Live – Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από Κογκρέσο: Οι υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο πρέπει να σταματήσουν άμεσα

«Καμία λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν θα γίνει αποδεκτή», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός

Για τα κοινά μονοπάτια των Δημοκρατιών της Ελλάδας και των ΗΠΑ μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια ιστορική ομιλία στο Αμερικανικό Κογκρέσο. ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών και λαών, οι οποίες όπως τόνισε και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό βρίσκονται στο καλύτερο σημείο. 

Ζωντανά η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού

O πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στη Δημοκρατία, την ισότητα και την ισονομία, κάνοντας μνεία στις γυναίκες που κατέχουν υψηλά αξιώματα και επικαλούμενος τον Πλάτωνα, αναφερόμενος στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών και λαών, ενώ χαρακτήρισε τιμή το γεγονός ότι μιλά στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την παρουσία των δύο γυναικών.«Δεν έρχομαι για να αναζητήσω εκτίμηση. Έρχομαι εδώ για να γιορτάσω ένα θαύμα. Που ενώνει τους Έλληνες μαζί με τους Αμερικανούς. Τη Δημοκρατία. Καμία κοινωνία πριν από εκείνη των Ελλήνων δεν τολμούσε να πιστέψει ότι η τάξη και η δημοκρατία ήταν συμβατές.»

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Αμερικανικό Κογκρέσο έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και το Κυπριακό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν μπορεί να δεχτεί μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο», και υπογράμμισε: «Δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις, θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα».

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις επιρροές του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στην Ουάσιγκτον και για τις αρετές της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 201 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Έξοδο του Μεσολογγίου, μια πράξη εξαιρετικής ανδρείας, παραλληλίζοντας το ιστορικό γεγονός, με τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, και συγκεκριμένα την μαρτυρική Μαριούπολη, καταδικάζοντας τη ρωσική επιθετικότητα. Στην πορεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Σχέδιο Μάρσαλ που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της χώρας. «Αυτά τα 200 έτη είναι κάτι παραπάνω από εορτασμούς, είναι υπενθύμιση». 

«Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δούμε καταπληκτικές ομοιότητες», είπε ο πρωθυπουργόςστην έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του. «Όπως συμβαίνει σήμερα με τη Μαριούπολη, τότε ήταν για εμάς το Μεσολόγγι. Κάθε φορά που ακούμε το όνομα αυτής της πόλης με ελληνική ρίζα, την Μαριούπολη, εμείς θυμόμαστε το Μεσολόγγι. Όταν εμείς βλέπουμε τον ίδιο πόνο και την ίδια θλίψη μεταξύ των αμυνομένων της Μαριούπολης, εμείς πάντοτε θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα.»Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία. Και τόνισε: «Ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει αποδεκτός από τη διεθνή κοινότητα», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία. 

Επί προσθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εξαιρετική σημασία της μετατροπής της Αλεξανδρούπολης σε κόμβο ενέργειας, με σκοπό την απεξάρτηση της Ελλάδας, από το ρωσικό φυσικό αέριο, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τους γειτονές μας. 

Live εικόνα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ