Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το ”Μέλλον”: Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι πριν να είναι πολύ αργά και να φτάσουμε στην επόμενη παγκόσμια κρίση

«Να κάνει η ανθρωπότητα κάτι πριν να είναι αργά και φτάσουμε στην επόμενη παγκόσμια κρίση», ζήτησε στο πλαίσιο της παρέμβασής του στην Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όλοι μας οι οποίοι είμαστε εδώ απόψε αναγνωρίζουμε την ανάγκη επείγουσας ανάληψης δράσης για την βιώσιμη ανάπτυξη, την ασφάλεια, την ειρήνη την κλιματική αλλαγή», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ.

«Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε μια συμφωνία κάτι που δεν ήταν απλό σε μια εποχή δυσπιστίας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «το διακύβευμα είναι υψηλό όπως και οι παγκόσμιες απειλές».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχουμε την ευκαρία να κάνουμε κάτι πριν να είναι πολύ αργά»

«Η γενιά που δημιούργησε τον ΟΗΕ μας άφησε ένα κληροδότημα. Εμείς έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι πριν να είναι πολύ αργά και να φτάσουμε στην επόμενη παγκόσμια κρίση», τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «το Σύμφωνο, για το οποίο γίνεται αυτή η Σύνοδος, αντιπροσωπεύει την παγκόσμια συναίνεση για το ζήτημα», ενώ πρόσθεσε ότι «χρειάζεται δράση σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο καθώς το παγκόσμιο συμφέρον διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών».

«Η Ελλάδα η οποία θα έχει την θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τα επόμενα δυο χρόνια συμμετείχε ενεργά σε αυτή την διαπραγμάτευση και το αποτέλεσμα είναι καλό και μας αφορά η θαλάσσια ασφάλεια και η προστασία του πολιτισμού», συμπλήρωσε.

«Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις», τόνισε κλείνοντας την παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον γίνεται με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και να μεταρρυθμίσει το διεθνές σύστημα ώστε να είναι έτοιμο για το μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι η σύνοδος βασίζεται στη Διακήρυξη του ΟΗΕ το 2020 για τα 75 χρόνια του διεθνούς οργανισμού και αποσκοπεί στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας συνεργασίας.

Δείτε ζωντανά την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ


Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να κλειδώσει ο χρόνος της έκτης μέσα σε δώδεκα μήνες συνάντησης των κυρίων Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν.

Αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, καθώς ο πρόεδρος της γείτονος θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να εξετάσουν την πρόοδο των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας το προηγούμενο χρονικό διάστημα και να επιβεβαιώσουν τη βούληση για ήρεμα νερά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Θα εξετάσουν, επίσης την εντατικοποίηση της συνεργασίας επάνω στη θετική ατζέντα, τον νέο οδικό χάρτη του διαλόγου Άγκυρας-Αθήνας. Ορόσημο θα αποτελέσει η σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στην Τουρκία, πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους.

Ακόμα θα συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις, με αιχμή την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. 

Μπαράζ σημαντικών επαφών

Να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Υπενθυμίζεται ότι στο σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνονται ακόμα η συνάντηση με εβραϊκές οργανώσεις, η συνάντηση με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, Ρόναλντ Λόντερ και η συνάντηση με τον πρίγκιπα Διάδοχο του Κουβέιτ, που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ