“Ο κυβερνητικός οδικός χάρτης για το 2025”, άρθρο της Εύης Δραμαλιώτη

Η Γενική Γραµµατεία Συντονισµού (ΓΓΣ) στην προεδρία της κυβέρνησης σχεδιάζει και παρακολουθεί την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου µέσα από τα Ετήσια Σχέδια ∆ράσης των υπουργείων και το Ενοποιηµένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής. Στο υπουργικό συµβούλιο του Σεπτεµβρίου ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισµό του κυβερνητικού έργου παρουσίασε τους στρατηγικούς στόχους και τα νέα έργα των προσχεδίων των Σχεδίων ∆ράσης για το 2025.

Τα νέα Ετήσια Σχέδια ∆ράσης ενσωµατώνουν τις µεταρρυθµίσεις και επενδύσεις του Μεσοπρόθεσµου ∆ηµοσιονοµικού Σχεδίου 2025- 2028, τα έργα των επόµενων αιτηµάτων πληρωµής του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και απαντούν σε προκλήσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται σε εκθέσεις διεθνών οργανισµών, προωθώντας τη βελτίωση της θέσης της χώρας µε βάση διεθνή πρότυπα και διεθνώς αναγνωρισµένους δείκτες.

Ο προγραµµατισµός της κυβέρνησης για το 2025 περιλαµβάνει 172 επενδύσεις (εκ των οποίων οι 38 είναι νέες) και 151 µεταρρυθµίσεις (εκ των οποίων οι 46 είναι νέες). Επιπλέον, τίθενται νέοι οριζόντιοι στόχοι, όπως είναι η Εθνική Στρατηγική για τα ΑµεΑ, η καταπολέµηση της βίας (στην εκπαίδευση, τον αθλητισµό, την οικογένεια, την κοινωνία), η περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση, καθώς και η βιώσιµη αστική κινητικότητα (στην οδική ασφάλεια, τους δηµόσιους χώρους, τα ΜΜΜ).

Στον νοµοθετικό µας σχεδιασµό περιλαµβάνεται ο προγραµµατισµός για την άµεση υλοποίηση των 45 µέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη φετινή ∆ΕΘ. Στις σηµαντικές µεταρρυθµίσεις για το 2025 συγκαταλέγονται η θέσπιση κινήτρων για επενδύσεις στην έρευνα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, η µείωση του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, καθώς και η διαµόρφωση µιας εθνικής στρατηγικής για τα ύδατα.

Ακόµη, ο σχεδιασµός για το 2025 δίνει έµφαση στις κοινωνικές πολιτικές και την περαιτέρω στήριξη των πιο ευάλωτων οµάδων. Προτεραιότητές µας αποτελούν η σταδιακή αύξηση του κατώτατου και του µέσου µισθού έως το 2027, η αύξηση των συντάξεων, η αύξηση των θέσεων σε παιδικούς σταθµούς, η αντιµετώπιση του ζητήµατος της στέγασης και η παροχή υποστήριξης σε νέους και σε νέα ζευγάρια, σε σύνδεση µε το Εθνικό Σχέδιο ∆ράσης για το δηµογραφικό πρόβληµα. Στον τοµέα της Παιδείας δίνουµε έµφαση στη λειτουργία του ολοήµερου σχολείου, καθώς και στα ενιαία πρωτόκολλα των σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Αντίστοιχα, στον τοµέα της Υγείας προτεραιότητα δίνεται στην καθολική εφαρµογή του προσωπικού ιατρού, στα απογευµατινά χειρουργεία και στο σύστηµα αξιολόγησης των επιδόσεων των νοσοκοµείων.

Στο πεδίο των επενδύσεων, ξεχωρίζουν µέτρα για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας µε έµφαση στον τοµέα των υποδοµών, της µεταποίησης και της βιοµηχανίας.

Ιδιαίτερης αξίας είναι το πρόγραµµα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθµιση και ανακαίνιση σχολικών δοµών όλων των βαθµίδων, καθώς και η ειδική ψηφιακή εφαρµογή «SafeYOUth» για την πρόληψη και την άµεση καταγγελία περιστατικών βίας και κακοποίησης ανηλίκων.

Με αυτόν τον συνεκτικό σχεδιασµό προχωράµε µε αποφασιστικά βήµατα στην υλοποίηση νέων µεταρρυθµίσεων και επενδύσεων, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία παρακολούθησης των δηµόσιων πολιτικών και άµεσης παρέµβασης όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

*Γενική γραµµατέας Συντονισµού στην προεδρία της κυβέρνησης

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής 13.10.24

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ