ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή είναι η απόφαση της ΚΕ – Η απάντηση για το πόθεν έσχες, τα “καρφιά” για Κασσελάκη και οι λόγοι για την ακύρωση της υποψηφιότητάς του

Την απόφαση μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου, που αποφάσισε την ακύρωση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτήν αναφέρεται τόσο στο θέμα της διαρροής του πόθεν έσχες του έκπτωτου προέδρου, που οδήγησε στην αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας σε βάρος της ΠΓ και της ΚΕ, όσο και στα επόμενα βήματα του κόμματος, ενώ δίνεται απάντηση και σε όσα ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης σε βάρος των οργάνων του κόμματος.

Για τη διαρροή, ειδικότερα, τονίζεται ότι «δεν έχει καμία σχέση, ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ε., ούτε με τα όργανα του κόμματος», λέγοντας πως «έγινε λίγες ώρες πριν τη σύγκληση της ΠΓ, η οποία θα αποφάσιζε τη δημοσιοποίηση και ανάρτηση των πόθεν έσχες των υποψηφίων, υλοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις της ΚΕ».

Και στη συνέχεια τονίζονται τα εξής, με την αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη να γίνεται και ονομαστικά:

«Η εκτόξευση κατηγοριών περί διαπλοκής, εκτροπής, κουκουλοφόρων, πραξικοπημάτων, χούντας, κ.ά., είναι φαινόμενα απολύτως καταδικαστέα και οι συμπεριφορές αυτές δεν συνάδουν με συμπεριφορές μελών συντεταγμένου κόμματος, πόσω μάλλον μελών που κατέχουν ή διεκδικούν θέση ευθύνης όπως τη θέση του προέδρου. Πλήττουν την εικόνα και την αξιοπιστία του κόμματος, δημιουργούν ένα κλίμα απογοήτευσης και αποστροφής στα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτό εξάλλου ήταν και το πλαίσιο της απόφασης μας ήδη από την Κ.Ε. του Νοεμβρίου του 2023», τονίζεται και αναφέρεται:

«Όσοι και όσες, όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν σέβονται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, όπως για παράδειγμα τις πρόσφατες με την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του προέδρου και την έκπτωσή του από τη θέση του προέδρου, εκτοξεύουν συκοφαντίες εναντίον του κόμματος τους και φθάνουν στο σημείο να κινούνται με εξώδικα απέναντι στα συλλογικά όργανα του κόμματος δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι/ες πρόεδροι».

Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει μέσω σχετικής ενημέρωσης πως η απόφαση της ΚΕ ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία και πως «το όργανο συνεδρίασε με απαρτία παρά τις αντικαταστατικές και απαράδεκτες ενέργειες τις οποίες ο ίδιος ο κύριος Κασελάκης ενορχήστρωσε και καθοδήγησε ανεπιτυχώς».

Η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει μπροστά, με ενότητα, αποφασιστικότητα και με οδηγό τις ανάγκες και τις ελπίδες της ελληνικής κοινωνίας. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, θα συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα του για την ανατροπή των αντιλαϊκών και αντικοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για την προοδευτική αντεπίθεση και ανατροπή. Και θα γίνει ακόμα πιο ισχυρός, με ακόμα πιο βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Κορμός της προοδευτικής παράταξης, φωνή και δύναμη όλων των πολιτών που ανήκουν από την ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο, κοινωνός της ελπίδας και της προοπτικής για τον τόπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μπροστά του τον αγώνα για την ανασύνταξή του. Το συνέδριό του στις 8-10 Νοεμβρίου 2024, την εκλογή προέδρου στις 24 Νοεμβρίου 2024 και νέας Κεντρικής Επιτροπής στις ημερομηνίες που έχουν ήδη αποφασιστεί. Έναν αγώνα που θα δοθεί με πνεύμα συλλογικότητας, συντεταγμένα, με πιστή τήρηση του Καταστατικού και των αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων του. Και θα διεξαχθεί, όπως αρμόζει στις παραδόσεις, τις αξίες και τις ιδέες της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου, στη βάση της συντροφικής συζήτησης, της αντιπαράθεσης πολιτικών προγραμμάτων και σχεδίων, για το παρόν και το μέλλον του κόμματος και της ελληνικής κοινωνίας.

Η όλη πορεία προς την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι εσωστρεφής. Αναπτύσσουμε ταυτόχρονα δράσεις πρωτίστως για τα μεγάλα κοινωνικά εθνικά και διεθνή προβλήματα με κορυφαίο την υπόθεση της ειρήνης

Κανένας και καμιά δεν έχει το δικαίωμα, ούτε να παραγνωρίζει τα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στον ελληνικό λαό, που του εμπιστεύθηκε την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε την εντολή για ισχυροποίηση και ενότητα του κόμματος.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη διαρροή του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη. Διαρροή η οποία δεν έχει καμία σχέση, ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ε., ούτε με τα όργανα του κόμματος. Και η οποία έγινε λίγες ώρες πριν τη σύγκληση της ΠΓ, η οποία θα αποφάσιζε τη δημοσιοποίηση και ανάρτηση των πόθεν έσχες των υποψηφίων, υλοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις της ΚΕ.

Η εξώδικη διαμαρτυρία απέναντι στην Κ.Ε. και την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώην πρόεδρο, είναι μια πράξη πρωτοφανής στα χρονικά της ελληνικής Δημοκρατίας και αντίθετη με θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων. Είναι μια κίνηση απολύτως απαράδεκτη, και επιστρέφεται ως τέτοια στον αποστολέα.

Η συνεχιζόμενη προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης εξυπηρετεί σχέδια, τραυματίζει το κόμμα συνολικά, και βρίσκει αντίθετα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκτόξευση κατηγοριών περί διαπλοκής, εκτροπής, κουκουλοφόρων, πραξικοπημάτων, χούντας, κ.ά., είναι φαινόμενα απολύτως καταδικαστέα και οι συμπεριφορές αυτές δεν συνάδουν με συμπεριφορές μελών συντεταγμένου κόμματος, πόσω μάλλον μελών που κατέχουν ή διεκδικούν θέση ευθύνης όπως τη θέση του προέδρου. Πλήττουν την εικόνα και την αξιοπιστία του κόμματος, δημιουργούν ένα κλίμα απογοήτευσης και αποστροφής στα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτό εξάλλου ήταν και το πλαίσιο της απόφασης μας ήδη από την Κ.Ε. του Νοεμβρίου του 2023.

Όσοι και όσες, όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν σέβονται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, όπως για παράδειγμα τις πρόσφατες με την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του προέδρου και την έκπτωσή του από τη θέση του προέδρου, εκτοξεύουν συκοφαντίες εναντίον του κόμματος τους και φθάνουν στο σημείο να κινούνται με εξώδικα απέναντι στα συλλογικά όργανα του κόμματος δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι/ες πρόεδροι.

Εγγυητές της ενότητας και της προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι τα μέλη και οι φίλοι του, η συλλογική και πολιτική μας λειτουργία. Για αυτό, είναι αναγκαία η μαζική, ενεργή, αποφασιστική παρουσία και συμμετοχή, σε όλες τις διαδικασίες, με συντροφικό πνεύμα, πολιτικό πολιτισμό και συζήτηση στη βάση πολιτικών επιχειρημάτων. Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα γίνει ακόμα πιο ισχυρός, θα αποκτήσει ξανά κυβερνητική προοπτική, ανταποκρινόμενος στον ιστορικό του ρόλο και στις ανάγκες και τις προσδοκίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο πόλεμος ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ-Κασσελάκη, η «αμετάκλητη» απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και ο… Στάλιν

Υπενθυμίζεται πως ο αποκλεισμός της υποψηφιότητας Κασσελάκη έχει πυροδοτήσει έναν πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του έκπτωτου προέδρου.Τον… χορό ξεκίνησε η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη το πρωί της Δευτέρας, στην οποία φανέρωνε κάποιες από τις προθέσεις του για το επόμενο διάστημα, την οποία ακολούθησε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήριζε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, για τον αποκλεισμό του, ως αμετάκλητη.

Άμεση ήταν η απάντηση συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη, όπου έκαναν λόγο για σταλινική ανακοίνωση και υπενθυμίζουν ότι το συνέδριο, το οποίο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος, μπορεί να απορρίψει ή να επικυρώσει όλες τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη

Μετά τη σημερινή ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη που ξεκαθαρίζει ότι «είναι εδώ» και ότι θα διεκδικήσει από το Συνέδριο την ακύρωση των αβάσιμων αποφάσεων της Κ.Ε, κάποιοι -υπό το κράτος πανικού- έσπευσαν να αλλοιώσουν ακόμη κι αυτή την απόφαση του Σαββάτου που οι ίδιοι έλαβαν.

Με σημερινή του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για δήθεν «αμετάκλητη» απόφαση όσον αφορά τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του κ. Κασσελάκη.

Να υπενθυμίσουμε πως το άρθρο 20 του Καταστατικού είναι σαφές και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Το Συνέδριο έχει κάθε αρμοδιότητα, ως ανώτατο όργανο, να απορρίψει ή να επικυρώσει όλες τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 1 και 2 του Καταστατικού.

Ας ευχηθούμε οι σταλινικές ανακοινώσεις που εκθέτουν το κόμμα απέναντι στα μέλη του να μην γίνουν η φαιδρή κανονικότητα που κάποιοι επιζητούν.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται στην απόφαση της ΚΕ με την οποία απορρίφθηκε η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.


Η πρώτη δήλωση Κασσελάκη μετά τον αποκλεισμό του 

Ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε κάλεσμα για συμπαράσταση μετά τη σαββατιάτικη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και με νέο σημερινό μήνυμά του δίνει ραντεβού στο συνέδριο.

«Η φωνή μας είναι το Συνέδριο», λέει χαρακτηριστικά σε μήνυμά του στα κοινωνικά μέσα, τονίζοντας ότι «θα ήταν εύκολη λύση η φυγή» και ζητώντας από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «να γίνετε ένα μεγάλο κύμα δημοκρατίας το οποίο θα σαρώσει όλους αυτούς τους μηχανισμούς».

Και συνεχίζει: «Ξέρω ότι αισθάνεστε θλίψη, οργή, απογοήτευση. Μετατρέψτε αυτά σε πείσμα, δύναμη και αγώνα. Σας ζητώ να μη φύγετε από τις ΟΜ. Σας ζητώ να γίνετε μια ασπίδα Δημοκρατίας».

Μάλιστα ζητεί: «Εάν είστε αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες και δεν είστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη, να γραφτείτε άμεσα, μέχρι τις 24 του Οκτώβρη, για να μπορείτε να ψηφίσετε για συνέδρους.

Να γεμίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με χιλιάδες #Είμαι_εδώ».

Όπως γράφει ο Στέφανος Κασσελάκης: «Η μειοψηφία των μελών ενός οργάνου απαγόρευσε στον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος να είναι εκ νέου υποψήφιος. Είναι ένα γεγονός πρωτοφανές στην Ιστορία του τόπου. Είναι ένα γεγονός σοκαριστικό στην ιστορία της Αριστεράς. Όμως το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Συνέδριο. Αυτό θα αποφασίσει για όλα», ενώ προειδοποιεί: «Αν δουν ότι δεν καταφέρνουν να κερδίσουν το συνέδριο, θα το αναβάλουν και πάλι. Όμως και οι μηχανισμοί έχουν τα όριά τους».

«Όμως σας προσκαλώ στα δύσκολα: να κερδίσουμε πίσω την αξιοπρέπεια της δημοκρατικής παράταξης. Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας. Στο Συνέδριο, Η Δημοκρατία αντεπιτίθεται», καταλήγει ο Στέφανος Κασσελάκης.

*Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Εισηγήσεις να αναβληθεί το συνέδριο – Δυσαρεστημένος με τους συνεργάτες του ο Κασσελάκης, που σκέφτεται τώρα εσωτερικό δημοψήφισμα

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

Η μειοψηφία των μελών ενός οργάνου απαγόρευσε στο νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος να είναι εκ νέου υποψήφιος.
Είναι ένα γεγονός πρωτοφανές στην Ιστορία του τόπου.

Είναι ένα γεγονός σοκαριστικό στην ιστορία της Αριστεράς.
Όμως το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Συνέδριο. Αυτό θα αποφασίσει για όλα.
Ξέρετε πια ότι μια χούφτα άνθρωποι είναι ικανοί για όλα. Αν δουν ότι δεν καταφέρνουν να κερδίσουν το συνέδριο, θα το αναβάλουν και πάλι.
Όμως και οι μηχανισμοί έχουν τα όρια τους.
Και γι’ αυτό σας ζητώ να γίνετε ένα μεγάλο κύμα δημοκρατίας το οποίο θα σαρώσει όλους αυτούς τους μηχανισμούς.
Ξέρω ότι αισθάνεστε θλίψη, οργή, απογοήτευση.
Μετατρέψτε αυτά σε πείσμα, δύναμη και αγώνα.
Σας ζητώ να μη φύγετε από τις ΟΜ.
Σας ζητώ να γίνετε μια ασπίδα Δημοκρατίας.
Εάν είστε αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες και δεν είστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη, να γραφτείτε άμεσα, μέχρι τις 24 του Οκτώβρη, για να μπορείτε να ψηφίσετε για συνέδρους.
Να γεμίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με χιλιάδες #Είμαι_εδώ.
Θα ήταν εύκολη λύση η φυγή.
Όμως σας προσκαλώ στα δύσκολα: να κερδίσουμε πίσω την αξιοπρέπεια της δημοκρατικής παράταξης.
Δεν της αξίζει αυτός ο εξευτελισμός.
Δεν αξίζει στους αγώνες των παππούδων μας για ελευθερία και δημοκρατία. Δεν αξίζει στις ελπίδες των παιδιών μας για μια δίκαιη κοινωνία με ίσες ευκαιρίες.
Η Αριστερά αποκλείεται να αποκλείει.
Η Αριστερά επιβάλλεται να ανοίγεται στο αύριο.
Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας.
Στο Συνέδριο,
Η Δημοκρατία αντεπιτίθεται.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ