Γιατί τώρα και γιατί εμείς;

Πώς είναι άραγε ο κόσμος μέσα από τα μάτια μιας νέας κοπέλας που σπουδάζει στην Αθήνα; Πώς είναι άραγε ο κόσμος μέσα από τα μάτια των επιστημών αλλά και της κοινωνικής πραγματικότητας; Οι πόλεις μικρές ή μεγάλες είναι γεμάτες προκλήσεις, αδικίες, και ανισότητες. Γράφω έχοντας γνωρίσματα από μια μικρή πόλη κοντά στην Αθήνα και οραματιζόμενη κάτι καλύτερο…

Η περιοχή όπου μεγάλωσα μπορεί να μην έχει τον ίδιο ρυθμό ζωής και τα προβλήματα της μεγαλούπολης, αλλά σίγουρα αντιμετωπίζουμε τα δικά μας κρίσιμα ζητήματα. Δρόμοι σε άθλια κατάσταση, κακοσυντηρημένες συγκοινωνίες, ανύπαρκτο αποχετευτικό σύστημα. Και, πάνω απ’ όλα, η υποβάθμιση των θεμελιωδών υποδομών: Κέντρα υγείας και Νοσοκομεία υποστελεχωμένα, σχολεία χωρίς καθηγητές, μικρές επιχειρήσεις που παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σε ένα ασφυκτικό φορολογικό και οικονομικό περιβάλλον.

Τα προβλήματα, όμως, δεν περιορίζονται μόνο σε υποδομές. Υπάρχει μια βαθιά κοινωνική κρίση που διαπερνά κάθε γωνιά της χώρας. Οικογένειες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, νέοι που φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν βλέπουν καμία προοπτική στην Ελλάδα, άνθρωποι που πέφτουν θύματα βίας ή εκφοβισμού. Και όσοι παραμένουν, ζουν σε καθεστώς οικονομικής επισφάλειας, εγκλωβισμένοι στα σπίτια των γονιών τους, χωρίς δυνατότητες να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις ικανότητες τους.

Όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα: το υπάρχον σύστημα έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών. Αποτυγχάνει να προσφέρει βασικές ευκαιρίες, κοινωνική ασφάλεια, και προοπτική. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται μια ριζική αλλαγή. Χρειαζόμαστε ανθρώπους με νέες ιδέες, όραμα και κυρίως διάθεση να δουλέψουν για το «εμείς». Να χτίσουν ένα κράτος που θα εξυπηρετεί πραγματικά τους πολίτες, με διαφάνεια, δικαιοσύνη, και αλληλεγγύη. Θυμηθείτε ότι αν δεν μιλήσουμε τώρα, εμείς, δεν θα αλλάξει τίποτα από αυτούς.

Η πολιτική δεν πρέπει να είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης για τους λίγους. Πρέπει να είναι το εργαλείο που θα φέρει την αλλαγή. Και αυτή η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, να παρακολουθούμε τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την υποβάθμιση της παιδείας, την απουσία προστασίας για τους ευάλωτους.

Το παρελθόν μας διδάσκει ότι, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, το δημόσιο σύστημα άνθισε. Οι μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και γιατρών, η δωρεάν παιδεία, καθώς και η βελτίωση των δημόσιων υποδομών υγείας ήταν σημαντικές κατακτήσεις που δεν πρέπει να ξεχαστούν. Ο δημόσιος τομέας αποτέλεσε στυλοβάτη της κοινωνίας, προσφέροντας ευκαιρίες και ασφάλεια στους πολίτες.
Παράλληλα, όμως, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη πιο κρίσιμη πρόκληση: την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα έχει πληγεί σφοδρά από τις πυρκαγιές, κάθε καλοκαίρι. Η πολιτεία αποτυγχάνει να προστατεύσει τους πολίτες και την περιουσία τους. Είναι επιτακτική ανάγκη να θέσουμε την περιβαλλοντική προστασία στην καρδιά της πολιτικής ατζέντας. Να επενδύσουμε σε καθαρές μορφές ενέργειας, να αναβαθμίσουμε τις αγροτικές παραγωγές, και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, με διαφάνεια, ισχυρό δημόσιο τομέα και παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης. Ένα κράτος που θα παρέχει ποιοτική παιδεία, ενισχυμένες υπηρεσίες υγείας και υποστήριξη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Πρέπει να προωθήσουμε την αναγέννηση της προοδευτικής δημοκρατίας και να εργαστούμε για τη μετάβαση σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο ζωής, στην κοινωνία των πολιτών που θα μας δίνει περισσότερες ευκαιρίες.
Ο κ. Δούκας είναι Δήμαρχος της Αθήνας. Είναι νέος άνθρωπος, ακαδημαϊκός, με φρέσκιες ιδέες, ένας άνθρωπος που ενώνει ανθρώπους και ιδέες, που έρχεται καθημερινά σε επαφή με φοιτητές και με τους πολίτες της Αθήνας. Η αλλαγή έρχεται από την βάση και εκεί βοηθά η ιδιότητα του ως Δήμαρχος. Η αλλαγή έρχεται από ανθρώπους που θέλουν να κάνουν προτάσεις για να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητα τους και οι επόμενες γενιές να έχουν την επιλογή να ακολουθήσουν τα όνειρα και το όραμα τους. Η ζωή είναι ένας πίνακας που πρέπει να έχεις την επιλογή ποια χρώματα θα βάλεις.

Η στιγμή να δράσουμε είναι τώρα. Χρειαζόμαστε νέες φωνές, νέες ιδέες και ανθρώπους με όραμα να αλλάξουν την πορεία της χώρας μας. Είναι ώρα να πάρουμε την πρωτοβουλία και να προωθήσουμε την αλλαγή που όλοι επιθυμούμε.
#Χάρη_Πάμε?

Η Γεωργία Νέλλα είναι φοιτήτρια ΟΠΑ και πολίτης της Ανατολικής Αττικής

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ