Νέα Δημοκρατία: Πάρτι στο ιστορικό “σπίτι” της στη Ρηγίλλης – Ξυπνούν μνήμες μισού αιώνα έξω από την έδρα της “γαλάζιας” παράταξης

Στην οδό Ρηγίλλης, αριθμός 18. Εκεί όπου επί σχεδόν 4 δεκαετίες χτύπησε η καρδιά της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης επιστρέφουν σήμερα το βράδυ οι νεοδημοκράτες για να τιμήσουν τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος που διαμόρφωσε τις πολιτικές εξελίξεις από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα.

Με ένα party έμπροσθεν της πρώτης εμβληματικής έδρας του κόμματος που ίδρυσε στις 4 Οκτωβρίου 1974 ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο σημερινός πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στα στελέχη και τους φίλους, σε μια εκδήλωση με αμιγώς πανηγυρικό και εορταστικό χαρακτήρα.

Χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός επισήμων και μη, καθώς στην αποψινή γιορτή, που διαφημίστηκε τις προηγούμενες ημέρες με το σύνθημα «Πάμε Ρηγίλλης», όσοι έχουν σηκώσει τη «γαλάζια» σημαία και έχουν δώσει αγώνες για την παράταξη θα βρεθούν στο μεγάλο αντάμωμα – παλαιοί και νέοι, για να θυμηθούν ιστορίες από την πολιτική πορεία μισού αιώνα της ΝΔ. Στον δρόμο μπροστά από τα ιστορικά πρώτα γραφεία της ΝΔ θα προβληθεί βίντεο με σημαντικές στιγμές της παράταξης, ενώ θα στηθούν καντίνες με ποτά και αναψυκτικά. Άλλωστε, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω, όταν τα στελέχη όλων των γενεών της ΝΔ θα βρίσκονται μπροστά από το κτίριο εντός του οποίου γράφτηκε η ιστορία της φιλελεύθερης παράταξης.

*Διαβάστε ακόμα: Τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη σε Καραμανλή και Σαμαρά και το κάλεσμα στο “γαλάζιο” street party

Νέα Δημοκρατία: Επέτειος στη Ρηγίλλης, εκεί απ’ όπου πέρασε η ιστορία της παράταξης

Αν είχαν στόμα οι τοίχοι του διατηρητέου ακινήτου των 775 τ.μ. θα έλεγαν τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες. Από τις νίκες, τις ήττες, το μυθιστορηματικό παρασκήνιο πίσω από τις εκλογές των προέδρων της ΝΔ, αμίμητες ατάκες των κορυφαίων της πολιτικής.

Όλη η ιστορία πέρασε το κατώφλι της μαντεμένιας πόρτας του νεοκλασικού, με συγκρούσεις που άφησαν εποχή, αλλά και αποφάσεις που χάραξαν ανεξίτηλα τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Εκεί έμαθε ο τότε πρόεδρος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πως το ΠΑΣΟΚ θα στήριζε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Χρήστο Σαρτζετάκη και όχι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και εκεί συναντήθηκαν ο τότε πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ο επίτιμος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Τζαννής Τζαννετάκης, ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και ο πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης, για να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις.

Τα ιστορικά γραφεία της Ρηγίλλης εγκαινιάστηκαν στις 11 Ιουλίου 1975. Νωρίτερα στον χώρο στεγαζόταν η Βασιλική Χωροφυλακή τη δεκαετία του 1960 και κατά τη διάρκεια της χούντας το κτίριο είχε χρησιμοποιήσει η πρεσβεία της Αιγύπτου. Μετά την ίδρυση της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δέχεται την εισήγηση του γενικού διευθυντή της ΝΔ Τιμολέοντα Λούη να γίνει το ακίνητο (ενδιαφερόταν και η πρεσβεία της Βραζιλίας την ίδια περίοδο) στρατηγείο της νεοϊδρυθείσας ΝΔ. Στην είσοδο υπήρχε ένας κόκκινος διάδρομος στο χολ και αριστερά δέσποζε η αίθουσα συνεδριάσεων.

Επιβλητική, με μαρμάρινα τζάκια αριστερά και ένα μεγάλο τραπέζι, ήταν η «Αίθουσα Κήπου», στην αυλή του κτιρίου, όπου διεξήχθησαν οι περισσότερες προεδρικές εκλογές: Στις 9 Δεκεμβρίου 1981 ο Ευάγγελος Αβέρωφ ανέλαβε τα ηνία της παράταξης έναντι του Κωστή Στεφανόπουλου. Την 1η Σεπτεμβρίου 1984 ανέλαβε την προεδρία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συγκεντρώνοντας 70 ψήφους έναντι 40 του Κωστή Στεφανόπουλου. Το 1993 αναλαμβάνει ο Μιλτιάδης Έβερτ, επικρατώντας του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, ενώ ο νέος πρόεδρος μετονόμασε την «Αίθουσα Κήπου» σε «Αίθουσα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Ένδοξες εποχές και στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου που στεγαζόταν το γραφείο προέδρου, με τους εκάστοτε αρχηγούς να χαιρετούν τους συγκεντρωμένους νεοδημοκράτες. Μια εικόνα ανεξίτηλη στη μνήμη, εκείνη του Κώστα Καραμανλή με τη σύζυγό του, Νατάσα Παζαΐτη, στις 7 Μαρτίου του 2004, όταν οι ΟΝΝΕΔίτες ζητωκραύγαζαν «πάρτι, πάρτι, στις 7 του Μάρτη» και «να τος, να τος ο πρωθυπουργός», μετά τη θριαμβευτική επικράτηση της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ. Ο μόνος αρχηγός που μετά την εσωκομματική νίκη του για την αρχηγία έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη δεν φωτογραφήθηκε στο εμβληματικό μπαλκόνι ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μπήκε στη Ρηγίλλης ως νέος πρόεδρος, ανέβηκε τα «27 σκαλοπάτια της εξουσίας», αλλά βρήκε το γραφείο προέδρου κλειδωμένο.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ