Καστανίδης: Στήριξη στον Χάρη Δούκα – “Έχει ένα κεκτημένο, θα το αφήσουμε έτσι;”

Ο Χάρης Καστανίδης εξέφρασε την στήριξή του στον Χάρη Δούκα, ενόψει του β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο πρώην υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος αναφέρει ότι η αντιπολίτευση «δεν φαίνεται να κάνει ένα άλμα προς το μέλλον». Πρόσθεσε δε πως ο Χάρης Δούκας με τη νίκη του στον Δήμο Αθηναίων έχει ένα κεκτημένο, το οποίο και θεωρεί πώς πρέπει να εκμεταλλευτεί το κόμμα.

«Μία καθυστέρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες εμπέδωσης ακροδεξιών σχημάτων» επεσήμανε ακόμη ο κ. Καστανίδης.

Καστανίδης: Συνέβη να του δείξει η αντιπολίτευση εμπιστοσύνη και να κερδίσει το δήμο, αυτό το κεκτημένο θα το αφήσουμε έτσι;

«Έχουμε μία κυβέρνηση που φτάνει στο 27% και μια αντιπολίτευση που επίσης δεν φαίνεται να κάνει ένα άλμα προς το μέλλον. Σε αυτές τις συνθήκες κρίσης ο κίνδυνος είναι να πούμε για παράδειγμα στον Δούκα. Καθυστέρησε για τα επόμενα 3-4 χρόνια να μας δείξεις τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα, άλλα σε αυτό το χρονικό διάστημα σε συνθήκες κρίσης αντιπροσώπευσης, όπως συνέβη στην Ευρώπη θα έχουμε διαμόρφωση ακροδεξιών συσχετισμών πολύ ισχυρών. Διότι αυτή η κρίση κάπου πρέπει να οδηγήσει. Συνεπώς ο κίνδυνος είναι να οδηγηθεί το πολιτικό σκηνικό προς τα ακροδεξιά.

Επειδή κάποιοι δεξιοί σοφίστηκαν αυτό το επιχείρημα «εσύ, Δούκα;», θα σας πω γιατί αναφέρομαι στον Δούκα, κάτσε στην άκρη να διαμορφωθούν πρώτα σε συνθήκες κρίσης ακροδεξιοί συσχετισμοί και θα σε φωνάξουμε μετά από 4 χρόνια να συμμετάσχεις μήπως τυχόν και λυθεί το πρόβλημα μιας δημοκρατικής παράταξης που έχει βηματισμό και μπορεί να πάει προς το κυβερνητικό μέλλον με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Λοιπόν ο Δούκας εμφανίστηκε να διεκδικεί και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχοντας προφανώς συνείδηση, δε νομίζω ότι τον ερμηνεύω λάθος, ότι μία καθυστέρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες εμπέδωσης ακροδεξιών σχημάτων. Εχουμε μπροστά μας το παράδειγμα στην Ευρώπη», είπε αρχικά ο Χάρης Καστανίδης και συνέχισε:

«Προσπαθεί τώρα να εισέλθει στην κεντρική πολιτική κονίστρα διεκδικώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχοντας υπόψη του ότι μόλις πριν ένα χρόνο συνέβη σε αυτόν να δείξει εμπιστοσύνη και ένα μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης και να κερδίσει το δήμο. Αρα έχουμε ένα κεκτημένο. Θα μπορούσατε να είσαστε εσείς στη θέση του κυρίου Δούκα και θα έλεγα τα ίδια ακριβώς και για εσάς. Πάρα πολύ αντικειμενικά έχει ένα κεκτημένο. Συνέβη να το δείξει η αντιπολίτευση εμπιστοσύνη και να κερδίσει το δήμο. Αυτό το κεκτημένο θα το αφήσουμε έτσι; Είναι προφανές ότι κατέδειξα ότι μόνο η μία πλευρά μπορεί να το κάνει γιατί έχουμε τη βιωμένη εμπειρία του Δήμου Αθηναίων».

Καστανίδης: Έχουμε κρίση αντιπροσώπευσης, φάνηκε κι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Επιπλέον, ο Χάρης Καστανίδης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «κρίση αντιπροσώπευσης», κάτι που «φάνηκε κι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».

«Γιατί ένας Δήμαρχος δεν κάθεται στα αυγά του; Αυτό είναι το επιχείρημα που εκπορεύτηκε από δεξιούς κύκλους οι οποίοι κατηγορούσαν ότι έρχεται ξαφνικά και τα θέλει όλα και βιάζεται πάρα πολύ. Θα μου επιτρέψετε μια ψύχραιμη τοποθέτηση. Έχουμε κρίση αντιπροσώπευσης. Αυτό φάνηκε κι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σημαίνει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Όταν έχεις μια τέτοια κρίση πρέπει να δεις ποια είναι τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα για να οδηγηθείς πάλι στη νίκη. Επίσης, δεν υπάρχει αντιπολίτευση που να κάνει άλμα προς το μέλλον. Η κρίση αντιπροσώπευσης κάπου πρέπει να οδηγήσει. Ο κίνδυνος είναι να οδηγηθεί το πολιτικό σκηνικό προς τα ακροδεξιά», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:

«Σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις το ΠΑΣΟΚ χάνει ψήφους και ειδικά σε μια συγκυρία που χάνει η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, είχαμε αύξηση της αποχής. Είναι απλά τα πράγματα. Και δεν προσεγγίζω με υποκειμενική διάθεση τα πράγματα. Έχει ανάγκη η χώρα το ΠΑΣΟΚ. Έγιναν λάθη. Αρκεί όμως να τα βλέπουμε».

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ