Νέα Δημοκρατία: Μέλη της ΟΝΝΕΔ συναντήθηκαν με τη Σοφία Ζαχαράκη – Κατέθεσαν πρόταση για το “Σπίτι μου ΙΙ”

Με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ορφέας Γεωργίου, συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο Πολιτικού Σχεδιασμού, Δημήτρη Ράπτη, την Υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Ειρήνη Πράγια, την Αναπληρώτρια Υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Ίριδα Ζαφειροπούλου και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, Λευτέρη Σιάτρα και Απόστολο Σπανό.

Ο πρόεδρος και τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, συζήτησαν με την αρμόδια Υπουργό για τις πολιτικές που υποστηρίζουν τους νέους, για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν με στόχο τον περιορισμό του δημογραφικού και στεγαστικού προβλήματος και κατέθεσαν την δική τους πρόταση για τη δημιουργία ψηφιακής πύλης για την παρακολούθηση της αίτησης λήψης δανείου στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι Μου ΙΙ», καθώς κατά την υλοποίηση του προηγούμενου σχετικού προγράμματος παρατηρήθηκε ότι οι αιτούντες συχνά δεν είχαν σαφή εικόνα για την πορεία της αίτησής τους, κάτι που οδηγούσε σε αβεβαιότητα και καθυστερήσεις.

Η ΟΝΝΕΔ κατέθεσε πρόταση στην υπουργό, με σκοπό να συνεισφέρει ένα χρήσιμο εργαλείο στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Σπίτι Μου ΙΙ», μέσω του οποίου περισσότεροι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, λαμβάνοντας χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο με σκοπό την αγορά πρώτης κατοικίας.

Πιο συγκεκριμένα, πρότεινε τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πύλης με τις ακόλουθες δυνατότητες:

Υποβολή αιτήσεων και απαραίτητων δικαιολογητικών από τους πολίτες που πληρούν τα σχετικά κριτήρια επιλεξιμότητας.

Παρακολούθηση πορείας αίτησης και ενημέρωση σχετικά με την αξιολόγησή της από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Υποβολή απαραίτητων εγγράφων για την ολοκλήρωση του νομικού και τεχνικού ελέγχου του ακινήτου από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που έχει επιλέξει ο αιτών και ενημέρωσή του σχετικά με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Διαρκής ενημέρωση της πορείας της διαδικασίας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ψηφιακή αρχειοθέτηση όλων των σχετικών εγγράφων στη θυρίδα του πολίτη (δικαιολογητικά, απόφαση ΕΑΤ, σύμβαση δανεισμού κλπ.).

Η κ. Ζαχαράκη ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και τα υπόλοιπα στελέχη της Οργάνωσης για την πρότασή τους, τονίζοντας τα εξής:

«Είχαμε τη χαρά να ανταλλάξουμε γόνιμες ιδέες για μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων, που πραγματεύεται το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, όπως η βία ανηλίκων και η ενίσχυση της οικονομικής αυτονομίας των νέων και θα χαρούμε να ακούσουμε καινοτόμες απόψεις. Αν κάτι χαρακτήρισε την πρώτη φάση, το «Σπίτι μου Ι», ήταν οπωσδήποτε η ταχύτητα.

Μέσα σε διάστημα μόλις 16 μηνών έχουν εκταμιευθεί 7.321 δάνεια ύψους 704 εκατ. ευρώ. Στο «Σπίτι μου ΙΙ», εκτός από τον διπλασιασμό των νέων οικογενειών, που θα αποκτήσουν δικό τους σπίτι, επενδύουμε και στη διαφάνεια και στη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να δεχόμαστε προτάσεις από νέους ανθρώπους προς αυτήν την κατεύθυνση. Με το «Σπίτι μου Ι» και το «Σπίτι μου ΙΙ» και στο τέλος αυτής της διαδρομής, 30.000 νέοι, ζευγάρια και οικογένειες θα φύγουν από το ενοίκιο και θα μπορέσουν να χαράξουν μια πορεία με μεγαλύτερη δύναμη και αυτονομία με ελπίδα και αισιοδοξία».

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου δήλωσε:

«Η στήριξη των νέων σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση και η κοινωνική ένταξη, αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για το μέλλον της χώρας μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλες οι πολιτικές που προωθεί και υλοποιεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχουν ως στόχο την επίλυση σημαντικών προβλημάτων όπως το δημογραφικό και το στεγαστικό, η βία ανηλίκων και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι προτάσεις της ΟΝΝΕΔ αξιολογούνται και λαμβάνονται υπόψιν κατά τη χάραξή τους».

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ