ΠΑΣΟΚ: Πέντε “μνηστήρες” για μία θέση – Αναμονή για Διαμαντοπούλου και Γιαννακοπούλου

Με τουλάχιστον πέντε υποψηφιότητες ξεκινάει η εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χωρίς κανείς να αποκλείει τις επόμενες ημέρες (ή και ώρες) να εκφράσουν και άλλοι ενδιαφέρον.

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωσαν ότι θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ κατά την πρώτη μέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ στο παλμαρέ των διεκδικητών προστέθηκαν χθες η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, η επανεκκίνηση είναι αναγκαία», δήλωσε η βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών, η οποία -μέχρι στιγμής- είναι και η μόνη γυναικεία υποψηφιότητα.

«Στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κατρίνης, που μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για λόγους ηθικής και πολιτικής τάξης παραιτήθηκε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ: Αναμονή για Διαμαντοπούλου και Γιαννακοπούλου

Την ίδια ώρα, τα φώτα στρέφονται στη Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία επιμένει να μιλά με γρίφους και να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αλλά σε δηλώσεις αφήνει να εννοηθεί ότι βρίσκεται κοντά να ανακοινώσει τη δική της υποψηφιότητα.

«Θα ανακοινώσω άμεσα την απόφασή μου. Είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή», δήλωσε στο ραδιόφωνο του Σκάι η βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών, προσθέτοντας ότι κάθε στέλεχος που βγαίνει μπροστά κομίζει τη δική του διαφορετική άποψη για ένα σύγχρονο πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι και η Άννα Διαμαντοπούλου δέχεται πιέσεις να διεκδικήσει την ηγεσία. «Μπορεί να είναι πολλαπλοί οι ρόλοι με τους οποίους θα συμμετέχω», δήλωσε (ΕΡΤ) η επικεφαλής του Δικτύου για τις Μεταρρυθμίσεις, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Αντιπαράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη των εσωκομματικών διαδικασιών, που κατατέθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι κάλπες για την ηγεσία θα στηθούν στις 6 Οκτωβρίου και στις 13 του ίδιου μήνα, εφόσον χρειαστεί. Οι υποψηφιότητες και οι πολιτικές θέσεις όλων θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο κ. Ανδρουλάκης παράλληλα πρότεινε και «ανοιχτό τηλεοπτικό διάλογο» με debate μεταξύ των υποψηφίων. Μεγάλο ενδιαφέρον επομένως το διάστημα προς την κάλπη θα έχει πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί, καθώς αυτοί θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Μια πρώτη εικόνα πάντως δόθηκε στη συνεδρίαση της ΚΕ στο «Κάραβελ».

Αν και οι υποψήφιοι εξέπεμψαν μηνύματα για την ενότητα και την προοπτική της παράταξης, οι διαφορετικές προσεγγίσεις πολλών στελεχών για την «αναγέννηση» του Κινήματος θα ανοίξουν και άλλο τη σχετική συζήτηση και πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως όσο πλησιάζουμε τον Οκτώβριο οι τόνοι θα ανεβαίνουν, χωρίς πάντως να εκπίπτουν της πολιτικής ευπρέπειας. Άλλωστε το τελευταίο που θα επιθυμούσαν άπαντες στο ΠΑΣΟΚ είναι να περιπέσουν σε καταστάσεις που θα θυμίζουν… ΣΥΡΙΖΑ.

Η αιχμηρή ανάρτηση πάντως του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στα social media, με την οποία σχολίασε όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης περί διαπλοκής, δεν πέρασε απαρατήρητη. «Κάθε φορά που έχουμε εσωκομματικές εκλογές ακούω μύδρους για συμφέροντα, διαπλοκή ΜΜΕ και ποιον στηρίζουν», έγραψε μάλλον ειρωνικά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάλπες εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στην επανασυσπείρωση της κομματικής βάσης, σε μια φάση που το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη να επαναπροσδιορίσει τους πολιτικούς δεσμούς του με την κοινωνία, για αυτό και η μαζική προσέλευση φίλων και μελών στη διαδικασία τίθεται ως βασικός στόχος της Χαριλάου Τρικούπη. Να ξεπεραστεί, με άλλα λόγια, ο αριθμός των 270.000 που συμμετείχαν το 2021.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ