Δημήτρης Τσιόδρας: Ερώτηση στην Κομισιόν για την προστασία των παιδιών από επικίνδυνα παιχνίδια που εισάγονται παράνομα στην ΕΕ

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Τσιόδρας, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ζητά μέτρα για την προστασία των παιδιών, από επικίνδυνα παιχνίδια που εισάγονται ανεξέλεγκτα και παράνομα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο κ. Τσιόδρας επισημαίνει ότι «πολλά παράνομα παιχνίδια εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά από εταιρείες εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες, μέσα από διαδικτυακές εμπορικές πλατφόρμες», υπογραμμίζοντας ότι «τα παιχνίδια αυτά δεν τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την ασφάλεια των παιδιών-καταναλωτών και, επιπλέον, δεν καταβάλλονται δασμοί για την εισαγωγή τους».

«Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των παιδιών, ενώ δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού», προσθέτει.

Τσιόδρας: Οι εισαγωγές γίνονται “σπασμένες” σε πολλά μικρά πακέτα αξίας κάτω των 150 ευρώ, ώστε να απαλλάσσονται από δασμούς

Ο κ. Τσιόδρας ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις εισαγωγές: Να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες εισαγωγείς και παραγωγοί των παιχνιδιών αυτών, τηρούν τους κανόνες της Ένωσης, όπως το πράττουν οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Και να εφαρμόσει αποτελεσματικά τη διάταξη για την ιχνηλασιμότητα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τους εμπόρους από τρίτες χώρες.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ σημειώνει ότι αυτές οι εισαγωγές γίνονται «σπασμένες» σε πολλά μικρά πακέτα, αξίας κάτω των 150 ευρώ, ώστε να απαλλάσσονται από τελωνειακούς δασμούς και, επιπλέον με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μεγάλος φόρτος εισαγωγών, για τις αρμόδιες αρχές. Και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει μέτρα, προκειμένου «να διασφαλίσει την καλύτερη διεκπεραίωση του έργου τους».

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ