Βουλή: Νέα αντιπαράθεση Χατζηδάκη με Βλάχο για τα “κόκκινα δάνεια” – “Λαϊκιστής δεν πρόκειται να γίνω για να είμαι αρεστός”, είπε ο υπουργός

Υψηλοί τόνοι καταγράφηκαν νωρίτερα στη Βουλή ανάμεσα στον βουλευτή Ανατολικής Αττικής Γιώργο Βλάχο και τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο πρώτος στον δεύτερο.  

Ο «γαλάζιος» βουλευτής  δεν είχε ικανοποιηθεί από την απάντηση του υπουργού, μετά την κατάθεση της ερώτησης των 11 βουλευτών και έφερε ξανά το θέμα στη Βουλή, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Χατζηδάκη.

Από την αρχή της πρωτολογίας του δεν έλειψαν οι αιχμές κατά του ΥΠ.ΟΙΚ. «Μετά την ερώτηση την οποία σας κάναμε, εγώ δεν έκανα καμία δήλωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και περίμενα τη δική σας απάντηση, αντίθετα από εσάς που ενημερώσατε πρώτα τους κυβερνητικούς συντάκτες και αμέσως μετά ένας και το οποίο αυτό, δεν είναι το καλύτερο και να μην το ξανακάνετε». 

Ακολούθως ρωτώντας τον κ. Χατζηδάκη επέμεινε για τη λειτουργία των funds και των servicers, λέγοντας «δεν προβαίνουν σε χρησιμοποίηση εργαλείων αλλά για να αρπάξουν». «Καταλαβαίνω ότι το πεπόνι δεν μπορούμε να το πάρουμε πίσω, αλλά μπορούμε να δώσουμε το μαχαίρι σε κάποιον που να κάνει δίκαιη κατανομή. Δε ζητάμε να χαρίσετε σπίτι σε κάποιον που δεν του ανήκει, ζητούμε δίκαιη κατανομή», πρόσθεσε.

«Όλοι έχουμε την ίδια ευαισθησία»

Ο υπουργός Οικονομικών, παίρνοντας τον λόγο έσπευσε να διευκρινίσει πως «κανείς σε αυτήν την αίθουσα δεν είναι πιο ευαίσθητος από τους άλλους. Αν υπήρχε κάποιος σίγουρα αυτό θα ήταν λαϊκισμός, αλλά όλοι έχουμε την ίδια ευαισθησία». Όπως υποστήριξε, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση όχι μόνο για τα εθνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια. Μετά τις εκλογές του 2023 η κυβέρνηση με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας πήρε νέα μέτρα». Ο υπουργός υπενθύμιζε στον κ. Βλάχο ότι ο ίδιος ψήφισε τη συγκεκριμένη ρύθμιση και τόνισε ότι «έχουμε δηλαδή μια πολύ σημαντική βελτίωση, που δεν έτυχε, πέτυχε». Κατέληξε δε, λέγοντας ότι «εμείς στη Νέα Δημοκρατία δεν χαρίζουμε σε κανέναν και κοινωνική ευαισθησία».

Ο κ. Βλάχος πήρε εκ νέου τον λόγο και αντιπαρατέθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι «ξέρουμε τι ψηφίσαμε, μην το επικαλείστε. Τι υποσχεθήκατε τότε, ψηφίζουμε τον νόμο για να έχουμε κουρέματα, ρυθμίσεις, προς όφελος δανειοληπτών. Αυτοί που μας έχουν πολιορκήσει, δεν καταλαβαίνουν το καλό τους; παρουσιάζετε έναν “κόσμο αγγελικά πλασμένο”». Μάλιστα, όπως είπε σε έντονο ύφος προς τον υπουργό, «είπατε για μείωση κόκκινων δανείων. Επικαλείστε στατιστικά στοιχεία. Η στατιστική είναι η επιστήμη της απάτης. Κάντε έναν κόπο να μου πείτε πόσα ρυθμίστηκαν και πόσα πήγαν στα funds;».

Ο υπουργός Οικονομικών δεν άφησε αναπάντητα τα όσα ασκούστηκαν λέγοντας πως «μου ζητάτε να εφαρμόσω πράγματα που ο λογαριασμός στο τέλος θα γυρίσει σε μένα. Εγώ πρέπει να παραμείνω σε αυτή τη γραμμή με οικονομική σοβαρότητα και κοινωνική ευαισθησία… είπα ότι το πρόβλημα περιορίστηκε και το απέδειξα. Δε χρωστάω σε κανέναν…. Αλλά λαϊκιστής δεν πρόκειται να γίνω, για να γίνω ευχάριστος και αρεστός και να φύγω από τις βασικές αρχές της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας που ήταν άλλωστε και η γραμμή του Κώστα Καραμανλή, που και εσάς σας εμπνέει».

Όπως είπε, «προφανώς η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει για ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Με ευαισθησία και σοβαρότητα είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτήν την προσπάθεια, πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, γιατί φέρνει αποτελέσματα και το οφείλουμε στους Έλληνες». Και κατέληξε λέγοντας, «τα μέτρα που υιοθετήσαμε θα τα εφαρμόσουμε, μην προτείνουμε εκ νέου μέτρα υιοθετημένα. Θα προχωρήσουμε με καλές πρακτικές μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις και οι δύο θέλουμε να κάνουμε κάτι σοβαρό και υπεύθυνο».

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ