Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας – Κρατών Νοτιοανατολικής Ευρώπης με μήνυμα για “μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία”

Το Ντουμπρόβνικ είναι σήμερα ο πρώτος σταθμός μιας σειράς επισκέψεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό (ακολουθούν Πάφος, Ραμστάιν και Βρυξέλλες), την ώρα που τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή μαίνονται χωρίς ορατά σημάδια αποκλιμάκωσης και ειρήνευσης.

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για την Κροατία, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας – κρατών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου το παρών θα δώσει και ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε μία πολύ κρίσιμη καμπή για τον πόλεμο που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση εδώ και δυόμισι χρόνια στη χώρα του. Η Σύνοδος διοργανώνεται από τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος θα φιλοξενήσει στη φημισμένη παραθαλάσσια πόλη της Αδριατικής τρεις προέδρους κρατών, πέντε πρωθυπουργούς και τέσσερις υπουργούς εξωτερικών.

*Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικός πυρετός 8 ημερών για Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Μεταναστευτικό – Ταξίδια σε Κροατία, Κύπρο, Γερμανία, Βέλγιο

Από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζεται ότι η πρώτη τέτοια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών – με συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαϊκών κρατών-μελών της περιοχής – είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023, όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Στην Αθήνα, παρουσία και των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ- οι ηγέτες είχαν υιοθετήσει τη Δήλωση της Συνόδου των Αθηνών, ενώ ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συνάντησαν τους προέδρους της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Η συνάντηση των Αθηνών, τονίζουν οι ίδιες πηγές, είχε εστιαστεί στη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, ενώ είχε εκπέμψει Ελλάδας ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.

Η στήριξη της Ουκρανίας αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις της Συνόδου στο Ντουμπρόβνικ, ενόψει και του πρώτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του νέου ευρωπαϊκού κύκλου που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας πρόσφατα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τόνισε την ανάγκη για «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας.

Στη Σύνοδο απόψε αναμένεται να συμμετάσχουν οι πρόεδροι της Ουκρανίας, της Σλοβακίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας και της Τουρκίας, καθώς και η Επίτροπος της Κροατίας στην Ε.Ε.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ