Ανάλυση: Η κάλπη ανέδειξε θριαμβευτή τον Μητσοτάκη

Διήμερο έντονων διεργασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς υπήρξε το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Από τη μία οι εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, που ανέδειξαν και πάλι τον νυν πρόεδρο, και από την άλλη οι εσωκομματικές διαβουλεύσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, για το αν θα είναι (που δεν θα είναι τελικώς) υποψήφιος ο Κασσελάκης. Αν κοιτάξει κανείς στην κάτω γραμμή, εκεί που καταγράφεται το αποτέλεσμα, χωρίς δεύτερη σκέψη θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν έναν και μόνο νικητή, που δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας σοβαρός άνθρωπος στην πολύπαθη Κεντροαριστερά που να μπορέσει να κατανοήσει γιατί χρειάζονταν όλα αυτά που άρχισαν να ξετυλίγονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές, για να ξαναδούμε τον Ανδρουλάκη πρόεδρο του. Το χειρότερο όλων είναι ότι ακόμη κι αυτοί που προσήλθαν στις κάλπες χθες και πριν από μια βδομάδα για να βγάλουν αρχηγό τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν πιστεύουν ότι διαθέτει τις ικανότητες, αλλά κυρίως το ηγετικό ανάστημα για να κερδίσει τον Μητσοτάκη. Από τη στιγμή που ένας ηγέτης, όσο μικρός και όσο μεγάλος κι αν φαντάζει στα μάτια του κόσμου, ξεκινά από μια τέτοια αφετηρία, όπως αυτή που βλέπουμε να ξεκινά ο Ανδρουλάκης, δεν χρειάζονται αναλύσεις για να προβλέψουμε αυτό που πρόκειται να δούμε τα επόμενα χρόνια. Και επειδή στην πολιτική η ιστορία δεν γράφεται ούτε από τους δημοσκόπους ούτε από την ικανότητα του επανεκλεγέντος προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ελέγχει τους κομματάρχες του, αλλά γράφεται από το αποτέλεσμα της κάλπης των βουλευτικών εκλογών, από χθες ο Ανδρουλάκης έχει αρχίσει να αναμετράται με την πραγματικότητα. Οι ψηφοφόροι περιμένουν να κερδίσει όχι τον Δούκα αλλά τον Μητσοτάκη.*Διαβάστε ακόμα: Ανάλυση – Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Οι κεντρογενείς ψηφοφόροι επιστρέφουν στη βάση τους

Αυτό είναι το στοίχημα και συνάμα η μεγάλη πρόκληση, που για να είμαστε ρεαλιστές, μπορεί να κερδηθεί μόνο στη… «Μονόπολη». Μπροστά στο σκηνικό με μοναδικό νικητή τον σημερινό πρωθυπουργό, το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του φαντάζουν όαση σοβαρότητας, αφού, αν κοιτάξει κανείς τα όσα διαδραματίστηκαν το Σάββατο στον ΣΥΡΙΖΑ, απλά δεν μπορεί να κάνει οποιοδήποτε σοβαρό σχόλιο. Μιλάμε για πρωτόγνωρες σκηνές που λαμβάνουν χώρα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό και που απλώς επιβεβαιώνουν το τέλος ενός κόμματος-παρωδίας. Το γεγονός του αποκλεισμού Κασσελάκη από τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού, ενδεχομένως σε πολύ λίγο να φαντάζει και σοβαρή πολιτική απόφαση.

Όπως και τα όσα είδαμε και ακούσαμε έξω από την αίθουσα όπου πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση του κορυφαίου κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον η σοβαρότητα στην Αριστερά είναι είδος προς εξαφάνιση. Ο ένας προσπαθεί να εξοντώσει τον άλλον και όλοι μαζί τον Κασσελάκη. Μια παρέα από επιπόλαιους και επικίνδυνους, που δείχνει να αγωνιά για την επόμενη μέρα της στη Βουλή και για τίποτα περισσότερο. Μπροστά σ’ αυτή την πολιτικά αποκρουστική πραγματικότητα, αναμετρώνται οι προτάσεις, οι ιδέες και η σοβαρότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τη στιγμή που σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν να κάνουν το άλμα που επιζητά η κοινωνία, ας μην έχουν αυταπάτες για το ποιος αναδείχθηκε νικητής από τις εσωκομματικές τους διεργασίες. Είναι ο βασικός τους αντίπαλος, αυτός που από το ’15, σε όποια εκλογική αναμέτρηση και αν βρέθηκε, αφού διέσυρε τον λαοπρόβλητο Τσίπρα, συνέχισε και με τους… απογόνους του και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να κερδίζει και με τα τσικό του. Ο σοβαρός κόσμος και της Κεντροαριστεράς γνωρίζει ποιος, αλλά κυρίως γιατί πρέπει να συνεχίσει να κρατά το τιμόνι της χώρας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ