Η υλοποίηση του έργου “ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ” σε νέες περιπέτειες

Ο δήμαρχος Β. Κέρκυρας κ. Μαχειμάρης σε ανακοίνωσή του δύο χρόνια πριν (06/2022) σχετικά με τα έργα Ύδρευσης της Κέρκυρας έλεγε χαρακτηριστικά «..ώδινεν όρος και έτεκε μυν» περιγράφοντας την τριαντάχρονη εξέλιξη από το 1991-2022.

Σήμερα, δυο χρόνια μετά, βρισκόμαστε ακόμη στο μηδέν. Κι ενώ τα καθημερινά προβλήματα υδροδότησης είναι μη αντιμετωπίσιμα, η κυβέρνηση και όπως προκύπτει και οι τοπικοί φορείς (δήμοι και περιφέρεια) ξανοίγονται σε νέα ….πελάγη αναζητώντας «νέες» λύσεις εκμηδενίζοντας όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, φάσεις έργων, χρηματοδοτήσεις και διαγωνισμούς!

Το 2017 η αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης αποφασίζει την υλοποίηση του έργου σε τρείς φάσεις και εν συνεχεία εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 η 1η φάση με προϋπολογισμό 49 εκατ. Ευρώ ( κεντρική Κέρκυρα και εν μέρει νότια Κέρκυρα).

Η κυβερνητική αλλαγή του 2019 βρίσκει το έργο σ’ αυτή την κατεύθυνση και, σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου υπουργού κ. Καραμανλή σε ερώτηση του κ. Γκίκα (Μάρτιος 2022), προδιαγράφονται και προσδιορίζονται τα χρονικά και χρηματοδοτικά χαρακτηριστικά των τριών φάσεων.

Εν τω μεταξύ δημοπρατείται στις αρχές του 2022 η 1η φάση ( μόνο για την αποσκλήρυνση όμως και με προϋπολογισμό 29,1 εκατ. Ευρώ και ανακηρύσσεται ανάδοχος.

Η 2η και 3η φάση (φράγματα Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας ) λαμβάνουν την έγκριση της διυπουργικής για έργο ΣΔΙΤ μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πλην όμως, ούτε η δημοπρατηθείσα λειψή 1η φάση των 29,1 εκατ. Ευρώ .αλλά ούτε και η 2η/3η φάση ενεργοποιήθηκαν ποτέ.

Κατά την εκτίμηση μας η έλλειψη πραγματικής πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων της ΝΔ σχετικά με το συγκεκριμένο έργο και η συνεπεία τούτου χαμηλή προτεραιοποίησή του οδήγησαν στην απώλεια των διατιθέμενων χρηματοδοτικών μέσων της περιόδου.

Και τώρα;

Τώρα χωρίς να δίνεται καμία εξήγηση για τις προηγούμενες ενέργειες, αποφάσεις και διαδικασίες και πού η πώς αυτές απέτυχαν να λύσουν το πρόβλημα, επιχειρείται η συσκότιση και η παραπλάνηση με …άλμα στο μέλλον.

Στην αρχή ο κ. περιφερειάρχης μέσω δελτίου τύπου μετά από συνάντηση με τους τρείς δημάρχους του νησιού ανοίγει εκ νέου θέματα για νερό από την Αλβανία και την Ήπειρο.

Αμέσως μετά ο κ. πρωθυπουργός, όπως γράφεται στον τύπο, κατά την διάρκεια εκδήλωσης στην Λευκάδα για την υπογραφή σύμβασης της ύδρευσής της από τον Λούρο ( έργο που ας σημειωθεί απέτυχε να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης όπως είχε εξαγγελθεί ) σε δηλώσεις του για την ύδρευση στην Κέρκυρα μίλησε για «…σχεδιασμό από την αρχή»

Κύριε περιφερειάρχη, τα ερωτήματα μας είναι:

Γιατί δεν προχωρούν σε υλοποίηση έργα ήδη δημοπρατημένα, όπως η 1η φάση;
Γιατί δεν συνεχίζεται ο επισήμως εξαγγελθείς και εγκεκριμένος σχεδιασμός για την 2η/3η φάση;
Γιατί ανοίξατε εκ νέου θέμα Αλβανίας και Ηπείρου; Πώς αποκλείσατε τις μέχρι τώρα μελέτες, εντάξεις και χρηματοδοτήσεις; Ποιο είναι το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα για να ξεδιψάσουν οι Κερκυραίοι με βάση τις «νέες» αναζητήσεις;
Ο πρωθυπουργός στην Λευκάδα μίλησε για «..εξέταση από μηδενική βάση ..» Γνωρίζετε από τις επαφές μεταξύ σας τι έκανε τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει γνώμη μέσα σ’ ένα χρόνο απ’ όταν είχε επισκεφθεί την Κέρκυρα (Μάιος 2023) και είχε μεταξύ άλλων εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες το όλον έργο της ΥΔΡΕΥΣΗΣ και των φραγμάτων;

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ