Ελλάδα – Αίγυπτος: Η “Mέδουσα”, σφήνα στο τουρκολιβυκό “µνηµόνιο” – Σταθερή η σχέση των δύο χωρών

Ηταν Αύγουστος του 2020, όταν Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραφαν την ιστορική συµφωνία για τµηµατική οριοθέτηση ΑΟΖ, «ακυρώνοντας» έτσι το παράνοµο τουρκολιβυκό µνηµόνιο.

Ηταν Οκτώβριος του 2022, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος ∆ένδιας, πήγαινε εσπευσµένα στο Κάιρο για να συναντήσει τον τότε οµόλογό του, Σάµεχ Σούκρι, πάλι ελάχιστες ώρες µετά τη δεύτερη τουρκολιβυκή, ενεργειακή, «συµφωνία». Γενικώς, όποτε η Αίγυπτος χρειάστηκε να βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας τυπικά, συµβολικά, αλλά και ουσιαστικά το έκανε.

Αυτό το κέρδισε η χώρα µας χάρη στις προσωπικές σχέσεις που έχτισε µε τους Αιγύπτιους αξιωµατούχους, επωφελούµενη (και) των παγωµένων σχέσεων Αγκυρας – Καΐρου για πάνω από µια δεκαετία.

Ακόµα και σήµερα, όµως, που ο Ταγίπ Ερντογάν επαναπροσεγγίζει τον Αλ Σίσι, οµολογουµένως µε επιτυχία, η Αίγυπτος δεν αλλάζει στάση απέναντι στην Ελλάδα. Γεγονός εξαιρετικά σηµαντικό για δύο λόγους. Πρώτον, η Αίγυπτος έπαιζε, παίζει και θα παίζει καθοριστικό ρόλο στις δραµατικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. ∆ιαµεσολαβητικό και όχι µόνο. ∆εύτερον, ουδείς µπορεί να έχει απόλυτη εµπιστοσύνη στην Τουρκία, οπότε χρειαζόµαστε το διπλωµατικό και επιχειρησιακό backup σταθερών συµµάχων. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», το πρώτο δεκαήµερο του Νοεµβρίου αναµένεται στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Ηταν να έρθει τον Οκτώβριο, τελικά θα έρθει στις αρχές του επόµενου µήνα. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος οµόλογός του θα εξετάσουν το κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για να ξεκινήσει η συζήτηση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Οµως, δεδοµένου του ότι η Τουρκία επιµένει στις αναθεωρητικές θέσεις της, γεγονός που απέδειξε και το καλοκαίρι µε το περιστατικό στην Κάσο, όταν επιχείρησε να νοµιµοποιήσει το τουρκολιβυκό «µνηµόνιο», ο πήχυς των προσδοκιών παραµένει πολύ χαµηλά. Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, η Ελλάδα πριν από λίγα 24ωρα δέσµευσε περιοχές για τη διεξαγωγή της άσκησης «Mέδουσα 13 – 2024», εντός του άξονα του παράνοµου τουρκολιβυκού µνηµονίου, µε την Αίγυπτο να συµµετέχει κανονικά, όπως κάθε χρόνο.

Χωρίς αστερίσκους, χωρίς να έχει επηρεαστεί από το φλερτ µε την Τουρκία. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν αναγνωρίζει το ανυπόστατο τουρκολιβυκό σύµφωνο. Σηµειωτέον, η Αίγυπτος σκόπευε να λάβει µέρος και πέρσι στην ίδια άσκηση, όµως αναβλήθηκε λόγω της έναρξης του ισραηλινού πολέµου στην πολύπαθη Γάζα.

Επισκέψεις

Η στρατηγική σχέση Αθήνας – Καΐρου ισχυροποιείται διαρκώς. Σ’ αυτό συµβάλλει και η ενεργειακή συνεργασία των δύο πλευρών, κορωνίδα της οποίας θεωρείται η ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών µας (GREGY). Σήµερα κι αύριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, θα βρίσκεται στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί µε τον Αιγύπτιο οµόλογό του, dr. Mahmoud Esmat. Στόχος της συνάντησης είναι να επαναβεβαιωθεί το ενδιαφέρον των δύο χωρών για το έργο, ώστε να «τρέξει» το υποθαλάσσιο καλώδιο, µήκους 950 χιλιόµετρων και ισχύος 3.000 MW. Επί της ουσίας, θα µεταφέρεται ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιµες Πηγές από την Αίγυπτο απευθείας στην Αττική.

Απώτερος στόχος είναι να γίνει εξαγωγή της πράσινης ενέργειας -µέσω της Ελλάδας- στην υπόλοιπη Ευρώπη. Λίγες ηµέρες νωρίτερα, στην Αίγυπτο µετέβη και ο δραστήριος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος συναντήθηκε µεταξύ άλλων µε εκπροσώπους και µέλη των ελληνικών κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου.

*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ