ΠΑΣΟΚ: Η βάση δίνει το στίγμα της ”μία ανάσα” πριν τις κάλπες

Μία μόλις ημέρα απομένει μέχρι το ΠΑΣΟΚ να εκλέξει νέο πρόεδρο, με τους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα να διεκδικούν τον προεδρικό θώκο του κόμματος που βρίσκεται δημοσκοπικά σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης, βγαίνοντας περαιτέρω ενισχυμένο μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία που πραγματοποιήσαμε με τον κόσμο καθ’όλη την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας συνεχίζεται και λίγο πριν τον δεύτερο γύρο, με μέλη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και επαγγελματίες να μιλούν σε σχέση με το γιατί επιθυμούν διατήρηση ή αλλαγή στην προεδρία, το διακύβευμα των εκλογών αλλά και την επόμενη ημέρα για την «Δημοκρατική Παράταξη».

Ανδριανάκος Βαγγέλης: Το στοίχημα με Ανδρουλάκη στην προεδρία

Αυτό που κρίνεται είναι το ποιος έχει τα ηγετικά χαρακτηριστικά να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ αμφίπλευρα και να το οδηγήσει σε κυβερνητική τροχιά. Στηρίζω τον Νίκο Ανδρουλάκη, γιατί αναγνωρίζω σ’ αυτόν ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά και αυτή τη δυνατότητα.

Ο Ανδρουλάκης, λοιπόν:

1) Δεν είπε ποτέ μόνο εγώ μπορώ να νικήσω το Μητσοτάκη, όπως ο Κασσελάκης και δυστυχώς όπως ο αντίπαλός του στο δεύτερο γύρο. Αυτό λέγεται ΝΑΡΚΙΣΙΣΜΟΣ και δεν είναι χαρακτηριστικό ηγέτη.
2) Ως πραγματικός ηγέτης, δεν κινήθηκε με ιδιοτέλεια, βάσει δημοσκοπικών πλειοψηφιών, αλλά προχώρησε σε προτάσεις, που αφορούν τους πολλούς και τους αδύναμους, βασισμένος στις διαχρονικές αρχές και αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης.
3) Δεν λειτούργησε ευκαιριακά, ξεδίπλωσε τις ιδέες και τις προτάσεις μας ορθολογικά, χωρίς να μετρήσει πόσο «πιασάρικες» είναι. ΔΕΝ χάιδεψε αυτιά, ΔΕΝ λαΐκισε.

4) Δεν τοποθετήθηκε απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους με όρους επικοινωνίας, δεν ετεροπροσδιορίστηκε. Πάντοτε, το ΠΑΣΟΚ βγαίνει με θέσεις και προτάσεις, πολλές φορές μπροστά από την κυβέρνηση, όπως με την κοινωνική κατοικία. Όπου υπήρχε ένα ΟΧΙ στις κυβερνητικές προτάσεις, δίπλα υπήρχε πάντοτε μια πρόταση τεκμηριωμένη και ρεαλιστική από το ΠΑΣΟΚ.
5) «Δεν υπήρξε Πρόεδρος», να του λένε οι επικοινωνιολόγοι τι και πώς θα λέει, πώς θα γελάει κλπ. Ήταν ο εαυτός του, ένας αυθεντικός ηγέτης, ένας από εμάς, με πολιτικό σχέδιο. που δεν είναι προσαρμόστηκε στους κανόνες του παιχνιδιού αλλά αγωνίσττηκε να αλλάξει και τους κανόνες και το παιχνίδι.

Είναι βέβαιο πως βρισκόμαστε μπροστά στον ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης, που με σοβαρότητα, σύνεση και αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, θα ξανασυνδέσει το ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, με μια ειλικρινή σχέση και θα ξαναδώσει ελπίδα και υπερηφάνεια στον ελληνικό λαό.

Πρώην δήμαρχος Νεμέας

Nαούμ Νίκος: Πιστεύουμε σε μία ιδέα

Στις εσωκομματικές του 2021 η Φώφη Γεννηματά είχε αναφέρει ότι το διακύβευμα είναι η ύπαρξη της παράταξης και η εύρεση της ταυτότητας. Αυτό έχει επιτευχθεί κατά το ήμισυ. Αναζητείται ακόμα ταυτότητα.

Το ΠΑΣΟΚ έχασε την επαφή του με την βάση του. Η βάση που το μεγάλωσε και το έκανε το Κίνημα του Λαού. Εκεί πρέπει να επιστρέψει, για να μπορέσει και πάλι ο κόσμος να το εμπιστευτεί, να μας εμπιστευτεί. Να υπάρξει μια διαφορετική οργανωσιακή δομή καθώς και ένα νέο όραμα που θα δείξει τον δρόμο για τα επόμενα χρόνια. Να μην είναι απλά ακόλουθο το ΠΑΣΟΚ των εξελίξεων, αλλά να παράγει πολιτική και να είναι αρωγός των εξελίξεων.
Για αυτό ακριβώς στηρίζω και τον Χάρη Δούκα! Διότι μετά από πολλά χρόνια ένας άνθρωπος που δεν είναι του κομματικού σωλήνα, διεκδικεί την προεδρία και θέλει να εμπνεύσει, να ενώσει και εκπροσωπήσει την ίδια την κοινωνία. Γιατί πιστεύω σε μια ιδέα και αυτή η ιδέα είναι το ΠΑΣΟΚ να γίνει και πάλι μεγάλο και ανοιχτό προς τον κόσμο του. Με τον Χάρη Δούκα διότι απέδειξε ότι αν ενώσεις τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μπορείς να κερδίσεις τον ιδεολογικό σου αντίπαλο και αυτός δεν είναι άλλος από την Νέα Δημοκρατία.

Ιδιωτικός Υπάλληλος στο χώρο της Υγείας, υπεύθυνος επικοινωνίας Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Καλαμαριάς

Παπαγεωργίου Σωτήρης: Το ΠΑΣΟΚ είναι η νέα ισχυρή, αξιόπιστη κι εναλλακτική κυβερνητική δύναμη της χώρας

Οι 300.000 και πλέον ψηφίσαντες των εσωκομματικών εκλογών της 6/10 φανερώνουν ότι η ιστορική μοίρα επιτάσσει και σε αυτή τη δεκαετία να είναι το ΠΑΣΟΚ και πάλι εκείνη η πολιτική δύναμη που καλείται να δώσει τις απαντήσεις στα μεγάλα, διαχρονικά προβλήματα της χώρας, και κυρίως στην ανάσχεση της φτωχοποίησης του λαού υπέρ μιας δήθεν ευημερίας των οικονομικών μεγεθών.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη άμεσης κατεδάφισης του πελατειακού και κομματικού κράτους που χρεοκοπεί τη χώρα, διαμελίζει την κοινωνία και υπονομεύει την εθνική ασφάλεια. Η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία οι νέοι φεύγουν για το εξωτερικό και δεν επιστρέφουν. Είναι μία χώρα που, σύμφωνα με τις στατιστικές, ο πληθυσμός της μειώθηκε μέσα σε 10 χρόνια κατά ένα εκατομμύριο, με την επαρχία να έχει χάσει το πιο ζωτικό της κομμάτι. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μονίμως περιμένει τη σωτηρία να έρθει «από έξω» –από την Ευρώπη, από τα ΕΣΠΑ, από τα Ταμεία Ανάκαμψης, από τις κινεζικές επενδύσεις. Μάλιστα, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη η χώρα περνά βαθύτερα στην κρίση και στην παρακμή και στην ζωή με κουπόνια.

Σήμερα, η μόνη πολιτική δύναμη η οποία μπορεί να επαναφέρει τη χώρα σε πορεία ανάταξης είναι το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα που πιστώνεται στο ενεργητικό του το ότι έφερε την ισονομία στην Ελλάδα, στερεώνοντας τη δημοκρατία. Την παράταξη που διαχρονικά αποδεικνύει πως είναι η μόνη δύναμη που βρίσκεται σε θέση να προωθήσει την εκσυγχρονιστική εξυγίανση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και να αποτελέσει την μόνη φωνή λογικής ανάμεσα σε λαϊκισμό και συντήρηση.

Διδάκτωρ Παν. Ιωαννίνων, Διδάσκων Παν. Θεσσαλίας, Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

Σαμαρά Μυρτώ: Γιατί με τον Ανδρουλάκη

Το διακύβευμα δεν είναι εσωτερικής κατανάλωσης· ούτε ευχολόγιο. Η πορεία στις εσωκομματικές εκλογές, η μαζική συμμετοχή, η ίδια η διενέργεια αυτών χωρίς σκιές, με τον επαγγελματισμό που επέδειξαν οι εκατοντάδες εθελοντών σε όλη τη χώρα καθώς και η άψογη οργάνωση της διαδικασίας από τα κεντρικά, με λεπτομερείς εγκυκλίους και καθοδήγηση, δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι έτοιμο να γίνει κυβέρνηση. Το βλέπουν και οι αντίπαλοι· το κατάλαβαν και οι πιο δύσπιστοι. Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα έχει συγκεκριμένη δομή και στόχευση, έχει στελέχη που μπορούν να το φέρουν εις πέρας, συνδυάζει την εμπειρία με το όραμα.

Ο Πρόεδρος ήδη στη ΔΕΘ δεν κρύφτηκε από την ευθύνη, αλλά τόλμησε και έκανε το βήμα παραπέρα, ανεβάζοντας τον πήχυ αξιακά και πολιτικά. Και δεν παρέκκλινε από αυτήν την πορεία, παρά τις Σειρήνες, τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες.

Μαζί, φέρνουμε τη χώρα στον 21ο αιώνα.

Σταθοράκης Γιώργος: Γιατί με τον Χάρη Δούκα

Λίγο πριν το δεύτερο γύρο για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου στο ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ,οφείλουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Να δούμε τη μεγάλη εικόνα,να αναστοχαστούμε τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή τη διαδικασία,αλλά και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες,μέσα από την επιλογή νέου προέδρου,για να “μεγαλώσουμε” ξανά.

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό και ιδιαίτερα στον κεντροαριστερό χώρο,επιβάλει γρήγορες πολιτικές σκέψεις και κινήσεις για να μπορέσει το κίνημα μας να καρπωθεί την ντε φάκτο διάσπαση του όμορου πολιτικού μας χώρου.Οι πολίτες-ψηφοφόροι που εδώ και καιρό αισθάνονται “άστεγοι”πολιτικά,θα πρέπει να βρουν ανοικτή την πόρτα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ για να μπορέσουν να επιστρέψουν.Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ακολουθώντας τη μέθοδο του “ΩΡΙΜΟΥ ΦΡΟΥΤΟΥ” που εφαρμόζει ο νυν πρόεδρος καθώς τίποτα δεν μας εξασφαλίζει ότι οι ψηφοφόροι δεν θα επιλέξουν άλλο πολιτικό χώρο να ενταχθούν.

Επιλέγω λοιπόν και στηρίζω τον ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ για την προεδρία του κινήματος καθώς είναι εκείνος που μπορεί να επιτύχει τη σύγκληση στην κεντροαριστερή βάση και να ηγηθεί μιας μεγάλης προσπάθειας αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών,που θα μας ξαναφέρει σε κυβερνητική θέση.

Το κατάφερε στο δήμο της Αθήνας. Θα το καταφέρει και σε εθνικό επίπεδο.

Εκπαιδευτής οδηγών, στέλεχος ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου

Χούτας Νίκος: Οι προκλήσεις με Δούκα στην ηγεσία

Ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών, ανακαλεί μοιραία το πρωταρχικό ερώτημα που προκάλεσε η λαϊκή ετυμηγορία στις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου. Η καταβαράθρωση της ΝΔ σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023, ακολουθώντας διαδοχικά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για μια σαρωτική αναδιάρθρωση του πολιτικού χάρτη.

Από τις εκλογές του 2019 έως τις φετινές ευρωεκλογές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απώλεσαν αθροιστικά 750.000 ψήφους με το ΠΑΣΟΚ να καρπώνεται μόλις 72.000, δηλαδή το 10% αυτών. Στη σκιά αυτής της πρωτοφανούς στα ελληνικά πολιτικά χρονικά κατάστασης, το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τα γεγονότα, παρεμβαίνοντας σε αυτά υπέρ του. Την ίδια ώρα και όσο ο πολιτικός μας χώρος εμφανίζει τάσεις αμηχανίας, αδυναμίας και κόπωσης, ενισχύεται ο δεξιός και ακροδεξιός λόγος.

Συνεπώς η εκλογή νέου αρχηγού και μαζί η υιοθέτηση ενός διαφορετικού μοντέλου κομματικής ηγεσίας είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση ώστε ο πολιτικός μας λόγος να αποκτήσει διακριτά χαρακτηριστικά, απήχηση και επιρροή. Οι προκλήσεις αυτές, απαντώνται με την επιλογή του Χάρη Δούκα στην ηγεσία της παράταξής μας.

Ιστορικός, Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ