Μητσοτάκης από Ορεστιάδα: Ιστορική η απόφασή μας για τη φύλαξη των συνόρων του Έβρου

Επίσκεψη στον Έβρο πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη 3/10, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ορεστιάδας, με θέμα την «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη», και ανακοίνωσε το πλάνο ανασυγκρότησης του Έβρου.

*Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα στον Έβρο με 13 υπουργούς και υφυπουργούς για το αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής – Προστασία των συνόρων και βελτίωση της ποιότητας ζωής οι στόχοι

Η εκδήλωση έχει ως σύνθημα «Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο».

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο ανάπτυξης. «Βρισκόμαστε στην Ορεστιάδα, θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την ξεχωριστή προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική του κεντρικού και του βόρειου Έβρου», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι πριν έναν χρόνο, στον Έβρο έγινε η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη, γεγονός που προκάλεσε δυσπιστία για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

«Ο Έβρος είναι το ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε, σημειώνοντας το 2020, όταν η κυβέρνηση πήρε απόφαση για να προστατεύσει τα σύνορα.

Η απόφαση, όπως επισήμανε, «υπήρξε ιστορική, γιατί άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον τρόπο που φυλάει τα σύνορά της», προσθέτοντας ότι η προστασία είναι υποδειγματική. «Πρέπει να είμαστε περήφανοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γι’ αυτό που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Ο στρατηγικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης έχει αναβαθμιστεί πέρα από κάθε προσδοκία, όμως οι υπόλοιποι δήμου δεν έχουν μπορέσει να ακολουθήσουν τους ίδιους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Για εμάς η σύγκλιση αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα. Γι’ αυτό το πλαίσιο των μέτρων έχουν ειδική μέριμνα, γιατί στόχος είναι να γεφυρωθούν οι ανισότητες μεταξύ του νότιου Έβρου και του κεντρικού και βόρειου Έβρου. Το πρώτο βαπόρι ξεφορτώνει φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, όχι μόνο για να καλύψει τις ανάγκες της πατρίδας μας, αλλά και ευρύτερες περιφερειακές ανάγκες.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη γεωπολιτική θέση του Έβρου, που αποτελεί πύλη εισόδου από την Ανατολή, ενώ θα μπορέσει να διαδραματίσει ρόλο, όταν ολοκληρωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Θέλω να συγκρατήσετε ότι το σχέδιο είναι προϊόν συνεργασίας και διαβούλευσης. Αποδεικνύει ότι οι δράσεις είναι προϊον διαβούλευσης αλλά και αντικείμενο λογοδοσίας», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «εμείς θα λογοδοτήσουμε για την ταχύτητα, με την οποία θα υλοποιήσουμε τα μεγάλα έργα».

«Όλα τα έργα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και φορέα υλοποίησης», συνέχισε.

«Μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις έχουν ιδιαίτερο τοπικό πρόσημο. Το Σουφλί δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα τρία χρόνια. Κι αυτό λόγω της πτώσης του πληθυσμού, αλλά και επειδή είναι η πόλη που επλήγη περισσότερο από την καταστροφική πυρκαγιά. Παράλληλα, θα γίνει ίδρυση της νέας Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, τη στήριξη των επιχειρήσεων του Έβρου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι προβλέπεται χρηματικό μπόνους εγκατάστασης για το βόρειο Έβρο, αυξημένη μοριοδότηση για την εντοπιότητα, που ενισχύεται ακόμη περισσότερο για τους δήμους του κεντρικού και βόρειου Έβρου, προγράμματα στήριξης των νέων αγροτών, η διαρκής αναζήτηση εμβληματικών επενδύσεων που μπορούν ενδεχομένως να γίνουν τον Έβρο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αντληθούν 100 εκατ. ευρώ για δράσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον Έβρο, για περιβαλλοντικά έργα, έργα που αφορούν στην Υγεία κλπ.

«Η βόρεια Εύβοια ήταν οδηγός. Και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά», σημείωσε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερα μνεία στα 50 χρόνια που κλείνει αύριο η Νέα Δημοκρατία.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό το συγκροτημένο σχέδιο υπάρχει πια και θα υλοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα. Και θα κλείσω λέγοντας ότι αύριο η παράταξή μας γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, από έναν βορειοελλαδίτη, έναν Μακεδόνα, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έδινε έμφαση στα έργα και στην ουσία και όχι στις παχυλές υποσχέσεις. Το σχέδιο που σας παρουσίασα έχει αυτή τη λογική και τιμούμε με ουσιαστικό τρόπο τον μεγάλο Εθνάρχη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα για τη στήριξη, την ενίσχυση και την ανάπτυξη του Έβρου

Νωρίτερα, μέτρα για τη στήριξη, την ενίσχυση και την ανάπτυξη του Έβρου ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί Σοφία Ζαχαράκη, Νίκος Παπαθανάσης, Χρήστος Τριαντόπουλος στην εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ορεστιάδα, και είναι τα εξής:

1. Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στο Σουφλί για 3 έτη.

Τα ακίνητα των φυσικών και νομικών προσώπων απαλάσσονται από 1/1/2025 και για 3 έτη από τον ΕΝΦΙΑ.

Προϋπολογισμός: 3.000.000 ευρώ

2. Ενίσχυση υπαρχόντων επιχειρήσεων.

3.Κίνητρα για επανακατοίκηση Βορείου & Κεντρικού Έβρου.

Ανοικτό πρόγραμμα κάλυψης εξόδων εγκατάστασης στον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο με ενίσχυση έως 10.000 ευρώ για 1.000 ωφελούμενους) που θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους και θα εγκατασταθούν στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου. Αναλυτικά:

Α. Ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ, εκ των οποίων 5.000 ευρώ με την εγκατάσταση και 5.000 ευρώ με την παρέλευση ενός έτους παραμονής, εφόσον εγκατασταθεί σε οικισμό με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.

Β. Ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ με την εγκατάσταση και 3.000 ευρώ με την παρέλευση ενός έτους παραμονής, εφόσον εγκατασταθεί σε οικισμό με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.

Η επιλεξιμότητα των δικαιούχων θα εδράζεται στη λογική της μετεγκατάστασης στην περιοχή από άλλες περιοχές και στη συσχέτιση με την εργασιακή / επαγγελματική εξέλιξη του δικαιούχου, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Προϋπολογισμός: 8.000.000 ευρώ

4. Ενίσχυση κριτηρίου εντοπιότητας

Προσαύξηση της μοριοδότησης εντοπιότητας για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, στους Δήμους Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης και Σουφλίου κατά 40 μόρια με υποχρέωση 15ετούς παραμονής (10 στον δήμο & 5 στην περιφερειακή ενότητα).

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ