ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα στις 12:30 η εκρηκτική συνεδρίαση της ΚΕ – Ο Κασσελάκης απέσυρε το εξώδικο – Οι “87” θέλουν τον αποκλεισμό του

H τηλεοπτική εμφάνιση Κασσελάκη και τα όσα είπε στην εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω» του ΑΝΤ1 έριξαν και άλλο λάδι στη φωτιά που κατακαίει επί μακρόν την Κουμουνδούρου, επιβεβαιώνοντας τη γενική εκτίμηση για τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: πως, δηλαδή, θα γίνει το… σώσε, αν, βεβαίως, υπάρξει απαρτία για να ξεκινήσει η συνεδρίαση και ενώ μένει να δούμε αν όντως οι «σκληροί» κασσελίστας θα συγκεντρωθούν διαμαρτυρόμενοι και μαζικά έξω από το ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens» στο Μεταξουργείο.

*Διαβάστε ακόμα: Τελειώνουν τον Κασσελάκη – Αποφασισμένοι να τον “πετάξουν” εκτός ΣΥΡΙΖΑ είναι οι “100”

Σε αυτή την περίπτωση, κάποιοι έμπειροι στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως δεν αποκλείεται να χρειαστεί η… επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων. Στην Πολιτική Γραμματεία, που συνεδρίασε χθες, ο 35χρονος ομογενής δέχθηκε κανονική ομοβροντία από τους τσιπρικούς κι ενώ η ύστατη προσπάθεια των λίγων «πιστών» σε αυτόν, μελών του οργάνου (Νίκος Σκορίνης, Πάνος Ρήγας, Θεοδώρα Τζάκρη και Ολυμπία Τελιγιορίδου), για αναβολή της ΚΕ καταψηφίστηκε πανηγυρικά.

Η ΠΓ θεωρητικά εισηγείται την πολιτική καταδίκη του εξώδικου και μόνο, δεν προτείνει, δηλαδή, αποκλεισμό ή διαγραφή Κασσελάκη, αλλά όλα δείχνουν πως οι «87» θα πάνε με στόχο τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας και θα κατατεθεί σχετική πρόταση η οποία θα μπει σε ψηφοφορία. Αργά το απόγευμα χθες ο έκπτωτος ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης ότι αποσύρει το εξώδικο προκειμένου, όπως σημείωσε, «να μην έχουν κανένα άλλοθι», εννοώντας ως επιχείρημα, για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του.

«Αν γίνει η Κεντρική Επιτροπή, θα είναι η αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ σαν ενωμένη μορφή»

«Αν γίνει η Κεντρική Επιτροπή, θα είναι η αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ σαν ενωμένη μορφή», δήλωσε ο Νίκος Σκορίνης από τους κασσελίστας, ζητώντας με πρόταση που κατέθεσε αναβολή της διαδικασίας, ενώ μετά γνωστοποίησε ότι θα απουσιάζει από τη συνεδρίαση, όπως και ο Πάνος Ρήγας και πιθανότατα ο Παύλος Πολάκης.

Η Κεντρική Επιτροπή θα τοποθετηθεί πρωτίστως για το εξώδικο Κασσελάκη, ενώ η συνεδρίαση θα γίνει διά ζώσης και όχι υβριδικά (δηλαδή, όχι με ψηφιακή πλατφόρμα) και δεν θα προβλέπονται τηλεφωνικές ψήφοι, καθώς αυτές επιτρέπονται μόνο όταν απαιτείται πλειοψηφία 151 και όχι επί των παρόντων, όπως αναμένεται να συμβεί σήμερα.

Δριμύτατη στην τοποθέτησή της εμφανίστηκε η Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πήρε πίσω το εξώδικο και εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει πως δεν σέβεται τις κομματικές αποφάσεις. Η κυρία Γεροβασίλη επέκρινε τον πρώην πρόεδρο και για το γεγονός ότι στη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος («το όραμά μου για το πολίτευμα, συμμετοχική αμεσοδημοκρατία» ήταν η επίμαχη φράση Κασσελάκη), κάτι που -όπως είπε η βουλευτής Άρταςαποτελεί λόγο αποκλεισμού του ΣΥΡΙΖΑ από εθνικές εκλογές, διότι υποδηλώνει μη σεβασμό του πολιτεύματος.

Στον αντίποδα, για «περιστολή πολιτικών δικαιωμάτων» του Κασσελάκη έκανε λόγο η Θεοδώρα Τζάκρη, καταγγέλλοντας ότι «στις οκτώ παραδοσιακές ακραίες σχισματικές φωνές της ΠΓ προστέθηκαν κι άλλοι πέντε εκ των ενδιαμέσων», εννοώντας τον πρόεδρο της ΚΟ, Νίκο Παππά, τη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τη Μαρία Κουβέλη και τη Γιώτα Μπελώνη, που με πρόσχημα το εξώδικο προσχώρησαν στο μπλοκ των 87.

«Σε αυτούς τους πέντε λοιπόν απευθύνομαι και ζητώ να το ξανασκεφτούν και να το μαζέψουν. Ιδιαίτερα, θεωρώ ότι οι δύο νομικοί εξ αυτών δεν μπορεί να υποστηρίζουν την περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων κάποιου, αν κι εφόσον αυτός ασκήσει κάποιο νόμιμο δικαίωμά του, όπως εν προκειμένω ήταν η εξώδικη διαμαρτυρία. Πρόκειται για νομικό σολοικισμό και πριν από όλα βουλευτές, στελέχη, μέλη, του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουμε επιστήμονες. Δεν έχω τίποτα να πω σε όσους θέλουν να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι ικανοί για όλα και για τη χρήση κάθε διοικητικού μέτρου, για να εξοβελίσουν τη λαϊκή βούληση», τόνισε η κυρία Τζάκρη στην παρέμβασή της.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ