Γεωργιάδης: Πρόστιμο €800.000 σε γιατρό – Έγραψε χιλιάδες φάρμακα σε έναν μήνα με το ΑΜΚΑ της μητέρας του

Πρόστιμο 800.000 ευρώ σε έναν γιατρό έβαλε το υπουργείο Υγείας, γιατί για έναν μήνα έγραψε χιλιάδες φάρμακα χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ της μητέρας του.

Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης λίγο πριν τη συνέντευξη τύπου τους τρόπους καταπολέμησης της υπερ-συνταγογράφησης μέσω υπαρχόντων και νέων συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και κατ’ επέκταση της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία διαρκώς διογκώνεται. Όπως είπε «έχουμε εντοπίσει πάνω από 100 διαφορετικούς γιατρούς με υπερβολική συνταγογράφηση».

Ο υπουργός εξήγησε ότι «κάνουμε ελέγχους μέσω ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, έχουμε ήδη στείλει σημειώματα για απολογίες και έχουμε στείλει τις υποθέσεις στον οικονομικό εισαγγελέα επειδή θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις». Μάλιστα στα πλαίσια αυτά ανακοίνωσε ότι «ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά και προς τα πίσω» προσθέτοντας ότι «κατ’ εκτίμηση είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που γράφονται κάθε χρόνο στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4x2m46s5hh5)

Ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε ότι: «Η διάθεσή μου δεν είναι τιμωρητική αλλά να μπει μια τάξη. Λυπάμαι πολύ όταν με εξώφθαλμο τρόπο κάποιοι κακοί γιατροί χρησιμοποιούν με τόσο αθέμιτο και ανεύθυνο τρόπο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το σύστημα αυτό μπορεί να γίνει λευκό καρνέ επιταγών για γιατρό που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για ίδιον όφελος. Η προσπάθεια που κάνουμε τους τελευταίους μήνες για τη σπατάλη χρημάτων και τον αθέμιτο πλουτισμό είναι πολυεπίπεδη και γίνεται αφενός μέσω της ΗΔΙΚΑ σε πρώτο χρόνο και στη συνέχεια ενδελεχώς ο ΕΟΠΥΥ».

Ο υπουργός Υγείας συνέχισε λέγοντας: «Δεν κατηγορώ τα φαρμακεία γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελεί μια συνταγή όταν αυτή έχει συνταγογραφηθεί. Αλλά αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι ένας γιατρός γράφει τα ίδια φάρμακα για τον ίδιο ασθενή, θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι σπιουνιά αλλά κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής συνταγογράφησης». Και πρόσθεσε: «Στις 100 νέες περιπτώσεις ιατρών με υπερυσνταγογράφηση διαπιστώσαμε ότι το πρώτο 8μηνο του 2024 έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους γιατρούς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πάρει τέτοια ποσοτητα και να μην χαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο. Είναι ανοησία πραγματική να το κάνουν αυτό οι γιατροί τώρα που τα στοιχεία είναι προσβάσιμα σε πραγματικό χρόνο. Και τα στοιχεία αυτά μπορούμε να πάμε πίσω έως την πρώτη ημέρα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αυτοί οι 100 θα ελεγχθούν έτσι αναδρομικά».

Υπενθυμίζεται ότι οι «τρύπες» στο σύστημα συνταγογράφησης επανήλθαν ξανά στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα, όταν αποκαλύφθηκε το κύκλωμα απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ κατά 3,5 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει επιπλέον ασφάλεια με την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος συναίνεσης του πολίτη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με κωδικό (One Time Password, OTP), όπως γίνεται στις τραπεζικές συναλλαγές.

Οι περίπου 70.000 γιατροί, που είναι εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρακολουθούνται σε βάθος χρόνου από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ σε σχέση με το εάν ξεπερνούν μέσους όρους συνταγών ή άλλων στοιχείων που έχουν καθοριστεί ως σημαντικά για τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά.

Ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία

Ξεκινούν από τα μέσα Νοεμβρίου, όπως έχει προαναγγελθεί, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (16/10) στον ΣΚΑΪ, το υπουργείο Υγείας θα έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής πάνω από 4 μήνες μέχρι έναν χρόνο, για να κλείνεται το ραντεβού της επέμβασης.

Υπολογίζεται ότι τα απογευματινά χειρουργεία αφορούν 37.500 επεμβάσεις.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4x2892a2r29)

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην απεργία νοσοκομειακών γιατρών ΟΕΝΓΕ λέγοντας: «Όλα αυτά που ζητούν, μισθολογικές αυξήσεις και προσλήψεις, η κυβέρνηση ήδη τα κάνει».

Τέλος, σχετικά με τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι: «σήμερα το ΕΣΥ λειτουργεί καλύτερα από ποτέ, για παράδειγμα τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν πια ράντζα».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4x2j35qf9cp)

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ