Σχοινάς στα Παραπολιτικά 90,1: Το όπλο της Ελλάδας για την ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι 70 βέτο

«Η Ελλάδα μπορεί να θέσει συνολικά 70 βέτο» στην ενταξιακή πορεία Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει ο πρώην Έλληνας Επίτροπος στην ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των δύο όμορων κρατών στην ΕΕ, σημείωσε πως αυτές «περιλαμβάνουν πολλά κεφάλαια που στο τέλος αυτών αν δεν ικανοποιούν τις προυποθέσεις οι χώρες μπορούν να βάλουν βέτο. Δεν είναι μία καθόλου εύκολη διαδικασία για τα δύο κράτη και φυσικά η Ελλάδα ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία, αν δεν πληρούν τις προυποθέσεις ένταξης».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν 35 κεφάλαια και θα πρέπει ένα-ένα να τα περνάει η κάθε χώρα και η Ελλάδα μπορεί να βάζει 2 βέτο στο κάθε κεφάλαιο, δηλαδή συνολικά μπορεί να θέσει 70 βέτο».

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως «αποκλείεται να δούμε σενάριο 2015 το 2024, έχουμε μάθει το μάθημα του 2015, γνωρίζουμε, έχουμε νέα όπλα και δεν υπάρχει περίπτωση να συμβούν τα ακραία που συνέβησαν τότε».

«Η Ελλάδα είναι η Ρεάλ Μαδρίτης των Βαλκανίων στην Ευρώπη, είναι αυτό που θέλουν σήμερα να γίνουν οι περισσότεροι», είπε επίσης σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ