Τεμεκενίδης (Palmos Analysis): Το ΠΑΣΟΚ ξανά σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας μετά από 15 χρόνια – “Ξεκαθάρισμα λογαριασμών” στο ΣΥΡΙΖΑ, πολύ δύσκολο να αναταχθεί

Στις αλλαγές που δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό με τις τελευταίες εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο Πασχάλης Τεμεκενίδης, διευθυντής του Palmos Analysis.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι βέβαιο ότι μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε μπει όντως σε μια νέα μέρα στο χώρο τουλάχιστον της αντιπολίτευσης. Αν τα πάρουμε με τη σειρά, να ξεκινήσουμε πρώτα από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ολοκλήρωσε τις διαδικασίες του.

Νομίζω ότι είναι ο κερδισμένος της περιόδου από αυτή τη διαδικασία, γιατί κατάφερνε να την ολοκληρώσει χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, με απόλυτη αξιοπρέπεια και πολιτισμό. Και αυτό σε αντιδιαστολή με το τι συμβαίνει ακριβώς στον όμορο χώρο του, στον χώρο που διεκδικεί επίσης την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και το DNA του κυβερνητικού κόμματος, το οποίο είναι πολύ βαθιά ριζωμένο στο ΠΑΣΟΚ».

«Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας μετά από 15 χρόνια»

Και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ νομίζω και σε επίπεδο στελεχών και σε επίπεδο εκλογικής βάσης, έχει αντιληφθεί ότι σιγά σιγά τα φώτα στρέφονται προς αυτό και μπαίνει ξανά σε μια τροχιά, μακροπρόθεσμα ίσως δεν το ξέρει κανείς, αλλά πάντως μπαίνει σε μια τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας μετά από 15 ολόκληρα χρόνια που βρίσκονταν σε ποσοστά τα οποία δεν έδιναν κανένα δικαίωμα σε τέτοιες ελπίδες.

Και νομίζω ότι αυτό φάνηκε και στη συμπεριφορά του εκλογικού του σώματος και στη συμπεριφορά των στελεχών του».

Σημείωσε επίσης πως «το μεγάλο κέρδος για το ΠΑΣΟΚ, σε αυτήν την περίοδο είναι κυρίως ότι επανασυνδέθηκε με την έννοια ελπίδα και προσδοκία. Οι εκλογές, αν εξαιρέσουμε τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 που κερδήθηκαν τότε πάνω στο φόβο του Grexit, όλες οι άλλες, κυρίως οι συνήθεις εκλογικές αναμετρήσεις, κερδίζονται με προσδοκίες.

Οι άνθρωποι, ψηφίζουν συνήθως επιλέγουν την κυβέρνηση με βάση αυτό που πιστεύουν ότι θα τους φέρει μια καλύτερη μέρα, ότι θα τους φέρει δηλαδή μια καλύτερη κατάσταση η καθημερινότητα από αυτή την οποία βιώνουν.

Και νομίζω ότι το κέρδος για το ΠΑΣΟΚ μακροπρόθεσμα πλέον είναι ότι ξανά συνδέθηκε μετά από 15 χρόνια με αυτή την έννοια, από την οποία ήταν πολύ μακριά αυτά τα 15 χρόνια και φαίνεται σιγά σιγά να αποκτά μια πάλι αν θέλετε επαφή με αυτή την πολύ σημαντική έννοια του εκλογικού σώματος».

«Ο Ανδρουλάκης έχει μια δεύτερη ευκαιρία, πρέπει να διορθώσει αυτά που δεν επέτρεπαν στο ΠΑΣΟΚ να εκτοξευθεί σε ποσοστά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρεε»

Συνεχίζοντας ο κ. Τεμεκενίδης, σχολίασε πως: «Ο κύριος Ανδρουλάκης έχει μία δεύτερη ευκαιρία, η οποία δεν δίνεται και πάρα πολύ συχνά σε ηγεσίες. Έχει λοιπόν μία δεύτερη ευκαιρία να ξεπεράσει αυτή τη φορά τα πεπραγμένα του. Αυτό δηλαδή το οποίο πέτυχε μέχρι και σήμερα. Γιατί, για να μην αδικούμε τον κύριο Ανδρουλάκη, οφείλουμε να πούμε βέβαια ότι έχει ήδη πετύχει κάποια πράγματα στο ΠΑΣΟΚ».

Και συνέχισε λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ το παρέλαβε σε μονοψήφια ποσοστά και το έχει φτάσει ήδη, τουλάχιστον δημοσκοπικά, να διεκδικεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα πρέπει όμως να ξεπεράσει τον εαυτό του. Θα πρέπει να διορθώσει εκείνα τα οποία δεν επέτρεπαν στο ΠΑΣΟΚ να εκτοξευθεί περαιτέρω σε ποσοστά, την ίδια ώρα που ο όμορος χώρος κατέρρεε. Και νομίζω ότι το μεγάλο στοίχημα για τον κύριο Ανδρουλάκη είναι να γίνει ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας αυτής της δυναμικής και όχι ο περιοριστικός παράγοντας αυτής της δυναμικής».

Ο διευθυντής του Palmos Analysis σημείωσε πως ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «έχει συνθήκες γύρω του, οι οποίες είναι ευνοϊκές, θα έλεγα είναι ιδανικές. Έχει από τη μία μία κυβέρνηση η οποία διανύει τον έκτο χρόνο της θητείας της, γιατί πλέον βρισκόμαστε στα μέσα της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης. Άρα έχει και μία λογική, αν θέλετε, φθορά, πέραν των προβλημάτων που δεν έχουν αντιμετωπιστεί στο επίπεδο της καθημερινότητας, υπάρχουν και εκεί διεργασίες στο εσωτερικό και στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας που την προβληματίζουν και την αναγκάζουν να στρέψει το βλέμμα και προς τα εκεί, αφήνοντας ενδεχομένως στον χώρο του κέντρου πιο διεκδίκηση από το ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά.

Και βέβαια έχει και έναν όμορο χώρο στην Αριστερά, στα αριστερά του, ο οποίος καταρρέει και μάλιστα καταρρέει με πολύ άσχημο τρόπο. Καταρρέει τουλάχιστον δημοσκοπικά, με πολύ άσχημο τρόπο και πηγαίνει σε μία διαδικασία η οποία κατά τη γνώμη μου δεν είναι εκλογή νέου προέδρου. Είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Και έχω την αίσθηση ότι αυτό που έχει επιλεγεί πλέον τουλάχιστον από την πλειοψηφία των στελεχών, από τους 87 – 100, δεν ξέρω ακριβώς πώς να το ορίσουμε αυτό είναι στην πραγματικότητα να κρατήσουν το κόμμα απέναντι στον κύριο Κασσελάκη, έστω και αν αυτό δημοσκοπικά οδηγεί σε πολύ κακά αποτελέσματα. Νομίζω η προτεραιότητα είναι να κρατηθεί η σφραγίδα αυτή τη στιγμή, να κρατηθεί το μπραντ, να το πω».

«Δύσκολη η ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ»

Τέλος, ο κ. Τεμεκενίδης, επισήμανε ότι: «Κοιτάξτε, αν μπορώ να διακινδυνεύσω μια διαισθητική εκτίμηση, γιατί προφανώς με αυτά που έχουμε ζήσει τον τελευταίο ενάμιση δύο χρόνια στον χώρο της Κεντροαριστεράς και κυρίως στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι οι πιο ευφάνταστοι σεναριογράφοι δεν θα μπορούσαν να τα έχουν προβλέψει αυτά ένα και ενάμιση χρόνο πριν.

Κοιτάξτε, αν μπορώ να διακινδυνεύσω μια διαισθητική εκτίμηση, γιατί προφανώς με αυτά που έχουμε ζήσει τον τελευταίο ενάμιση δύο χρόνια στον χώρο της Κεντροαριστεράς και κυρίως στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι οι πιο ευφάνταστοι σεναριογράφοι δεν θα μπορούσαν να τα έχουν προβλέψει αυτά ένα και ενάμιση χρόνο πριν.

Ποιος περίμενε εκλογή Κασσελάκη, αν το λέγαμε πριν από δύο χρόνια ότι θα εμφανιστεί κάποιος από το πουθενά και θα πάρει την ηγεσία του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα μας αντιμετώπιζαν μάλλον με μειδίαμα. Άρα λοιπόν δεν ξέρουμε ακριβώς τι να περιμένουμε.

Εκείνο όμως που μπορώ να διακινδυνεύσω ως εκτίμηση είναι ότι το προβάδισμα το οποίο έχει αποκτήσει αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο στα δημοσκοπικά του νούμερα, αλλά αν θέλετε στη συνείδηση των ψηφοφόρων που ψάχνουν μια εναλλακτική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, είναι πολύ σημαντικό και νομίζω ότι πολύ δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον, μετά από τις εξελίξεις και μετά την εικόνα την οποία έχει δώσει όλο αυτό το διάστημα στους πολίτες, θα ανατάξει την εικόνα του και να ξαναβρεθεί σε θέση διεκδίκησης του ρόλου, του κύριου ρόλου της αντιπολίτευσης».

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ