Ζαχαράκη στα Παραπολιτικά 90,1: Στα 250 ευρώ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Για τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης που ξεκινάνε ή ήδη τρέχουν, για το επίδομα παιδιού και για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα είναι πια στα 250 ευρώ, μίλησε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη.

Αναφορικά με το επίδομα παιδιού

Ειδικότερα, η κ. Ζαχαράκη σχετικά με το επίδομα παιδιού ανέφερε: « Δεν έχουν βγει ακόμα τα τελικά κριτήρια. Βλέπω γραμμένο ότι οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι χάνουν το επίδομα όταν έχουν 1600 κυβικά αυτό δεν ισχύει. Πουθενά δεν έχει ειπωθεί αυτό. Ας περιμένουμε όλοι να δούμε τα τελικά τεκμήρια και τις προϋποθέσεις. Είναι σίγουρο ότι θέλουμε περισσότερη δικαιοσύνη στα επιδόματα γιατί οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν τα επιδόματα τα οποία δίνουμε στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Εμείς που θέλουμε να βάλουμε περισσότερη δικαιοσύνη λέμε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αυξηθεί, πηγαίνει στα 250€. Ναι το επίδομα στέγασης θα πάρει δύο εισοδηματικές κατηγορίες έτσι ώστε να μην το χάνει κάποιος αν ανέβει κατά τι το εισόδημά του αλλά και στο επίδομα παιδιού θα είναι υψηλότερο το ποσό. Πλέον το παιδί θα λογίζεται  στην πρώτη κατηγορία στα 75€, θα εχει την ίδια στάθμιση πρέπει όμως για λόγους δικαιοσύνης για να μη νοιώθουν  και κάποιοι άνθρωποι ότι θα είναι τα συνήθη θύματα κάποιων μεταρρυθμίσεων, να ξέρουν ότι δηλώνοντας την περιουσία, κινητή και ακίνητη, μη προσμετρώντας το 20% του εισοδήματός σου, άρα αφήνοντας κόσμο που δουλεύει μέσα στο επίδομα, θα συνεχίσεις να παίρνεις μια απαραίτητη ενίσχυση από την πολιτεία».  

Αναφορικά με το πρόγραμμα Σπίτι ΙΙ

Για το πρόγραμμα Σπίτι ΙΙ η κ. Ζαχαράκη τόνισε: «Είμαστε αισιόδοξοι. Το Σπίτι ΙΙ τρέχει ήδη καλά, βλέπουμε τις εκταμιεύσεις ότι έχουν πολύ καλή ροή. Είμαστε στις 7.300 και  μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε σε 9.150 εκταμιευμένα δάνεια. Το καινούργιο Σπίτι ΙΙ θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του ’25. Βλέπουμε ότι ο κόσμος προετοιμάζεται ήδη, βρίσκει διαμερίσματα. Πλέον η αξία του συμβολαίου ανεβαίνει θα είναι  250.000€ άρα μπορείς να πάρεις από την τράπεζα το 90% του δανείου και μπορείς να το κάνεις πλέον μέχρι τα 50 έτη. Άρα είναι μεγαλύτερη ηλικία και αυξημένο το εισοδηματικό». 

Ερωτηθείσα αν οι δανειολήπτες του Σπίτι Ι είναι συνεπείς στα δάνεια που έχουν πάρει απάντησε: «Δεν υπάρχει κάποια σημείωση από τις τράπεζες για αδυναμία καταβολής. Φαίνεται ότι υπάρχει υψηλή συνέπεια καθώς δεν έχει καταγραφεί κάποιο ζήτημα ασυνέπειας μέχρι τώρα. Παραμένω αισιόδοξη ότι με τα χαμηλότοκα δάνεια θα έχουμε μια καλή ροή σε διαμερίσματα.  Πιστεύω ότι θα βγουν πολλά διαμερίσματα και με την ενεργειακή αναβάθμισή, όλο αυτό το ποσό των 400 εκατομμυρίων που θα είναι άτοκα δάνεια χωρίς εισοδηματικό κριτήριο από  αρχές Ιανουαρίου αλλά και οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο σου λέει ότι όταν ανοίγεις το κενό σου διαμέρισμα μετά από χρόνια και το δώσεις σε μίσθωση έχεις εκείνη την στιγμή μηδενική φορολόγηση».

Αναφορικά με τις ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ

Σχετικά με τις ερωτήσεις των βουλευτών της  ΝΔ η Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε: « Επιδιώκουμε οι συνάδελφοί μας από όλα τα κόμματα και από τη ΝΔ να μας υποβάλλουν τα ερωτήματα και με χαρά λογοδοτούμε γιατί μέσα απ’ αυτό μπορεί να βελτιώσουμε και κάτι».

Ερωτηθείσα αν την προβληματίζει η δραστηριότητα που επιδεικνύουν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, σημείωσε: «Επειδή έχω απόλυτο σεβασμό στην ιστορία αυτής της παράταξης θα έλεγα ότι δεν θα μπορούσε ποτέ ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας να σχολιάσει οτιδήποτε για πρώην πρόεδρο. Περιβάλλουμε με απόλυτο σεβασμό τους προέδρους μας. Υπάρχει σεβασμός στην ιστορική παράταξη.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ