Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα δύο στοιχήματα του Ανδρουλάκη μετά την ευρεία νίκη του – Το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στον Δούκα


Ιδιαίτερα ισχυρός και ανθεκτικός αποδείχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς μετά και τα αποτελέσματα του β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ (59,92%, έναντι 40,08% του κ. Δούκα), κατάφερε να επικρατήσει όχι μόνο παλαιών ισχυρών στελεχών του κόμματος, με κυβερνητική θητεία, όπως ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά να νικήσει και ένα από τα ισχυρότερα ανερχόμενα νέα στελέχη της Κεντροαριστεράς, τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα.

Η νίκη αυτή «λύνει» τα χέρια στον κ. Ανδρουλάκη να υλοποιήσει το σχέδιο του για το ισχυρό ΠΑΣΟΚ που ευαγγελίζεται, έχοντας ουσιαστικά ακυρώσει κάθε εσωκομματική φωνή εναντίον του. Ωστόσο, το βάρος για τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο δεδομένου ότι -με ένα ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει- δεν θα έχει καμία δικαιολογία αν σε μερικούς μήνες δεν καταφέρει να καταστήσει το κόμμα του ισχυρό πόλο εξουσίας απέναντι από τον επίσης ανθεκτικό Κυριάκο Μητσοτάκης και την ισχυρή -αλλά λαβωμένη- ΝΔ.

Στα βασικά στοιχήματα της επόμενης ημέρας για τον Νίκου Ανδρουλάκη είναι και η ενότητα του κόμματος, μέσω της αξιοποίησης όχι μόνο των παλαιών εσωκομματικών του αντιπάλων -όσοι τουλάχιστον αποδείχθηκαν ισχυροί- αλλά και νέων «πράσινων» στελεχών που στοιχήθηκαν δίπλα στους κατά την προεκλογική εσωκομματική περίοδο και όχι μόνο.

Ωστόσο, το βασικότερο στοίχημα της νέας ηγεσίας του είναι να διαμορφώσει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο, προκειμένου να πείσει ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας και να αυξήσει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί μόνο με το παλαιό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ που θυμήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης στην ομιλία του, «Ελπίδα και προοπτική».

Ηχηρό μήνυμα και στον Χάρη Δούκα

Το μήνυμα των σημερινών εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, αφορά και τον Χάρη Δούκα. Τόσο το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, όσο και του δεύτερου, αλλά κυρίως τα ποσοστά που συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του κ. Δούκα στην Αττική και στην Αθήνα (στον πρώτο γύρο βγήκε τρίτος στην Αθήνα, ενώ στον δεύτερο γύρο έχασε την Α’ Αθηνών και την Αττική από τον Ανδρουλάκη), έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα των πολιτών προς το πρόσωπο του να αφοσιωθεί στο έργο του στον Δήμο Αθηναίων.

Η πρόσφατη εκλογή του στην διοίκηση της πρωτεύουσας αποτέλεσε ηχηρή έκπληξη και έδειξε την επιθυμία των δημοτών της Αθήνας για μία πιο τεχνοκρατική και πιο αποτελεσματική δημοτική θητεία. Ωστόσο, η απόφαση του κ. Δούκα να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, περιοδεύοντας όλο αυτό το διάστημα εκτός Αθηνών, αφήνοντας ουσιαστικά την πρωτεύουσα «ακέφαλη», δυσαρέστησε τους πολίτες που με τον τρόπο τους αντέδρασαν. Το μήνυμα για τον κ. Δούκα είναι σαφές: «Αφοσιώσου στα προβλήματα και τα ζητήματα της Αθήνας και μην βάζεις δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη».

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ