπιστεύθηκε την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε την εντολή για ισχυροποίηση και ενότητα του κόμματος.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη διαρροή του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη. Διαρροή η οποία δεν έχει καμία σχέση, ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ε., ούτε με τα όργανα του κόμματος. Και η οποία έγινε λίγες ώρες πριν τη σύγκληση της ΠΓ, η οποία θα αποφάσιζε τη δημοσιοποίηση και ανάρτηση των πόθεν έσχες των υποψηφίων, υλοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις της Κ.Ε.

Η εξώδικη διαμαρτυρία απέναντι στην Κ.Ε. και την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώην πρόεδρο, είναι μια πράξη πρωτοφανής στα χρονικά της ελληνικής Δημοκρατίας και αντίθετη με θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων. Είναι μια κίνηση απολύτως απαράδεκτη, και επιστρέφεται ως τέτοια στον αποστολέα.

Η συνεχιζόμενη προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης εξυπηρετεί σχέδια, τραυματίζει το κόμμα συνολικά, και βρίσκει αντίθετα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Εγγυητές της ενότητας και της προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι τα μέλη και οι φίλοι του, η συλλογική και πολιτική μας λειτουργία. Για αυτό, είναι αναγκαία η μαζική, ενεργή, αποφασιστική παρουσία και συμμετοχή, σε όλες τις διαδικασίες, με συντροφικό πνεύμα, πολιτικό πολιτισμό και συζήτηση στη βάση πολιτικών επιχειρημάτων. Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα γίνει ακόμα πιο ισχυρός, θα αποκτήσει ξανά κυβερνητική προοπτική, ανταποκρινόμενος στον ιστορικό του ρόλο και στις ανάγκες και τις προσδοκίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Επεισόδιο με Αρβανίτη και «Kasselistas»

Στα χέρια κόντεψαν να έρθουν οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη έξω από το ξενοδοχείο που πραγματοποιείται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που έφτασε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Αρβανίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, οι «Kasselistas» εξαπέλυσαν φραστική επίθεση σε βάρος του ευρωβουλευτή, λέγοντας του χαρακτηριστικά να μην «κοιτά αφ’ υψηλού, έχουμε δει τι λέτε στα κανάλια τις τελευταίες ημέρες, μας χρησιμοποιήσατε και μας φτύσατε».

Υπό το βάρος των σκληρών αποδοκιμασιών ο Κώστας Αρβανίτης υποχώρησε στην αίθουσα του ξενοδοχείου, αλλά εκείνη την ώρα άναψαν τα αίματα όταν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να τον υπερασπιστούν στις επιθέσεις που δέχθηκε, φωνάζοντας «φασίστες» την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη.

Δείτε βίντεο 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4tr4tlkexnt)

ΣΥΡΙΖΑ: Ένταση και για τις διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων

Παράλληλα, ένταση είχε σημειωθεί και νωρίτερα έξω από τον χώρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής αναφορικά με τον τρόπο που δίνονται οι κάρτες των μελών της Κεντρικής Επιτροπής προχώρησε η πλευρά Κασσελάκη.

Στην κατεύθυνση αυτή, τα μέλη του κομματικού οργάνου που ανήκουν στους «Kasselistas» δεν θα μπουν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, απέχοντας από τη διαδικασία και επισημαίνοντας πως «δεν νομιμοποιούμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ και ενεργοποίησης του σχεδίου κονιορτοποίησής του». Παράλληλα, ο Στέλιος Παππάς τους κατήγγειλε για ”πολιτοφύλακες”. 

6337730

6337731

Τα ίδια στελέχη τονίζουν πως ο αριθμός του σώματος προσδιορίστηκε στα 293 μέλη από τα 296, ενώ μέσα στην αίθουσα θα μπει μόνο η Γραμματέας της ΚΟ, Θεοδωρα Τζάκρη, για να μεταφέρει την πολιτική θέση των «Kasselistas» απέναντι στη διαδικασία.

«Αν γίνει η Κεντρική Επιτροπή, θα είναι η αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ σαν ενωμένη μορφή»

«Αν γίνει η Κεντρική Επιτροπή, θα είναι η αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ σαν ενωμένη μορφή», δήλωσε ο Νίκος Σκορίνης από τους «Kasselistas», ζητώντας με πρόταση που κατέθεσε αναβολή της διαδικασίας, ενώ μετά γνωστοποίησε ότι θα απουσιάζει από τη συνεδρίαση, όπως και ο Πάνος Ρήγας και πιθανότατα ο Παύλος Πολάκης.

Η Κεντρική Επιτροπή θα τοποθετηθεί πρωτίστως για το εξώδικο Κασσελάκη, ενώ η συνεδρίαση θα γίνει διά ζώσης και όχι υβριδικά (δηλαδή, όχι με ψηφιακή πλατφόρμα) και δεν θα προβλέπονται τηλεφωνικές ψήφοι, καθώς αυτές επιτρέπονται μόνο όταν απαιτείται πλειοψηφία 151 και όχι επί των παρόντων, όπως αναμένεται να συμβεί σήμερα.

Δριμύτατη στην τοποθέτησή της εμφανίστηκε η Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πήρε πίσω το εξώδικο και εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει πως δεν σέβεται τις κομματικές αποφάσεις. Η κυρία Γεροβασίλη επέκρινε τον πρώην πρόεδρο και για το γεγονός ότι στη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος («το όραμά μου για το πολίτευμα, συμμετοχική αμεσοδημοκρατία» ήταν η επίμαχη φράση Κασσελάκη), κάτι που -όπως είπε η βουλευτής Άρταςαποτελεί λόγο αποκλεισμού του ΣΥΡΙΖΑ από εθνικές εκλογές, διότι υποδηλώνει μη σεβασμό του πολιτεύματος.

Στον αντίποδα, για «περιστολή πολιτικών δικαιωμάτων» του Κασσελάκη έκανε λόγο η Θεοδώρα Τζάκρη, καταγγέλλοντας ότι «στις οκτώ παραδοσιακές ακραίες σχισματικές φωνές της ΠΓ προστέθηκαν κι άλλοι πέντε εκ των ενδιαμέσων», εννοώντας τον πρόεδρο της ΚΟ, Νίκο Παππά, τη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τη Μαρία Κουβέλη και τη Γιώτα Μπελώνη, που με πρόσχημα το εξώδικο προσχώρησαν στο μπλοκ των 87.

«Σε αυτούς τους πέντε λοιπόν απευθύνομαι και ζητώ να το ξανασκεφτούν και να το μαζέψουν. Ιδιαίτερα, θεωρώ ότι οι δύο νομικοί εξ αυτών δεν μπορεί να υποστηρίζουν την περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων κάποιου, αν κι εφόσον αυτός ασκήσει κάποιο νόμιμο δικαίωμά του, όπως εν προκειμένω ήταν η εξώδικη διαμαρτυρία. Πρόκειται για νομικό σολοικισμό και πριν από όλα βουλευτές, στελέχη, μέλη, του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουμε επιστήμονες. Δεν έχω τίποτα να πω σε όσους θέλουν να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι ικανοί για όλα και για τη χρήση κάθε διοικητικού μέτρου, για να εξοβελίσουν τη λαϊκή βούληση», τόνισε η κυρία Τζάκρη στην παρέμβασή της.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ