ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης φτιάχνει σκιώδη κυβέρνηση και Πολιτικό Συμβούλιο με ισχυρά στελέχη στα πρότυπα του Εκτελεστικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου

Δεύτερη ευκαιρία στον Νίκο Ανδρουλάκη έδωσε η βάση του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, τα δύσκολα για τον νικητή είναι μπροστά, καθώς μετά τη ραγδαία κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να κάνει την υπέρβαση και να εμφανιστεί το Κίνημα ως το αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος ως ο πολιτικός αρχηγός που μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κάτι εξαιρετικά δύσκολο, με δεδομένη την πορεία αργής καύσης του κ. Ανδρουλάκη μέχρι τώρα και της όχι ιδιαίτερα ελκυστικής παρουσίας του στη δημόσια σφαίρα. Αν ο κ. Ανδρουλάκης επιθυμεί πραγματικό restart στη Χαριλάου Τρικούπη, τότε θα πρέπει να πορευτεί με τα νέα δεδομένα που αναδείχθηκαν από την εσωκομματική διαδικασία. Ο πήχυς, άλλωστε, για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανέβει μόνο γιατί το επιβάλλει η πολιτική συγκυρία ή λόγω των όσων ανέπτυξαν προεκλογικά οι αντίπαλοί του, αλλά γιατί εκ των πραγμάτων αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της κάλπης. Να αφήσει το ΠΑΣΟΚ τον ρόλο του κομπάρσου και να επανέλθει ως πρωταγωνιστής.

Το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου ο επανεκλεγείς ναι μεν επαναβεβαίωσε την κυριαρχία του, δεν πήρε όμως ψήφο εμπιστοσύνης. Κατάφερε να (ξανα)πάρει εντολή από τον κόσμο, αλλά η βάση δεν θέλει τον κ. Ανδρουλάκη μόνο σε αυτή τη διαδικασία. Πολύ περισσότερο όταν η επιτυχία του 60% προήλθε από ετερόκλητο εκλογικό σώμα, το οποίο την πρώτη Κυριακή κατέστησε σαφές ότι εντός της Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν και άλλοι (δυναμικοί) πόλοι, γεγονός που καθιστά πλέον επιβεβλημένο το «άνοιγμα».

Στην πορεία της διεύρυνσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πορευτεί (όπως του καταλόγιζαν οι αντίπαλοί του) με μια κλειστή ομάδα συνεργατών ή με πρόσωπα μη οικεία στον ίδιο. Καλείται δηλαδή να συγκροτήσει νέα ενδοπασοκική γεωγραφία και όργανα αντιπροσωπευτικά των «πολλών επιμέρους ΠΑΣΟΚ», που εμφανίστηκαν ξανά στη Χαριλάου Τρικούπη. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, ο κ. Ανδρουλάκης προσώρας δείχνει να προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα είναι ισχυρό όπως το ανδρεοπαπανδρεϊκό Εκτελεστικό Γραφείο.

Στις σκέψεις του υπάρχει επίσης ο σχηματισμός μιας σκιώδους «κυβέρνησης τομεαρχών», στην οποία θα έχουν ισχυρές αρμοδιότητες οι ανθυποψήφιοί του. Το πώς -αλλά και το πόσο- θα συνεργαστεί ο κ. Ανδρουλάκης με τους Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλη Κατρίνη και Νάντια Γιαννακοπούλου, ειδικά σε θέματα πρώτης γραμμής, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς όλοι οι ανθυποψήφιοί του, ξεκαθαρίζοντας διά της εσωκομματικής κάλπης ότι διαθέτουν το δικό τους πολιτικό κεφάλαιο εντός του κόμματος, σίγουρα θα θέσουν και τους όρους τους.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ