Πρώτο πλάνο για την κυβέρνηση η ασφάλεια των πολιτών: Συστηματικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς ρομά – Νέες ρυθμίσεις για την κυβερνοασφάλεια

Η ασφάλεια των πολιτών φαίνεται να µπαίνει σε πρώτο πλάνο για την κυβέρνηση: Ποιοτικές µετρήσεις και άλλα στοιχεία δείχνουν ότι -εκτός, φυσικά, από την ακρίβεια- το ζήτηµα της ασφάλειας απασχολεί ιδιαίτερα τον κόσµο, ιδιαίτερα σε σχέση µε την έξαρση της βίας ανηλίκων, της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και την εγκληµατικότητα.

Τα µέτρα που θα ληφθούν σε όλα τα επίπεδα, πέραν του να αντιµετωπίσουν το πρόβληµα και να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των πολιτών, εκτιµάται ότι θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να περιορίσει και τις εκλογικές απώλειες προς τα δεξιά της, σε ένα κοινό δηλαδή που παροδοσιακά είναι πιο ευαίσθητο σε τέτοια θέµατα.

Το πλέγµα των µέτρων ξεκινά από τις συστηµατικές πλέον επιχειρήσεις σε καταυλισµούς Ροµά, όπου υπάρχουν ενδείξεις για υψηλή παραβατικότητα, και φθάνει µέχρι τις νέες ρυθµίσεις για την κυβερνοασφάλεια. Από την απόφαση για επέκταση του φράχτη στον Εβρο, ακόµα και αν οι Βρυξέλλες δεν εγκρίνουν τελικά ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση, µέχρι τις αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η µεταρρύθµιση αυτή, που κυοφορείται µήνες τώρα, θα θεσπίσει την αυστηροποίηση ποινών για την αντικοινωνική συµπεριφορά και την υποτροπιάζουσα παραβατική συµπεριφορά και θα φέρνει υψηλή τιµωρία για παραβάσεις που ευθύνονται για θανατηφόρα τροχαία ατυχήµατα, οι οποίες θα τιµωρούνται παραδειγµατικά: παραβίαση κόκκινου σηµατοδότη, µη χρήση κράνους στον επιβάτη της µηχανής, χρήση κινητού από οδηγό, παραβίαση ορίου ταχύτητας και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

Στην ίδια λογική προχωρούν η αναδιοργάνωση του Αρχηγείου και των επιτελικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνοµίας, η αναβάθµιση της Αστυνοµικής Ακαδηµίας και το νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση και την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναµικού της Ελληνικής Αστυνοµίας.

Συγκεκριµένα Αστυνοµικά Τµήµατα θα χαρακτηριστούν ως «πρότυπα», µαζί µε τη µελέτη για τη διασφάλιση ενιαίας και κοινής εταιρικής ταυτότητας, µε αρχική εφαρµογή στα επιλεγµένα αυτά πρότυπα Α.Τ. Η ΕΛ.ΑΣ. επίσης θα ενισχυθεί σηµαντικά το 2025, καθώς στο τελευταίο Υπουργικό Συµβούλιο εγκρίθηκε ο προγραµµατισµός προσλήψεων στο ∆ηµόσιο για όλη την επόµενη χρονιά, που περιλαµβάνει για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 1.750 θέσεις: Οι 1.050 στις παραγωγικές σχολές (δόκιµοι αστυφύλακες και υπαστυνόµοι) και 600 ειδικοί φρουροί. Πέραν αυτών, 100 θέσεις φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης για τα κατά τόπους καταστήµατα κράτησης και το Κέντρο Απεξάρτησης Ελαιώνα. Παράλληλα, άναψε το «πράσινο φως» για 831 θέσεις στο υπουργείο Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από τις οποίες οι περισσότερες στο Πυροσβεστικό Σώµα. Ειδικότερα, 330 στις παραγωγικές σχολές, 450 θέσεις πυροσβεστών δασικών επιχειρήσεων και ειδικών καθηκόντων και 51 θέσεις εξειδικευµένου λοιπού προσωπικού στο Σώµα και στο υπουργείο (χειριστές ελικοπτέρων, µηχανικοί, πλοηγοί κ.ά.).

Ενδεικτικό της σηµασίας που αποδίδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εµπέδωση του κλίµατος ασφάλειας είναι ότι στη συνάντηση που είχε προχθές µε την ηγεσία της UEFA και της CAF προέταξε τα µέτρα που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα για την αποτελεσµατική πρόληψη και αντιµετώπιση της οπαδικής βίας, όπως η ψηφιακή ταυτοποίηση του κατόχου ενός εισιτηρίου, η συστηµατική επιτήρηση ζωνών εντός των γηπέδων µε κάµερες και η αυτόµατη επιβολή συγκεκριµένων ποινών σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι ειδικά για την πρωτεύουσα υλοποιείται πλέον το επικαιροποιηµένο µνηµόνιο σ υνεργασίας µεταξύ ∆ηµοτικής και Ελληνικής Αστυνοµίας, για την αντιµετώπιση της παραβατικότητας, τη διαφύλαξη της οµαλής οικονοµικής και εµπορικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Αθήνα, αλλά και την πιο άµεση επίλυση των κυκλοφοριακών προβληµάτων.

*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ