Ωρα για µεγάλες αλλαγές για τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις, άρθρο της Άννας Διαμαντοπούλου

Οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι απλώς η ραχοκοκκαλιά του ΑΕΠ µας· είναι η καθηµερινότητα εκατοµµυρίων Ελλήνων, που βλέπουν µέρα µε τη µέρα ότι το µοντέλο ανάπτυξης που υποστηρίζει και υπηρετεί η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας δεν τους συµπεριλαµβάνει.

To Ταµείο Ανάκαµψης ήταν µια ιστορική ευκαιρία να στρίψουµε το πηδάλιο της ελληνικής οικονοµίας προς τοµείς στρατηγικής σηµασίας για το µέλλον. Για να µπορέσουµε να θέσουµε τις βάσεις για να δηµιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, που θα ικανοποιούν τους νέους και τις νέες που έµειναν εδώ, αλλά και που θα πείσουν όσους εργάζονται στο εξωτερικό ότι αξίζει να γυρίσουν πίσω. Αντ’ αυτού, 2,5 δισ. ευρώ του Ταµείου Ανάκαµψης πήγαν σε µόλις 10 εταιρείες.

Ηδη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διεξάγει σχετική έρευνα για να εξεταστεί για ποιον λόγο υπήρξε τέτοια συγκέντρωση πόρων σε τόσο λίγες επιχειρήσεις. ∆εν είναι αυτό το παραγωγικό µοντέλο που οραµατίζοµαι για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Στο επίκεντρο της πολιτικής µου πρότασης βρίσκεται η ενδυνάµωση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων και προς αυτή την κατεύθυνση έχω καταθέσει µια δέσµη προτάσεων που κινείται σε τρεις κύριους άξονες: καλύτερη πρόσβαση στη χρηµατοδότηση, παροχή υποστήριξης και κινήτρων για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό και κίνητρα για συνέργειες, έτσι ώστε να επιτευχθούν οικονοµίες κλίµακας.

Θα αναφέρω ενδεικτικά µερικές προτάσεις:

  •  ∆ηµιουργία εθνικής πλατφόρµας Crowdfunding για ΜµΕ, όπου θα µπορούν να παρουσιάζουν τα έργα/προϊόντα τους και να αντλούν κεφάλαια απευθείας από πολίτες, κάτι που θα µπορούσε να αποτελέσει µια νέα πηγή χρηµατοδότησης, που παρακάµπτει τις παραδοσιακές τραπεζικές δοµές. Ιδιαίτερα σηµαντικό για startups.
  • Αποδέσµευση τραπεζικού λογαριασµού για ρυθµισµένες οφειλές. Είναι παράλογο το γεγονός ότι, όταν ένας τραπεζικός λογαριασµός επιχείρησης δεσµεύεται λόγω ληξιπρόθεσµων φορολογικών οφειλών, η δέσµευση δεν αίρεται µε τη ρύθµιση των οφειλών, αλλά απαιτείται η πλήρης εξόφλησή τους για να αποδεσµευτεί ο λογαριασµός από τις φορολογικές Αρχές.
  • Χρηµατοδότηση ΜµΕ µέσω Εθνικού Κεφαλαίου Κοινωνικής Επιχειρηµατικότητας, που θα επενδύει σε ΜµΕ µε κοινωνικό προσανατολισµό (π.χ., επιχειρήσεις που ενσωµατώνουν πρακτικές βιωσιµότητας ή που συµβάλλουν στην τοπική κοινότητα).
  • Παροχή χρηµατοοικονοµικών εγγυήσεων για καινοτόµα έργα ΜµΕ, µειώνοντας τον κίνδυνο για τις τράπεζες και ενθαρρύνοντας τη χρηµατοδότηση νέων, καινοτόµων επιχειρηµατικών πρωτοβουλιών.
  • ∆ηµιουργία Ταµείου σ τήριξης ΜµΕ µέσω µικροχρηµατοδοτήσεων. Ιδρυση ενός ειδικού ταµείου που θα παρέχει µικροχρηµατοδοτήσεις σε ΜµΕ βάσει του Ν. 4701/2020.
  • Ίδρυση δικτύου «ψηφιακών συµβούλων για ΜµΕ», που θα παρέχουν υποστήριξη στις επιχειρήσεις για την αξιολόγηση των αναγκών τους, την εξειδίκευση των διαθέσιµων λύσεων, όπως και την καθοδήγηση σε θέµατα ενσωµάτωσης τεχνολογιών και ανάπτυξης βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων.

Εν κατακλείδι: Γίνεται να δώσουµε στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις τα εργαλεία και τη στήριξη που χρειάζονται για να θριαµβεύσουν; Ναι, γίνεται! Kαι θα το κάνουµε.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ