Μάριος Θεµιστοκλέους στην ”Απογευματινή”: Εντός του 2025 θα γίνουν 4.000 προσλήψεις στην Υγεία

Για το µεγάλο στοίχηµα της ανάταξης της δηµόσιας Υγείας µιλά σήµερα στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεµιστοκλέους, προαναγγέλλοντας 4.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2025 και εκτιµώντας ότι τον προσεχή Νοέµβριο θα ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευµατινά χειρουργεία, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ∆ΕΘ.

Επιπλέον, ο κ. Θεµιστοκλέους αναφέρεται στις σχεδιαζόµενες αλλαγές στο σύστηµα εφηµέρευσης της Αττικής, τονίζοντας ότι στόχος είναι να αποκατασταθούν στρεβλώσεις του παρελθόντος και σηµειώνοντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή γίνει στο σύστηµα θα συζητηθεί µε τους γιατρούς και τους επαγγελµατικές Υγείας, οι οποίοι εργάζονται στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών.

Πότε αναµένεται να ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευµατινά χειρουργεία και µε βάση τα έως σήµερα δεδοµένα πώς προχωρά η εφαρµογή του µέτρου; Υπάρχει πρόοδος στους χρόνους αναµονής στα νοσοκοµεία;

Επιτρέψτε µου να ξεκινήσω από τον χρόνο αναµονής στα νοσοκοµεία. Τον τελευταίο χρόνο έγινε πολύ σηµαντική, µεθοδευµένη δουλειά, έτσι ώστε να αποκτήσουµε την πραγµατική εικόνα για τον χρόνο αναµονής που έχουµε για χειρουργικές επεµβάσεις στη χώρα. Να θυµίσω ότι η λίστα χειρουργείων που έχουµε από το 2017 είχε δηµιουργηθεί χωρίς την ψηφιακή υποδοµή που υπάρχει τώρα και δεν επικοινωνούσαν τα νοσοκοµεία. Με µία µεθοδευµένη δουλειά κάναµε εκκαθάριση και επικαιροποίηση της λίστας, έχουµε την πλήρη εικόνα και µάλιστα, για να έρθω στην ερώτησή σας, υπάρχει πρόοδος και µείωση στους χρόνους αναµονής, µιας και αυτή τη χρονιά αυξήσαµε τον αριθµό των χειρουργείων που γίνονται στο Εθνικό Σύστηµα Υγείας κατά έναν σηµαντικό αριθµό χειρουργείων. Οσο για τα δωρεάν απογευµατινά χειρουργεία, κατ’ αρχάς όλο αυτό το διάστηµα στήθηκαν όλα τα συστήµατα και έγινε η δοκιµή τους µε τα απογευµατινά χειρουργεία, τα οποία ξεκίνησαν µέσα στη χρονιά και αναµένουµε τις τελικές εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, µε εκτιµώµενο χρόνο να ξεκινήσουν τον Νοέµβριο.

Πρόσφατα σας κατέθεσε η ΕΙΝΑΠ την πρότασή της για τον τρόπο της γενικής εφηµερίας των νοσοκοµείων του ΕΣΥ της Αττικής. Είναι στηριγµένη στο σηµερινό αναποτελεσµατικό σύστηµα. Πώς την κρίνετε; Θα πάµε σε ένα νέο σύστηµα µε σοβαρές τοµές;

Το σύστηµα εφηµέρευσης της Αττικής, µε τις πολύ µικρές αλλαγές και παρεµβάσεις κατά τη διάρκεια των ετών, παραµένει στην ίδια φιλοσοφία σχεδόν από την ίδρυση του Εθνικού Συστήµατος Υγείας. Αρα υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις, οι οποίες προέρχονται από το παρελθόν, αλλά το σηµαντικότερο είναι ότι οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να γίνουν εν κινήσει, δηλαδή µέσω ενός συστήµατος το οποίο υποδέχεται ασθενείς και σε επείγουσα βάση. Εγώ µάλιστα το προσοµοιάζω σαν να προσπαθείς να επισκευάσεις µηχανικά ένα αυτοκίνητο το οποίο τρέχει στην εθνική οδό µε 200 χλµ. Κατ’ αρχάς, να θέσω έναν σηµαντικό παράγοντα: η βελτίωση θα προέλθει και από τη βελτίωση των υποδοµών και των κτιριακών αναβαθµίσεων. Οι κτιριακές αναβαθµίσεις, που αυτή τη στιγµή βρισκόµαστε στο µέσο των εργασιών, αναµένεται να ολοκληρωθούν έως τέλος του 2025. Αυτό όµως περιπλέκει πάρα πολύ την κατάσταση. Στον «Ευαγγελισµό» ξεκινάµε τις επόµενες µέρες την ανακατασκευή του Τµήµατος Επειγόντων Περιστατικών. Πριν όµως να φτάσουµε στη δηµιουργία ενός υπερσύγχρονου ΤΕΠ, όπου θα τηρούνται όλες οι προδιαγραφές µε περισσότερα τετραγωνικά µέτρα, θα πρέπει αναγκαστικά να φιλοξενηθεί σε ένα χώρο πολύ µικρότερο από το ήδη υπάρχον ΤΕΠ και µε πολύ µεγάλες δυσκολίες όσον αφορά τη διαχείριση των περιστατικών. Το σίγουρο είναι πως οποιαδήποτε αλλαγή γίνει στο σύστηµα θα συζητηθεί µε τους γιατρούς και τους επαγγελµατίες Υγείας, οι οποίοι εργάζονται στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών.

Εχετε προαναγγείλει την επίσπευση των προσλήψεων ιατρών και νοσηλευτών. Πόσες θα είναι εντός του 2025 και πότε αναµένεται να πιάσουν δουλειά στο ΕΣΥ;

Να θυµίσουµε ότι πέρυσι είχαµε προκηρύξει 6.500 µόνιµες θέσεις και οι προσλήψεις που αντιστοιχούν για το 2025 είναι 4.000 και έχει γίνει ήδη η κατανοµή. Πρέπει να πούµε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης αυτής, τον τελευταίο χρόνο πετύχαµε ίσως ρεκόρ στον διορισµό γιατρών, αλλάζοντας τη διαδικασία µε την οποία προσλαµβάνονται, ενώ έχουµε πετύχει κάποιος γιατρός να µπορεί να παρουσιαστεί σε διάστηµα λίγων µηνών από την κατάθεση υποψηφιοτήτων, κάτι που γίνεται πρώτη φορά στο ΕΣΥ. Αντιστοίχως, στην προσπάθεια να αντιµετωπιστούν οι µεγάλες καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ, µε τροπολογία η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή θα µπορούµε να παίρνουµε από τους επιλαχόντες γιατρούς, έτσι ώστε να ξεκινάµε σε πολύ σηµαντικό βαθµό τις µόνιµες προσλήψεις µε τις οποίες θα στελεχωθούν τα νοσοκοµεία.

Ακούσαµε στη ∆ΕΘ τον πρωθυπουργό να θέτει τη βελτίωση της δηµόσιας Υγείας και την ενίσχυση των εισοδηµάτων των υγειονοµικών ύψιστη προτεραιότητα. Πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος και ποιες είναι οι άµεσες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση;

Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, έχει γίνει µία εξαιρετικά σηµαντική προσπάθεια, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να έχουµε σηµαντική ενίσχυση των εισοδηµάτων των γιατρών. Προχωρήσαµε σε 10% αύξηση στους µισθούς τους. ∆εύτερον, έχουµε αύξηση 20% στις εφηµερίες των γιατρών. Τρίτον, αυξάνουµε τα επιδόµατα στις άγονες περιοχές µε τριπλασιασµό σε κάποιες περιοχές ή µέχρι και εξαπλασιασµό, αν ένας γιατρός ανήκει σε συγκεκριµένες ειδικότητες. Μια αλλαγή που αντιστοιχεί σε 200 µε 600 ευρώ τον µήνα περισσότερα. Ικανοποιήθηκε επίσης και ένα πάγιο αίτηµα των γιατρών για αυτοτελή φορολόγηση των εφηµεριών µε 22%. Ολα αυτά τα µέτρα µαζί µε διάφορες αλλαγές που έχουν γίνει στο ΕΣΥ, όπως τα απογευµατινά χειρουργεία, τα οποία µπορούν να αυξήσουν το εισόδηµα των ιατρών, καθώς και τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου, αλλάζουν τελείως όσα γνωρίζαµε µέχρι στιγµής και ξανακάνουν το ΕΣΥ ελκυστικό και κραταιό. Οχι µόνο για να µην έχουµε κενά, αλλά για να µπορούµε να προσελκύουµε τους καλούς γιατρούς, οι οποίοι θέλουν να κάνουν καριέρα εντός του ΕΣΥ.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ