Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1: H ΝΔ είναι η μόνη σταθερή δύναμη που σε περίεργους καιρούς μπορεί να κρατήσει στέρεα το τιμόνι

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου, μίλησε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 και στους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη.

Ερωτηθείς ποιο είναι το κλίμα στο Στρασβούργο σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είπε πως «αυτό που κυριαρχεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στις συνομιλίες μας με ομολόγους από άλλα κράτη, είναι η διαπίστωση ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο, στον οποίον δεν μπορεί εύκολα να βρει κανείς μια στρατηγική εξόδου. Όλοι ξέρουμε πώς και από πού ξεκίνησε όλο αυτό, από τη δολοφονική, τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον αμάχων.

Αυτό που δεν μπορεί να δει κανείς είναι πώς θα βγούμε από αυτό το φαύλο κύκλο, που ανατροφοδοτεί συνεχώς με επεισόδια. Είναι μία κατάσταση αστάθειας που δεν λειτουργεί υπέρ κανενός: ούτε υπέρ των χωρών της Μέσης Ανατολής, ούτε προφανώς των αμάχων, των ανθρώπων που αισθάνονται ότι απειλείται η ζωή τους, των νέων παιδιών, είτε αυτό αφορά τους Παλαιστινίους, είτε αφορά τους κατοίκους του Ισραήλ που ζουν με τον κίνδυνο. Είναι μια κατάσταση που πυροδοτεί ανησυχία σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι εύκολο να βρει κανείς βηματισμό».

«Η Δύση, όμως, οφείλει και με την στρατιωτική της ισχύ και με τις οικονομικές της δυνατότητες και με γενικότερα την ευρύτερη πολιτική της επιρροή να προσδιορίσει τις βασικές αιτίες του προβλήματος και να βρει όσο το δυνατόν νωρίτερα μία λύση για να σταματήσουν να σκοτώνονται οι άνθρωποι. Δεν είναι προφανώς εύκολη ή απλοϊκή η εξεύρεση λύσης. Σχετίζεται με μια σειρά από πράγματα: με το τι θα γίνει με την ίδρυση ή μη ενός παλαιστινιακού κράτους, με το σεβασμό μέρους του ισλαμικού κόσμου απέναντι στην ακεραιότητα και το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει, αφού υπάρχουν κράτη που έχουν ως σκοπό τους την εξαφάνιση του Ισραήλ και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τη διεθνή κοινότητα», συνέχισε.

«Όλα αυτά συνθέτουν μία πολύ δύσκολη εξίσωση. Η Ελλάδα οφείλει να είναι ευθυγραμμισμένη στη συμπεριφορά και τη σχέση της με τους εταίρους της στην Ε.Ε. και να ζυγίζει και την παρουσία της στην περιοχή διότι από τα μέλη της Ε.Ε., η Ελλάδα με την Κύπρο, είναι οι χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη εγγύτητα με την περιοχή, κύρος και συνομιλούν με το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο. Οφείλει να παίξει ένα σταθεροποιητικό ρόλο, σταθμίζοντας πάντα και τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά ευθέως συντονισμένη με την ευρωπαϊκή πολιτική, της οποίας είναι εκφραστής και πυλώνας και η χώρα μας», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Τραγική η απώλεια του Έλληνα στο Τελ Αβίβ

«Είναι τραγική η απώλεια του Έλληνα, που αναδεικνύει πόσο αδιέξοδες και τυφλές είναι αυτές οι επιχειρήσεις όταν κυρίως στρέφονται εναντίον αμάχων. Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του. Από εκεί και πέρα η Ελληνική Πολιτεία, όπως και σε άλλες αντίστοιχες κρίσεις, μεγαλύτερης ή μικρότερης έντασης και ισχύος, έτσι και τώρα θα κάνει το καλύτερο δυνατόν προκειμένου να απομακρύνει με ασφάλεια όποιους συμπατριώτες μας το επιθυμούν να φύγουν από την περιοχή. Έχει αποδείξει και στο παρελθόν η Ελλάδα ότι με τα μέσα που διαθέτει, τις διεθνείς σχέσεις, το κύρος και την αναγνώριση που χαίρει σε όλο τον κόσμο -και στις αντιμαχόμενες πλευρές στην περιοχή- κάνει το καλύτερο δυνατόν για να απεγκλωβίσει Έλληνες που το επιθυμούν με ασφάλεια. Το ΚΥΣΕΑ, φαντάζομαι, ότι ανάμεσα στα υπόλοιπα θα ασχοληθεί και με αυτό, αλλά και με ανάλυση σχεδίων επί χάρτου, προληπτικά, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε και ένα δευτερογενές ζήτημα με μεταναστευτικές ροές, εξαιτίας συνεχόμενης έντασης στην περιοχή», τόνισε ακόμη.

Για το Μεταναστευτικό

Σχετικά με το μεταναστευτικό είπε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για το μεταναστευτικό. Η διαφορά με άλλες χώρες είναι ότι η δική μας αντιμετωπίζει τέτοιες πιέσεις εδώ και πάνω από 10 χρόνια, με την υβριδική επίθεση στον Έβρο το 2020, είναι προτετοιμασμένη να βρίσκεται σε εγρήγορση. Κάθε φορά είναι διαφορετικής τάξης μεγέθους και διαφορετικών χαρακτηριστικών αυτού του είδους οι κρίσεις. Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, την ανάλυση των δεδομένων και την ανταλλαγή πληροφοριών και ενημέρωσης και με τους εταίρους μας και με άλλα εμπλεκόμενα μέρη, η χώρα οφείλει να είναι προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο τέτοιο κύμα λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων».

«Είναι σαφές -και αυτή η κρίση το ενισχύει- ότι όσον αφορά στο ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, καμία χώρα δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της να το αντιμετωπίσει, πόσο μάλλον οι χώρες πρώτης γραμμής όπως είναι η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία. Ελπίζω να βρούμε συνεννόηση, τα πράγματα με την Τουρκία έχουν περάσει από διάφορες αυξομειώσεις, αν ορίσουμε ως το χειρότερο σημείο την υβριδική επίθεση στον Έβρο και ως το καλύτερο τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των λιμενικών αρχών, καθώς και των χερσαίων στον Έβρο το τελευταίο 8μηνο», υποστήριξε ακόμη.

«Δείχνουμε ότι όταν υπάρχει βούληση από την άλλη πλευρά για συνεργασία, τότε μπορούμε να περιορίσουμε πάρα πολύ τις ροές και τους λαθροδιακινητές που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και κυρίως θέτουν σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές. Η συνεργασία με την Τουρκία είναι αναγκαία και επιθυμητή. Πέρα από αυτό, οφείλουμε και εμείς να λαμβάνουμε τα μέτρα μας προς κάθε κατεύθυνση για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα», δήλωσε ο «γαλάζιος» βουλευτής.

Για τη Νέα Δημοκρατία

Σχετικά με το εσωκομματικό τοπίο στη ΝΔ υπογράμμισε ότι «ο κ. Καραμανλής και ο κ. Σαμαράς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του κόμματος. Είναι μια γιορτή που έχει να κάνει με τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, στιγμές χαρακτηριστικές για όλους όσοι αποτέλεσαν μέρος του πολιτικού οργανισμού στον οποιονδήποτε ρόλο και πόστο. Οι δυο τους είναι, όπως και άλλα κορυφαία στελέχη, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, σημαντικό κομμάτι της συνέχειας του κόμματος. Από εκεί και πέρα είτε με τη φυσική τους παρουσία, είτε όχι, με κάποιο τρόπο θα είναι παρόντες.

Όταν ένα κόμμα είναι στην Κυβέρνηση -εν προκειμένω η ΝΔ- πολιτικό πρόβλημα αντιμετωπίζει όταν με τις πολιτικές δεν μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών. Για αυτό η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι εστιασμένοι εκεί: πώς οι πολιτικές μας, σε συνάφεια με τις ιδεολογικές μας παραδόσεις, το πρόγραμμά μας, τις αρχές και τις αξίες θα απαντήσουν στις αγωνίες των πολιτών.

Η κριτική και οι παραινέσεις από τους Βουλευτές, τα στελέχη, τους ανθρώπους εντός της ΝΔ είναι εποικοδομητικές και σε προωθητική κατεύθυνση, του να απαντήσουμε στις ανάγκες των πολιτών. Οταν στη ΝΔ συζητάμε για το πως θα τρέξουμε πιο γρήγορα, πιο μπροστά, όταν η ίδια η Κυβέρνηση, οι Υπουργοί, ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζουν ότι το μέρισμα από την ανάπτυξη της χώρας πρέπει με πιο εμφανείς και γρήγορους ρυθμούς να μοιραστεί σε όσο το δυνατόν πλατύτερα κοινωνικά στρώματα -γιατί αυτό ήταν πάντα η ΝΔ, ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα- νομίζω ότι για τα ίδια πράγματα συζητούμε με μια κοινή συνισταμένη. Όλοι κατανοούν ότι η ΝΔ, ως η μόνη σταθερή δύναμη, είναι αυτή που σε περίεργους, άστατους καιρούς μπορεί να κρατήσει στέρεα το τιμόνι».

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ