Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης και ∆ούκας τα έδωσαν όλα για να κερδίσουν τους ψηφοφόρους των χαµένων του πρώτου γύρου – Πού ποντάρουν και τι περιµένουν από την τελική µάχη

Ενα µεγάλο φάντασµα πλανάται σήµερα πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη και αυτό δεν είναι άλλο από το φάντασµα της συµµετοχής. Που είναι και το ζητούµενο, προκειµένου ο πρόεδρος που θα (επαν)εκλεγεί να έχει τη µέγιστη δυνατή νοµιµοποίηση από τα µέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προσήλθαν κατά χιλιάδες την προηγούµενη Κυριακή, συγκεκριµένα 303 χιλιάδες, και έδωσαν την πρώτη θέση στον Νίκο Ανδρουλάκη και τη δεύτερη στον Χάρη ∆ούκα.

Σήµερα το βράδυ θα γνωρίζουµε ποιος από τους δύο θα κάθεται στην προεδρική καρέκλα του 6ου ορόφου του ιστορικού κτιρίου. Η µάχη του πρώτου γύρου ήταν ένα οριακό θρίλερ έως και την τελευταία κάλπη, αναφορικά µε τον αντίπαλο του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος εξαρχής ήταν ο αδιαµφισβήτητος νικητής της βραδιάς. Ο τρόπος µε τον οποίο εξελίχθηκε η εσωκοµµατική µάχη, και ιδίως οι µερικές εκατοντάδες ψήφοι που στέρησαν από τον Παύλο Γερουλάνο την είσοδό του στον δεύτερο γύρο, τον κατέστησαν στους ηθικούς νικητές αυτής της εσωκοµµατικής διαδικασίας.

Πολύ περισσότερο από τη στιγµή που δεν µπήκε σε καµία λογική αµφισβήτησης του αποτελέσµατος, παρά το ότι η διαφορά µε τον κ. ∆ούκα ήταν οριακή. Το δικό της σηµαντικό λιθαράκι έβαλε και η Αννα ∆ιαµαντοπούλου, προσδίδοντας κύρος και πολιτικότητα στην εσωκοµµατική κούρσα, ενώ κατέφερε να «φέρει» στην κάλπη αρκετούς κεντρώους και µετριοπαθείς ψηφοφόρους που έβλεπαν µε καχυποψία το ΠΑΣΟΚ. Επί της ουσίας, τα δύο αυτά κορυφαία στελέχη µοιάζει να είναι αυτή τη στιγµή στο πρώτο πλάνο για την ηγετική οµάδα της επόµενης µέρας.

Χωρίς στήριξη

Να σηµειωθεί ότι οι κ. Ανδρουλάκης και ∆ούκας συναντήθηκαν τόσο µε τον κ. Γερουλάνο όσο και µε την κ. ∆ιαµαντοπούλου, χωρίς όµως να πάρουν κάποια δέσµευση στήριξης. Ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ αλλά και η πρώην υπουργός έστειλαν το µήνυµα πως δεν θέλουν να καθοδηγήσουν τους ψηφοφόρους τους και ότι θα επιλέξουν ελεύθερα τον υποψήφιο της αρεσκείας τους. Σαφή δήλωση αυστηρής ουδετερότητας έκανε ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος δεν είχε κάποια συνάντηση ούτε µε τον κ. Ανδρουλάκη ούτε µε τον κ. ∆ούκα. Εµµεση στήριξη στον δήµαρχο της Αθήνας παρείχε η Νάντια Γιαννακοπούλου, µέσω µιας φωτογραφίας του θείου της µε τον κ. ∆ούκα που αναρτήθηκε στα social media. Παρότι, πάντως, θεωρούνταν δεδοµένο πως η βουλευτής του ∆υτικού Τοµέα θα έκανε δηµόσια δήλωση στήριξης του κ. ∆ούκα, επέλεξε να µην τοποθετηθεί η ίδια επισήµως.

Μεγάλο φαβορί

Και στη σηµερινή κούρσα, ο Νίκος Ανδρουλάκης µπαίνει µε όρους µεγάλου φαβορί, κάτι που προεξοφλούσαν όλες οι δηµοσκοπήσεις έως και την Παρασκευή το βράδυ. Γι’ αυτό και ο κ. Ανδρουλάκης ενδιαφερόταν τις προηγούµενες ηµέρες περισσότερο ίσως για τη συµµετοχή παρά για το τελικό αποτέλεσµα. Θέλει, δηλαδή, και σήµερα να προσέλθουν στις κάλπες παραπάνω από 200 χιλιάδες, κάτι που εκτιµάται πως θα του δώσει, στην περίπτωση που επανεκλεγεί, ακόµα µεγαλύτερη ώθηση την επόµενη µέρα. Επέλεξε να κάνει στοχευµένες περιοδείες, όπως για παράδειγµα σε Ηλεία, Ιωάννινα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες, όπως ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, έκαναν µπαράζ τηλεφωνηµάτων, ραντεβού αλλά και πανελλαδικών συσκέψεων µέσω zoom. Με διττό στόχο, αφενός να κρατήσουν ζεστό τον κοµµατικό µηχανισµό και να µην υπάρχει η χαλάρωση από τη βεβαιότητα της νίκης, αφετέρου να προσεταιριστούν όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη που είχαν επιλέξει τον κ. Γερουλάνο και την κ. ∆ιαµαντοπούλου.

Η πλέον ηχηρή στήριξη που έλαβε ο κ. Ανδρουλάκης ήταν από τον ευρωβουλευτή Γιάννη Μανιάτη, o οποίος στον πρώτο γύρο δεν είχε πάρει επίσηµη θέση, ωστόσο οι δικοί του άνθρωποι ήταν µεταξύ ∆ιαµαντοπούλου και Ανδρουλάκη. Αξίζει να σηµειωθεί πως από τα ποιοτικά στοιχεία των δηµοσκοπήσεων φάνηκε ότι ο κ. Ανδρουλάκης διεισδύει προνοµιακά στα ακροατήρια της κ. ∆ιαµαντοπούλου. Υπολογίζεται ότι είναι της τάξης του 70% των ψηφοφόρων ∆ιαµαντοπούλου που θα πάνε στην κάλπη και θα επιλέξουν τον κ. Ανδρουλάκη. Βοήθησε και το γεγονός ότι σηµαντικοί υποστηρικτές της, όπως είναι ο εκδότης του περιοδικού «Μεταρρύθµιση», Γιάννης Μεϊµάρογλου, και ο δικηγόρος Κώστας Ντάλτας, έκαναν µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο παρεµβάσεις υπέρ του κ. Ανδρουλάκη. Από το µπλοκ Γερουλάνου, στο πλευρό Ανδρουλάκη τάχθηκαν οι προερχόµενοι από την Ανανεωτική Αριστερά ∆ηµήτρης Στάµου, Μαριζέτα Αντωνοπούλου, Βασίλης Μαστρογιάννης κ.ά.

Οι ψηφοφόροι Γερουλάνου

Σε φουλ ρυθµούς «δούλεψε» εκ νέου ο Χάρης ∆ούκας, µε προσωπικό µπαράζ τηλεφωνηµάτων, προσπαθώντας να καλύψει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον κ. Ανδρουλάκη αλλά και να περιορίσει το κλίµα ηττοπάθειας που δηµιουργήθηκε ακόµα και στον στενό του πολιτικό κύκλο. Μπορεί να µη συνοµιλεί προνοµιακά µε τα ακροατήρια της κ. ∆ιαµαντοπούλου, κυρίως λόγω θέσεων που εκφράζει και είναι πιο κοντά σε αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι όµως πιο ζεστοί µαζί του οι ψηφοφόροι του κ. Γερουλάνου. Σύµφωνα µε τα ποιοτικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι σχεδόν το 70% των ψηφοφόρων του Παύλου Γερουλάνου θα πάνε στην κάλπη και απ’ αυτούς περίπου οι µισοί προσανατολίζονται να ψηφίσουν τον κ. ∆ούκα, ενώ αντιστοίχως το 35% σκέφτονται να επιλέξουν τον κ. Ανδρουλάκη. Την ίδια ώρα, ο δήµαρχος της Αθήνας έλαβε ηχηρές στηρίξεις στον β’ γύρο, µε τους υποστηρικτές του να προσπαθούν να διαµορφώσουν ένα κλίµα πως «παίζεται το µατς» και πως θα επαναλάβουν το «θαύµα» που πέτυχαν στον δεύτερο γύρο των δηµοτικών εκλογών απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη. Η πιο ουσιαστική στήριξη που έλαβε ο κ. ∆ούκας ήταν από τον ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος στον πρώτο γύρο ήταν από τα βασικά στελέχη του Παύλου Γερουλάνου.

Στο πλευρό του δηµάρχου βρέθηκαν και πολλά στελέχη µε ιστορία στο ΠΑΣΟΚ, µεταξύ αυτών ο πρώην υπουργός ∆ηµήτρης Ρέππας, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος κ.ά. ∆ήλωση υπέρ του κ. ∆ούκα έκανε και ο σύζυγος της αείµνηστης Φώφης Γεννηµατά, Ανδρέας Τσούνης, κάτι που ωστόσο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ευρύτερης οικογένειας της πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε και από τις σχετικές διαρροές που έγιναν από µέλη της οικογένειας Γεννηµατά. Σε κάθε περίπτωση από αύριο ξηµερώνει µια καινούργια µέρα για το ΠΑΣΟΚ, διαφορετική αν είναι πρόεδρος ο κ. Ανδρουλάκης και εντελώς διαφορετική αν είναι ο κ. ∆ούκας.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ