Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρωτοβουλία για «αφύπνιση» των χωρών της ΕΕ στο Μεταναστευτικό

Στόχος μία συμφωνία με την Τουρκία για αναχαίτιση των προσφυγικών ροών

Ευρωπαϊκή «σταυροφορία
» για Μεταναστευτικό και κλιματική κρίση έχει ήδη εκκινήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε χθες την ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις αλλά και τον γενικότερο προβληματισμό του για την ελλιποβαρή μέχρι σήμερα αντίδραση της Ευρώπης στις μείζονες προκλήσεις του καιρού μας.

Με φόντο τις αυξημένες εσχάτως μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Αθήνα έχει αναπτύξει το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονη κινητικότητα και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με Άγκυρα, Βερολίνο και Βρυξέλλες, ώστε να κλειδώσει τις επόμενες εβδομάδες και έως τις αρχές Δεκεμβρίου μία ελληνοτουρκική συμφωνία, υπό ευρωπαϊκή ομπρέλα με στόχο τον καλύτερο συντονισμό στο τρίγωνο Ελλάδα – Τουρκία – ΕΕ για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών και την πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών στα τουρκικά παράλια.

Μητσοτάκης: Επιτακτική ανάγκη η φύλαξη των συνόρων

Όπως το έθεσε και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο (Med 9) στη Βαλέτα της Μάλτας και ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, βασικό συστατικό για μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική είναι η φύλαξη των συνόρων, κάτι που πλέον εγγράφεται ως κοινοτικό κεκτημένο στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, δε, ότι η αυστηρή φύλαξη των συνόρων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ στο φόντο των σχετικών διαβεβαιώσεων, που απέσπασε προχθές στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης, επεσήμανε εκ νέου ότι οι χώρες πρώτης γραμμής θα πρέπει να στηριχτούν, ιδίως σε μία περίοδο κατά την οποία οι ροές αυξάνονται.

Διακινητές

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι έμφαση πρέπει να δοθεί και στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος, ήτοι στη συνεργασία με τρίτες χώρες για τις επιστροφές, και στην πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις – όπως είχε τονίσει ο πρωθυπουργός και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου.

Στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής και μόλις μία εβδομάδα μετά τη βαρυσήμαντη παρέμβασή του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως πολλαπλάσιοι των σημερινών διαθέσιμων πόρων θα πρέπει να κατευθυνθούν προς την πρόληψη και την αντιμε- τώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σε συνέχεια της επίσκεψής του στο Στρασβούργο και της συνάντησής του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απέστειλε επιστολή στους ηγέτες της Med 9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος) στην οποία ζητεί τον συντονισμό των χωρών του Νότου ενόψει των επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για τη διεκδίκηση μιας συνολικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική κρίση, η οποία προφανώς και απαιτεί περισσότερους πόρους.

Πριν από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με τον στενό σύμμαχο της Ελλάδος, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο οποίο τέθηκαν επί τάπητος οι άριστες διμερείς σχέσεις, ζητήματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αλλά και οι σημαντικότερες περιφερειακές εξελίξεις. Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ευχαριστεί τον κ. Μακρόν για τη συνδρομή της Γαλλίας στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι και να επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, στο πνεύμα της επιστολής που έχει ήδη απευθύνει στους ηγέτες της Med 9.

Στο μέτωπο του Μεταναστευτικού ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων.

Με πληροφορίες από την Απογευματινή

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ