Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί εντός Ιουλίου η συμφωνία για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, μίλησε το μείζον θέμα αυτής, που είναι να «επικυρώσει τις επιλογές για τις ηγετικές θέσεις του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου», λέγοντας πως τα πρόσωπα στα οποία υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων να αναλάβουν τα ανώτατα ευρωπαϊκά αξιώματα είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, ο Αντόνιο Κόστα για πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια θητεία 2,5 ετών και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας για Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ.

«Ευελπιστώ πως οι επιλογές θα γίνουν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλες αυτές οι διαδικασίες ευελπιστώ να ολοκληρωθούν εντός Ιουλίου», είπε ενώ έκανε λόγο για τα θέματα που θα συζητηθούν επίσης στη Σύνοδο Κορυφής, όπως «η στρατηγική ατζέντα για την επόμενη πενταετία», προσθέτοντας πως «όλες οι σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες εντάσσονται στο κείμενο», αναφέροντας πως μεγάλη έμφαση δίνεται στα ζητήματα της μετανάστευσης και της φύλαξης συνόρων, στην ανάγκη για περισσότερη αμυντική συνεργασία με εξεύρεση ενδεχομένως και δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στην ανταγωνιστικότητα και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Πρόκειται για «ένα κείμενο που θα αποτελέσει και τον οδηγό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως είπε.

Σημείωσε επίσης πως «θα συζητήσουμε και τα θέματα αμυντικής συνεργασίας», λέγοντας πως «θα επαναφέρω την κοινή πρόταση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, για την κοινή αντιπυραυλική άμυνα». Έκανε, δε, λόγο για ένα «έργο-φάρο που θα μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία σε μια εποχή που όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την κοινή της άμυνα». Υπενθυμίζεται πως η κοινή επιστολή του Έλληνα και του Πολωνού πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Κομισιόν έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού πρότζεκτ που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους, μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας.

Σημειώνεται πως πριν την Σύνοδο Κορυφής, έγινε η συνεδρίαση του ΕΛΚ, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τι συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με Τουσκ, Σολτς, Σάντσεθ και Μακρόν

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Τρίτης, σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών (Κυριάκος Μητσοτάκης-Ντόναλντ Τουσκ, Όλαφ Σολτς-Πέδρο Σάντσεθ, Εμμανουέλ Μακρόν-Μαρκ Ρούτε) των τριών πολιτικών ομάδων που αθροιστικά έχουν την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών οικογενειών για κοινή πρόταση στήριξης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Αντόνιο Κόστα για την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλας για την θέση της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική. Αυτό προκάλεσε την οργή της Τζόρτζια Μελόνι, με την πρωθυπουργό της Ιταλίας να μιλάει οργισμένα κατά της συμφωνίας αυτής.

Θυμίζουμε ότι στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ΕΛΚ συγκεντρώνει 189 έδρες (από 176), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες 136 έδρες (από 139) και οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι του Renew 74 έδρες (από 102). Αθροιστικά έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, με 399 ευρωβουλευτές σε σύνολο 720. Ακόμα για παράδειγμα κι αν ένα 10% καταψηφίσει την φον ντερ Λάιεν (σ.σ. η ψηφοφορία είναι μυστική και ήδη η γαλλική δεξιά π.χ. έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει) η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν συγκεντρώνει – έστω και οριακά — το απαιτούμενο όριο των 361 ψήφων για να επανεκλεγεί.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει ενημερωθεί για την κοινή πρόταση των τριών ομάδων ενόψει της συζήτησης των ηγετών της Ε.Ε. που αρχίζει σήμερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, και η οποία επιδιώκεται να καταλήξει σε αποφάσεις, κάτι που δεν κατέστη εφικτό στην πρώτη σχετική άτυπη συζήτηση των ηγετών στις 17 Ιουνίου.

Εκτός των προσώπων για τα οποία θα επιδιωχθεί να βγει «λευκός καπνός» προκειμένου να αναλάβουν τα ανώτατα ευρωπαϊκά αξιώματα, στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται ακόμη η υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε., η ευρωπαϊκή άμυνα και η ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, οι ενταξιακές συνομιλίες της οποίας με την Ε.Ε. μόλις έλαβαν επισήμως «πράσινο φως» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που έγινε στο Λουξεμβούργο.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ