Ποια στάση θα κρατήσει η Ελλάδα στο Μεταναστευτικό – Κρίσιμη συνεδρίαση στην Ε.Ε. για Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Η ώρα να έρθει ξανά προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό Προσφυγικό η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και ξεχωριστά η Γερµανία, µε την ξαφνική αλλαγή πολιτικής της, έφτασε. Η ανησυχία στην Ευρώπη είναι πραγµατική, λόγω της κλιµάκωσης της έντασης και των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, αλλά και πολιτική, λόγω της ανόδου της Ακροδεξιάς στις τελευταίες εκλογικές αναµετρήσεις σε Γερµανία και Αυστρία, ενώ ακολουθούν εθνικές κάλπες το 2025 σε αρκετές χώρες, µε το Μεταναστευτικό να είναι αντικείµενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Το κλίµα στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς η Ολλανδία αρχικά και η Ουγγαρία στη συνέχεια ζήτησαν να εξαιρεθούν από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί ασύλου και µετανάστευσης.

Αυτή την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα µεταβεί κατ’ αρχάς στις Βρυξέλλες, για να συµµετάσχει στην πρώτη στην Ιστορία Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Συµβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (Μπαχρέιν, Κου βέιτ, Οµάν, Κατάρ, Σαουδική Αρα βία, Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα). Στη συνέχεια, στις 17-18 Οκτωβρίου, θα παραµείνει στη βελγική πρωτεύουσα για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, εν µέσω των πολύ κρίσιµων εξελίξεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Ο Ελληνας πρωθυπουργός προ ηµερών επανέλαβε από το Ντουµπρόβνικ ότι η Αθήνα θα στηρίξει το Κίεβο στα επόµενα βήµατά του και τόνισε ότι ο πόλεµος στην Ουκρανία αφορά ολόκληρο τον κόσµο. Παράλληλα, ωστόσο, στην ατζέντα αυτής της Συνόδου Κορυφής υπάρχουν δύο θέµατα άµεσου ενδιαφέροντος για τη χώρα µας: η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδίως το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., τα οποία στο νοτιοανατολικό της άκρο είναι αυτά της Ελλάδας και της Κύπρου.

H Ελλάδα σέβεται τα συµφωνηθέντα µε την Ε.Ε., αλλά θέλει «µια πολύ ευρωπαϊκή λύση σε ένα πολύ ευρωπαϊκό πρόβληµα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, για το Μεταναστευτικό, προσερχόµενος την περασµένη Πέµπτη στο Συµβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και ∆ικαιοσύνης, που διεξήχθη στο Λουξεµβούργο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έδωσε και τον τόνο ουσιαστικά της στάσης που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες σε λίγες ηµέρες, σε µια «δύσκολη» Σύνοδο Κορυφής: «Απορροφούµε µεγάλη πίεση από τότε που άρχισαν να αυξάνονται οι παράτυπες ροές και εξακολουθούµε να το κάνουµε, οπότε υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά πρέπει να γίνει µε τρόπο που να αποφασίζουµε συλλογικά και όχι να αποφασίζουµε µόνοι µας. Αν αποφασίσουµε µόνοι µας, έχουµε πρόβληµα».

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ”Secret” των Παραπολιτικών

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ