Συνάντηση Στέφανου Γκίκα με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου για το κτηματολόγιο

Την ανησυχία του για το θέμα του κτηματολογίου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, Γιάννης Κοντός στην συνάντηση που είχε χθες με τον Υφυπουργό ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Στέφανο Γκίκα.

Ο κ. Κοντός έθεσε τα δύο σοβαρά προβλήματα που αφορούν α) Η λήξη της προθεσμίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων στο λειτουργούν Κτηματολόγιο στις 30/11 και β) Η λήξη της προθεσμίας κτηματογράφησης των μη κτηματογραφημένων ακινήτων, επίσης στις 30/11.Unmute

Ο κ. Γκίκας ήταν ήδη γνώστης του όντως μικρού ποσοστού που έχει κτηματογραφηθεί στην Κέρκυρα από την έναρξη της Κτηματογράφησης έως σήμερα. 

Ενημέρωσε τον κ. Κοντό ότι την 01/10 μπαίνει στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση το νέο νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης, διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο” κλπ», το οποίο απλοποιεί τις διαδικασίες διόρθωσης σφαλμάτων και γεωμετρικών στοιχείων. 

Παρά ταύτα ο κ. Γκίκας δήλωσε σύμφωνος με το αίτημα παράτασης των προθεσμιών, δεδομένων των χαμηλών ποσοστών κτηματογράφησης και της χαμηλής προσέλευσης του κοινού ως τώρα. 

Κατά τη συνάντηση, μάλιστα, ο κ. Γκίκας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» κ. Στέλιο Σακαρέτσιο, ο οποίος επικαλέστηκε τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου και ανέφερε ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση για το τι θα γίνει μετά τις 30/11, παρά ταύτα μετέφερε στον κ. Γκίκα ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός Κυρανάκης έως τώρα είναι αντίθετος με το ενδεχόμενο παράτασης, χωρίς να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν συζητείται. 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Κ εξέφρασε την ανάγκη (ανεξαρτήτως νέου νόμου) μιας έστω και μεταβατικής παράτασης και των δυο περιπτώσεων, και του εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, αν αυτή δεν χορηγηθεί και μπούμε σε ένα ολικό καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου, για το πως θα ανταπεξέλθει το Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων, να πραγματοποιεί την τακτική του εργασία, την κτηματογράφηση και τις διορθώσεις γεωμετρικών στοιχείων, όταν ακόμα δεν έχει λύσει καν το χωροταξικό του, όταν στερείται πληρότητας υπαλληλικού προσωπικού και όταν ακόμα τα αρχεία των πρώην Υποθηκοφυλακείων Όρους και Μέσης βρίσκονται εκτός της έδρας του.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ