ΛΑ.ΣΥ: Αυξήσεις φωτιά στα δημοτικά τέλη

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δίνουν καθημερινή και άνιση μάχη να βγάλουν το μήνα, η Δημοτική Αρχή επιλέγει να προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών πάνω από 100% (από 11 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπράξει το 2024 επιδιώκει αύξηση στα 22 εκατομμύρια ευρώ το 2025!!!).
Μετά το χαράτσι στο Δημοτικό Θέατρο, την ελεγχόμενη και επί πληρωμή στάθμευση σε όλη την πόλη που έρχεται μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), την προκηρυγμένη αύξηση στην τιμή του νερού (που δεν έχουμε…) αυτή είναι η νέα φιλολαϊκή επιλογή της Δημοτικής Αρχής Πουλημένου.
Οι αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές και χωριά είναι πάνω και από 200%. Ας πάρουμε για παράδειγμα την κοινότητα του Πέλεκα:
Για ένα σπίτι 80 τ.μ. μέσα στο χωριό:
Τρέχουσα τιμή Τρέχων κόστος Νέα τιμή Νέο κόστος Αύξηση
0,75 ευρώ / τ.μ. 60 ευρώ 1,85 ευρώ / τ.μ. 148 ευρώ 147%

Για έναν επαγγελματικό χώρο 60 τ.μ. μέσα στο χωριό:
Τρέχουσα τιμή Τρέχων κόστος Νέα τιμή Νέο κόστος Αύξηση
2,25 ευρώ / τ.μ. 135 ευρώ 4,40 ευρώ / τ.μ. 264 ευρώ 96%

Για έναν επαγγελματικό χώρο 100 τ.μ. στον Κοντογυαλό (όλοι πληρώνουν το ίδιο ανεξάρτητα από εισπράξεις κλπ):
Τρέχουσα τιμή Τρέχων κόστος Νέα τιμή Νέο κόστος Αύξηση
2,25 ευρώ / τ.μ. 225 ευρώ 7,30 ευρώ / τ.μ. 730 ευρώ 224%

Συνολικά και μόνο από τις οικίες η Δημοτική Αρχή επιδιώκει να εισπράξει 2.760.176 ευρώ παραπάνω τη χρονιά που μας έρχεται.
Τι και αν η Δημοτική Αρχή ξέρει ότι ο πληθωρισμός καλπάζει (3% μόνο για τον Σεπτέμβριο του 2024), ότι ο λαός το σκέφτεται για να περάσει την πόρτα του super market, ότι το κόστος της ενέργειας αυξάνεται συνεχώς, ότι πρόσφατα έγιναν τεράστιες αυξήσεις σε 800 συνταγογραφούμενα φάρμακα, ότι οι μισθοί είναι κατά 14,81% μειωμένοι σε σχέση με τον μέσο μισθό του 2011 και ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν φτάσει στα ύψη;
Πιστή στην λογική της ανταποδοτικότητας, της λογικής «κόστους – οφέλους», πλήρως ταυτισμένη με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, επιλέγει να φορολογήσει ακόμη περισσότερο το λαό του Δήμου μας που στους λογαριασμούς του ρεύματος από το 2025 θα δει νέα αύξηση, αυτή τη φορά και λόγω δημοτικών τελών.
Η «δικαιολογία» της Δημοτικής Αρχής είναι ότι είναι τεράστιο το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου και ότι τα ανταποδοτικά τέλη πρέπει να καλύπτουν αυτό το κόστος. Βέβαια δεν μας λέει ότι το υπέρογκο κόστος προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από την μεταφορά των απορριμμάτων σε Γιάννενα και Κοζάνη. Άραγε, φταίει ο κερκυραϊκός λαός για αυτή την λύση που έχει επιλεγεί και πρέπει να την πληρώνει; Η λογική που βλέπει ακόμη και το σκουπίδι ως εμπόρευμα έχει οδηγήσει στο να υπάρχει μία διαχείριση υπέρ των μεγάλων κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρους του λαού, της υγείας και του περιβάλλοντος.
Ένας άλλος παράγοντας αύξησης του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η ανακύκλωση που μένει σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά και πραγματικά είναι για κλάματα. Στο Δήμο μας υπάρχει ακόμη το απαρχαιωμένο σύστημα ανακύκλωσης των μπλε κάδων ενώ το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) επί της ουσίας υπολειτουργεί. Ποιος φταίει που δεν έχει οργανωθεί η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή με διαφορετικά ρεύματα και η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων; Σίγουρα ΟΧΙ αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό.
Τέλος, το νέο χαράτσι του τέλους ταφής έρχεται και αυτό να επιβαρύνει το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το τέλος ταφής προέρχεται από την εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας, θεσπίστηκε αρχικά με τον ν. 4042/2012, βαφτίστηκε «περιβαλλοντική εισφορά» με τον ν. 4609/2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επανήλθε με τον ν. 4819/2021 από τη ΝΔ. Θεωρήθηκε ως «αντίμετρο» για να παρακινήσει τους αρμόδιους για την ανακύκλωση και βαραίνει τους Δήμους (και οι πρόθυμες δημοτικές αρχές τους δημότες) επειδή υποτίθεται ότι οι Δήμοι δεν φρόντισαν να προωθηθεί η ανακύκλωση.
Η αλήθεια είναι αμείλικτη. Η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί πάνω από 60% από το 2009. Από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας παρακρατούνται με μνημονιακούς νόμους πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Στους Δήμους «πετάχτηκαν» αρμοδιότητες χωρίς προσωπικό και πόρους. Οι Δήμοι, οι κοινωνικές δομές τους και οι ΔΕΥΑ αντιμετωπίζονται ως ιδιώτες από τις εταιρείες ενέργειας. Για τους εφοπλιστές υπάρχουν μηδενικά τιμολόγια… αλλά όχι για τα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ – ΚΗΦΗ, τις πολιτιστικές υποδομές.
Άλλη μια αλήθεια είναι αμείλικτη: Αυτή την πορεία προώθησαν βήμα-βήμα όλες οι Δημοτικές Αρχές μέχρι σήμερα Τρεπεκλή, Νικολούζου, Υδραίου αλλά και η ηγεσία της ΚΕΔΕ. Οι όποιες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες τους σήμερα είναι στάχτη στα μάτια και ψευτο-αντιπολίτευση με στόχο τον αποπροσανατολισμό του κερκυραϊκού λαού από την πραγματική αιτία, που είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών και την οποία όλοι τους στηρίζουν.
Η λύση μπορεί να βρεθεί στην ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους, στη διεκδίκηση από τους Δήμους των πόρων που είναι αναγκαίοι και για την καθαριότητα και για τις υπόλοιπες λειτουργίες που έχουν ανατεθεί στους Δήμους και αφορούν στην καθημερινότητα αλλά και σε έργα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Απαιτείται σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, με την κυβέρνηση, κάτι που ούτε κατά διάνοια έχει στο μυαλό της η διοίκηση Πουλημένου.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, τους συνταξιούχους σε μαζική παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο για να διεκδικήσουμε:
• Καμία αύξηση των δημοτικών τελών.
• Κατάργηση του τέλους ταφής.
• Να αποδοθεί στους Δήμους το σύνολο των ΚΑΠ σύμφωνα με το ν. 3852/2010 και να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα.
• Μηδενικό τιμολόγιο από τους παρόχους ενέργειας σε Δήμους και ΔΕΥΑ.
• Απαλλαγή από το ΦΠΑ όλων των συναλλαγών του Δήμου που αφορούν κοινωνικές δομές.
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για μακροχρόνια ανέργους, άπορους, πολύτεκνους με εισόδημα έως 30.000 ευρώ, μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ, δικαιούχους Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.
• Μείωση κατά 50% για ΑμεΑ, πολύτεκνους με εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και άλλες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων.
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, για τους φορείς του μαζικού κινήματος.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ