Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: Στις 22 Οκτωβρίου η νέα εκδήλωση του – Η ατζέντα και οι ομιλητές

Στο πρόβλημα της ακρίβειας εστιάζει η εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα στις 22 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη πραγματοποιεί ημερίδα με θέμα «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα, γεωπολιτικό κατακερματισμό και οικονομική επιβράδυνση. Η ακρίβεια διογκώνεται και όλο και περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, με τις προκλήσεις για την ανάπτυξη, την εργασία, τη μεσαία και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, να γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Η ανάγκη για αξιόπιστες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και τομεακές πολιτικές, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθεκτικότητα, είναι επιτακτική», τονίζεται σχετικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην Αναπλ. Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα ανοίξει την ημερίδα, θα αναφερθεί στις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμη ο Γιώργος Ιωαννίδης θα παρουσιάσει έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους». Παράλληλα, ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης θα παρουσιάσουν έρευνα της Metron Αnalysis με θέμα “Ακρίβεια και κόστος ζωής”.

Ειδικοί από τον τομέα της ενεργειακής πολιτικής (Επιστήμη Οικονομοπούλου, Δικηγόρος – Clifford Chance) και της στεγαστικής πολιτικής (Θωμάς Μαλούτας Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Μαρία Καραγιάννη- Προγράμματα Στέγασης Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης) όπως και ο Δ/ντής του Ινστιτούτου ΕΝΑ Τάκης Κορκολής, θα αναφερθούν στη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανισοτήτων με την προώθηση πολιτικών που προασπίζουν τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας παράλληλα όρους υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά απέναντι σε πρακτικές καρτέλ.

Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης θα συζητήσουν τρεις πρώην Υπουργοί Οικονομίας προοδευτικών κυβερνήσεων, που θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την σύγκλιση με την ΕΕ, την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Στη συζήτηση θα παρέμβει η υποψήφια Πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Lucie Castets, που θα μεταφέρει την εμπειρία από την Γαλλία και θα αναφερθεί στις προοπτικές που έχει η ανάπτυξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στην Ευρώπη, σήμερα, που να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις. Η εκδήλωση θα κλείσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

«Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 / Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

16:30 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

17:15 ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Συντονιστές Αντώνης Αντζολέτος, Αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ «ΣΚΑΙ», Δημοσιογράφος «η Καθημερινή», Κατερίνα Τσαμούρη, Δημοσιογράφος Star TV- Παραπολιτικά

17:15 Εισαγωγική Ομιλία Γιώργος Χουλιαράκης, Υπουργός Οικονομικών 2015-2019

17:30- 19:00 1η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

«Συμπεράσματα και προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας»

· Παρουσίαση Έρευνας ΚΕΠΕ, Γιώργος Ιωαννίδης

· Παρουσίαση Έρευνας της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς /Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Παρεμβαίνουν:

· Επιστήμη Οικονομοπούλου, Clifford Chance, Δικηγόρος – εξειδίκευση δίκαιο της ενέργειας και ανταγωνισμός

· Θωμάς Μαλούτας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωγραφίας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

· Μαρία Καραγιάννη, Συντονίστρια Προγραμμάτων Στέγασης Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε.-Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης

· Τάκης Κορκολής, Διευθυντής Ινστιτούτου ΕΝΑ

19:00-20:00 2η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

«Προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

Παρεμβαίνουν:

· Νίκος Χριστοδουλάκης, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών 2001-2004

· Λούκα Κατσέλη, Υπουργός Οικονομίας/Υπουργός Εργασίας 2009-2011

· Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης/ Υπουργός Οικονομίας 2015-2019

Παρέμβαση από την υποψήφια Πρωθυπουργό Νέου Λαϊκού Μετώπου Γαλλίας, Lucie Castets

20:15 Ομιλία Αλέξης Τσίπρας

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ